Fabrica din România care a fost dată uitării. Cândva, a fost un etalon al calității în industria alimentară, dar acum a ajuns o ruină. În curând, este posibil să fie demolată.
România este una dintre țările care s-ar putea lăuda cu un potențial uriaș industrial. Acest lucru ar fi posibil dacă multe dintre fabricile de la noi din țară nu ar ajunge ruine. Acum, pe lista giganților dați uitării se înscrie și Fabrica de Zahăr Bod.
În trecut, Fabrica de Zahăr Bod a fost un adevărat etalon industrial. Cândva, datorită ei, a fost ridicat un sat întreg, dedicat special muncitorilor fabricii. Acest sat poartă numele de Bod Colonie, iar la un moment dat, număra 1826 locuitori.
În prezent, fabrica este la un pas de a fi demolată. În locul ei, cel mai probabil, va apărea un proiect imobiliar. Localnicii sunt deja nostalgici și nu le vine să creadă că această fabrica va ajunge istorie.
”Păcat! Uitaţi ce fabrică mare şi frumoasă avem şi a ajuns ruină, nu-i păcat?”, ”Dezamăgire, știind că atâtea generaţții au crescut aici, au lucrat aici și nu mai e nimic. E paragină tot.”, au spus unii localnici, pentru observatornews.ro.
În 1889, pe piața industrială din România a apărut Fabrica de Zahăr Bod. Construită pe aproximativ 30 de hectare, ani la rând, fabrica a bifat perioada ei de glorie. Aici s-a produs un zahăr extraordinar, care a fost considerat un etalon al calității în industria de la noi din țară.
Închiderea Fabricii de Zahăr Bod a fost o lovitură puternică pentru industrie, dar și pentru agricultorii care cultivau sfeclă de zahăr. După ce s-au închis porțile fabricii, mulți dintre ei au fost obligați să reducă semnificativ suprafața dedicată cultivării de sfeclă.
În prezent, nemulțumirea reprezentanților Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta este legată de faptul că fabrica va ajunge la fier vechi. Potrivit lor, după demolarea fabricii, terenul va căpăta destinație imobiliară.