Fabrica din România care sparge toate exporturile de zeci de ani. Unitatea de producție are un succes uriaș pe piața internațională. De altfel, 90% din produse ajung în aproape 30 de țări.
Fabrica Hora din Reghin reprezintă în acest moment cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa. În 2021 a aniversat 70 de ani de la înființare.
Cel mai vechi producător de instrumente muzicale din țara noastră realizează, anual, zeci de mii de unități. Recent, fabrica de la Reghin a venit cu o gamă nouă de instrumente unicat. Artistul Vizi Imre este un client care s-a bucurat de o astfel de chitară, făcută de la 0, după cerințele sale.
”Ce-am observat, că deja o am de câteva luni la mine şi am fost la concerte cu ea, nu intră în microfonie, sunetul este foarte, foarte frumos şi dacă cineva cântă cu o trupă împreună, chitara asta iese în evidenţă doar atât cât trebuie“, spune Vizi Imre, conform Observator.
La ora actuală, fabrica de instrumente muzicale de la Reghin se axează în principal pe piața externă. Astfel, în jur de 90% din chitarele realizate ajung în 27 de țări din Uniunea Europeană.
În unitate de la Reghin se mai fabrică chitare electrice cu 6 corzi, cu finisaje cu totul deosebite. Aceste chitare vin cu o nuanţă şi o nouă linie de modă în lumea chitariştilor.
”Datorită aparaturii electrice folosite şi datorită formelor mai complexe, create cu maşini numerice cu mobilitate mare, acestea sunt realizate după ultimele cerinţe ale marilor chitarişti şi vin să aducă un plus de valoare fabricii”, spunea, pentru Radio România Internațional, în 2021, Dorin Man, director tehnic la Reghin.
De-a lungul existenței sale, fabrica din județul Mureș a dezvoltat trei linii mari de producție. Prima este o linie de chitară. ”Tot ceea ce înseamnă chitară, o varietate foarte mare – mărime 1/4, până la 4/4 şi într-o diversitate foarte mare, adică este vorba de speciile lemnoase utilizate, de calitate, de structură, tot ceea ce înseamnă registru”, explică Dorin Man.
O a doua linie e cea de instrumente cu arcuş: viori, viole, violoncei, contrabaşi, şi alte instrumente cu arcuş, cum ar fi psalterul. Se produce o gamă largă de instrumente cu arcuş.
În fine, o a treia linie, care a fost lansată cu scopul de a crește diversitatea datorită contextului pieţei internaţionale, este linia de instrumente etno. Acestea sunt specifice anumitor comunităţi. Vorbim în acest caz de Balalaika, pentru Rusia, Psalter, Germania, Bouzouki, irlandez, mandoline, naiuri, naiuri româneşti, naiuri peruane, instrumente muzicale pentru persoane cu dizabilităţi.