Producția de zahăr va crește considerabil în acest an după ce Fabrica de Zahăr Premium Luduș, din județul Mureș, a început o campanie de procesare a sfeclei de zahăr din acest an.
Nu mai puțin de 115 zile angajații fabricii vor lucra continuu, în ture de 24h/7, pentru ca întreaga sfeclă cultivată de peste 500 de fermieri români, majoritatea din județele Ardealului, să fie procesată, conform agrointel.ro.
Vorbim despre o suprafață uriașă în 2024, de 8.800 de hectare, iar în toamna aceasta unitatea de procesare din județul Mureș va obține o cantitate de peste 65.000 tone de zahăr Bod, care este 100% românesc. Astfel, se vor diminua semnificativ importurile.
De asemenea, după prelucrarea sfeclei de zahăr, vor rezulta și cantități mari de produse secundare tip melasă și borhot. Acestea se folosesc foarte mult în industria alimentară şi a furajelor pentru hrana animalelor, conform anunțului de la oficialii fabricii de la Luduș.
Fabrica de zahăr de la Luduș produce și comercializează melasă și borhot, un bun supliment în hrana animalelor. Foarte interesați de aceste produse au fost și fermierii din Ungaria, care au apreciat prețul competitiv, în ciuda costurilor de transport, mai scrie sursa citată.
„În acest an, în urma prelucrării sfeclei de zahăr contractate de la fermierii români, vom obține și mii de tone de melasă și borhot, pentru care căutăm parteneri interesați de contractare și achiziționare. Avem cantități mari și am început să exportăm borhot în Ungaria, la fermele zootehnice, în condițiile în care noi îl vindem cu 15 euro/tonă, iar costul de transport este de 25 euro/tonă. Mă surprinde foarte tare faptul că nu avem cerere în România, deoarece pentru fermierii de la noi tarife de transport sunt mult mai mici, iar ei ar avea o materie primă de calitate.
Așadar doresc să transmit un mesaj companiilor și fermierilor din România care folosesc aceste materii prime, să ne contacteze cât mai rapid. Conform proiectelor Uniunii Europene, biocombustibilii pe bază de melasă vor fi din ce în ce mai promovaţi şi utilizaţi la scară largă, un motiv în plus să eficientizăm procesul de comercializare și utilizare la nivel național”, a explicat pentru agrointel.ro Mihaela Neagu, proprietara Fabricii de Zahăr Premium Luduș.
De când fabrica a fost preluată la începutul anului trecut, noii proprietari au făcut investiții constante în retehnologizare și modernizare. Acest lucru a dus la creșterea producției de aproape 3 ori față de 2023, când s-au realizat 25.000 tone de zahăr.
„Anul acesta vom avea un record de procesare, ceea ce înseamnă să respectăm cu toții termenele și etapele asumate. Pentru a ne asigura că fabrica va funcționa la capacitate maximă și în condiții optime, în baza planului de dezvoltare, am pus accent pe investiții pentru eficientizare atât energetică, cât și la nivel de flux de procesare. Este important că suntem într-o relație excelentă de colaborare cu fermierii din județele Mureș, Cluj, Brașov, Alba, Bistrița-Năsăud și Arad, care au avut încredere în noi și au crescut în acest an suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr, ceea ce ne bucură foarte mult și ne oferă o perspectivă de business pentru anii următori.
De asemenea, până în acest moment colaborăm foarte bine cu toate companiile care asigură serviciile conexe, respectiv recoltare, încărcare și transport, iar de la autoritățile locale așteptăm în continuare soluții pentru diminuare timpilor de așteptare a transporturilor de sfeclă de zahăr către fabrică, care sunt îngreunate din cauza lucrărilor de la podul de intrare în Luduș”, a mai adăugat Mihaela Neagu, conform sursei citate.