O fabrică cu renume din România va ajunge la fier vechi. După ani întregi de activitate, aceasta va fi demolată. Spre nemulțumirea sindicaliștilor, locul ei va fi luat de un proiect imobiliar.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că multe fabrici din România au avut un destin tragic. Acum, listei deloc scurte i se mai adaugă și fabrica de zahăr Bod, care va fi demolată în curând.
Fabrica de zahăr Bod este una dintre cele mai vechi fabrici din România. Cu zeci de ani de activate în industria producției de zahăr, fabrica a pus lacătul pe porți. Potrivit reprezentanților Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, faimoasa fabrică va ajunge la fier vechi. Ceea ce îi nemulțumește cu adevărat pe sindicaliști este faptul că, cel mai probabil, în locul fostei fabrici va apărea un proiect imobiliar.
”Închisă de mai mulți ani, fabrica de zahăr de la Bod, din județul Braşov, una dintre cele mai vechi din România, va deveni amintire. Probabil că urmează să fie tăiată şi vândută la fier vechi, iar terenul va căpăta o destinaţie imobiliară.
Este un nou jaf de manual petrecut sub ochii autorităţilor statului român şi cu complicitatea acestora. În timp ce Guvernul ne tot vorbește în ultimul timp despre planul său măreț de reindustrializare a țării, fabricile continuă să dispară.”, susţin sindicaliştii, potrivit agerpress.ro.
Potrivit sindicaliștilor, acest plan este mult mai vechi și a fost alimentat de potențialul pe care îl are zona respectivă. Fabrica de zahăr Bod a fost cumpărată de Mihaela Neagu prin intermediul Best Achiziții SRL. Ba mai mult, sindicaliștii aduc acuzații la adresa antreprenoarei, susținând că aceasta a cumpărat zahăr din Ucraina și l-a etichetat ca fiind zahăr Bod.
”În 2022, când s-a perfectat această afacere am avertizat pe ministrul Agriculturii de la acea vreme că fabrica nu se va mai deschide şi că scopul real este achiziţionarea terenului în scopuri imobiliare. (…) Astăzi, numai din tăierea acestei fabrici ‘noua investitoare’ îşi va recupera banii daţi pe fabrică.”, mai arată comunicatul.
Sindicaliștii sunt de-a dreptul revoltați pe Guvern. Aceștia susțin că, din cauza unor Ordonanțe, terenurile extravilane se pot transforma în terenuri intravilane. De asemenea, sindicaliștii mai spun că, din cauza celor aflați la putere, lipsesc locuri de muncă din anumite sectoare ale economiei și că măsurile actuale nu fac decât să încurajeze evaziunea fiscală.