Această uzină nu este doar un simplu centru de producție, ci un pilon esențial al industriei de apărare a României. Care este frabrica din Romania unde se contruiesc tunuri pentru armatele lumii? Cât la sută din producție merge spre export?
Situată lângă București, această fabrică din România produce zeci de turele, stații de luptă automate și mortiere pe lună. Majoritatea pieselor sunt realizate la altă fabrică din România, în Bacău. Puține dintre acestea ajung la Armata României. Majoritatea, cam nouă din zece, se duc la export, în numeroase țări din Europa, în Statele Unite sau, mai nou, în Australia.
Elbit este o companie din Israel care este prezentă în România de 28 de ani. Cea mai mare dintre firmele sale din țară, ELMET, este numită și „cel mai mare exportator de apărare din România”. La Bacău ELMET sunt produse majoritatea pieselor, iar la fabrica de lângă București sunt integrate în produse finale: turele cu tunuri de 30mm, stații de luptă automată cu mitraliere de 12,7mm și mortiere de 120mm din familia Cardom sau Spear.
„În ultimii cinci ani, cred că din România am livrat în mai multe țări europene. Și chiar în SUA – produse, subsisteme și sisteme complete. 90% din activitatea de producție realizată în principal la Elmet Bacău este destinată exportului”, a declarat Udi Vered, vicepreședinte Elbit Systems și manager general la divizia Elbit Systems Land, pentru HotNews.ro.
HotNews.ro a intrat în fabrica de turele de lângă București și a aflat cum arată uzina pe interior.
Conform celor de la HotNews.ro, în anul 2023, peste 50% din producția fabricii s-a dus către state din Europa, restul către țări din Asia-Pacific, Israel și SUA. Se estimează că și în anul 2024 se va întâmpla le fel. Firma se așteaptă la încasări de 150 de milioane, iar 90% vor proveni de la clienți internaționali.
„Industria de Apărare este în același timp o necesitate și o oportunitate”, a declarat pentru HotNews.ro comandorul în retragere Valentin Mateiu, analist politico-militar și specializat pe zona de intelligence.
El susține că industria de armament oferă foarte multe oportunități de dezvoltare tehnologică și te ține „conectat la evoluția internațională”.
„Al doilea element important pentru industria de apărare este faptul că și pe orizontală, și pe verticală ea te aduce în rând cu lumea. În sensul în care este industria care promovează înaltă tehnologie, armele sunt cele în care se investește și se implementează ultima tehnologie”, mai apreciază Valentin Mateiu.
Fabrica din România care exportă tunuri a fost înființată în 2018 și are 20 de angajați specializați și 100 de angajați indirecți, furnizori. Compania are și un centru de inginerie unde se proiectează diferite sisteme de armament pentru armate din întreaga lume. De exemplu, inginerii de la București au proiectat un sistem automat de tun de calibru 105mm pentru tancuri ușoare.
Unele dintre echipamentele pe care le producem sunt de fapt făcute din peste 8.000 de piese diferite. Marea majoritate sunt produse în România, dar sunt și piese care vin din toate părțile globului. Aici le facem integrarea locală și apoi toate verificările de calitate”,spune Levi Stern, director Romania Sud – Elmet International SRL.