Fabrica din România unică în Sud-Estul Europei despre care vorbim acum a fost construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Cu decenii în urmă, aceasta era una dintre cele mai bune din lume, iar producția mergea pe bandă rulantă.
România are o mulțime de construcții spectaculoase cunoscute chiar și peste hotare. Casa Poporului este doar una dintre ele. Avem de asemenea șosele grandioase precum Transalpina și Transfăgărășan, vizitate intense de turiști.
Și multe fabrici din România, dar și uzine ne-au ajutat însă să fim remarcați peste hotare. Fabrica din România unică în Sud-Estul Europei construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu este una dintre ele.
A funcționat timp de trei decenii și era numită Regia Autonoma a Ministerului de Interne (RAMI) Dacia. Este vorba despre fabrica de diamante sintetice, singura din această zonă a continentului, care se afla pe bulevardul Timișoara din Capitală.
De altfel având în vedere producția record, a fost și un moment în care fabrica a fost a treia cea mai importantă din lume. Calitatea diamantelor obținute era una aparte, iar asta au observat și străinii.
Când a luat naștere proiectul? Nicolae Ceaușescu a dat ordinul în 1974. Fostul mare dictator și-a dorit o astfel de fabrică și a reușit să o și obțină. Avea nevoie însă țara noastră de așa ceva la momentul respectiv?
În viziunea fostului mare dictator, fabrica din România care era și unică în Sud-Estul Europei era necesară având în vedere numărul ridicat al șantierelor de mare amploare care erau în lucru în toată țara.
Acestea aveau nevoie de unelte noi, dar și de aparatură performantă pentru a șlefui și a tăia metalele dure. Și iată că Nicolae Ceaușescu a avut dreptate, având în vedere că fabrica s-a dovedit a fi un real succes.
O mare cantitate ajungea peste hotare, iar lucrurile au evoluat. Astfel, începând cu anul 1978, aici s-au produs diamante sintetice la nivel industrial. Și se pare că România avea și concurență.
Cei mai direcți competitori veneau din Canada, Coreea, dar și Africa de Sud. Și alte țări din Europa au intrat ulterior pe piață, însă se pare că rezultatele de la București erau cu mult peste ale lor.
Conform celor de la b365.ro, apogeul „RAMI” Dacia a fost atins în anii 1980. La acea vreme, producția a atins zece milioane de carate pe an, iar în 1985 a fost atins vârful de productivitate.
Astfel, 20 de milioane de carate erau produse anual, prețul unui carat fiind de 12 dolari. La finalul anilor 80 a venit și declinul, având în vedere lipsa investițiilor. Iar după Revoluție, fabrica din România unică în Sud-Estul Europei și-a cunoscut sfârșitul.
Aceasta a fost privatizată, ulterior, fiind achiziționată de Asociația Salariaților, în schimbul sumei de 8,4 milioane de euro. Fabrica a funcționat până spre anul 2010, însă producția era cu mult mai slabă.
Mai exact, aici se produceau 6 milioane de carate în 2004, iar în 2005 2,7 milioane de carate, producția fiind de la an la an în continuă scădere. Ce se întâmplă acum în locul de a funcționat fabrica?
Bucureștenii s-au putut bucura de parcul de distracții Terra Park. Mai mult de atât, în prezent se are în vedere construcția a 12 blocuri, astfel că zona este una care a generat interes în ultimii ani.