Life

Fabrica gigant din România care a fost vândută și apoi dărâmată. 6000 de români lucrau în trecut în uzină, astăzi în locul ei se află un mall

O fabrică gigant din România a fost vândută și dărâmată cu ani în urmă. 6000 de români lucrau în trecut aici, iar astăzi în locul ei se află un mall.
31.05.2024 | 19:00
Fabrica gigant din Romania care a fost vanduta si apoi daramata 6000 de romani lucrau in trecut in uzina astazi in locul ei se afla un mall
Fabrica gigant din România care a fost vândută și apoi dărâmată. Sursă foto: brasov Biz / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fabrica gigant din România care a fost vândută și apoi dărâmată era celebră cu decenii în urmă. 6000 de români lucrau în trecut aici, însă acum, în locul ei se află un celebru mall. Despre ce este vorba?

Fabrica gigant din România care a fost vândută și apoi dărâmată

România, dar și clădirile de pe teritoriul ei au suferit transformări de-a lungul anilor. Unele stațiuni au ajuns în paragină, în timp ce altele au renăscut din propria cenușă. Așa s-a întâmplat și cu mai multe construcții, fabrici, ori uzine.

ADVERTISEMENT

Acum nimeni nu mai știe povestea lor. Dacă stăm să ne uităm în timp însă, anumite zone erau mai dezvoltate decât am fi crezut. Fabrica gigant din România care a fost vândută și apoi dărâmată se afla la Brașov.

Este vorba despre uzina Hidromecanica. Ce se întâmpla aici? Se produceau componente auto, dar și utilaje pentru extracția țițeiului. Tot aici erau produse și frâne hidromatice, turbo-ambreiaje, convertizoare hidraulice de cuplu, compresoare de aer și sisteme de comandă hidraulică la distanță.

ADVERTISEMENT

Fabrica a fost înființată în anul 1880, iar în primă fază se numea Fabrica Frații Schiel. În jur de 6.000 de angajați lucrau aici, în ateliere. Denumirea uzinei din Centrul Civic a fost schimbată în „Hidromecanica” în anul 1961, în momentul în care fabrica s-a specializat în transmisii hidraulice și turbosuflante pentru motoarele Diesel.

Ce mall se află acum acolo

În timp însă, locul a suferit transformări radicale, iar în final a ajuns să fie dărâmat. Deși în perioada comunismului, fabrica a fost preluată, iar profilul păstrat, începând cu anii 2000, lucrurile s-au schimbat.

ADVERTISEMENT

Uzina Hidromecanică a fost privatizată în două rânduri. Prima oară s-a întâmplat în anul 2001, atunci când a fost cumpărată de către societatea Alexander & Co SRL Brașov. A urmat apoi în 2005 o altă mișcare similară.

Fabrica gigant din România care a fost vândută și apoi dărâmată nu mai există acum. Pe de altă parte, pe teren există un celebru mall din Brașov. Este vorba despre mall-ul AFI, în care au fost investite sute de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Construcția a fost finalizată în urmă cu ani de zile, însă puțină lume știe ce se ascundea, de fapt, pe acest teren. Fabrica gigant din România a rămas acum doar o amintire, având în vedere cele întâmplate în ultimele decenii.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită