Fabrica gigant din România de care s-a ales praful a fost renumită cu ani în urmă. Mii de oameni erau angajați aici, iar producția era în toi. Acum însă, totul a rămas o amintire, iar locul ar urma să fie transformat total.
Construcții emblematice și renumite la un moment dat în România au ajuns în paragină. Nu puține au fost cazurile în care s-a ales praful de unele stațiuni, fabrici, uzine și nu numai.
Fabrica gigant din România de care s-a ales praful și despre care vorbim acum este una dintre ele. În urmă cu mai bine de trei decenii, mii de oameni munceau aici, iar producția era una fabuloasă.
Este vorba despre fabrica Mopaf din Focșani, Vrancea, celebră în industria textilă și nu numai. În perioada sa de glorie avea 1.500 de angajați, iar producția era une record. În timp însă, s-a ales praful de tot.
Decăderea fabricii a început încă din anul 1992. Deși fabrica din Focșani era una dintre primele cinci întreprinderi din țară, în ceea ce privește performanțele obținute, acest lucru nu a contat. Asta în contextul în care, conform Adevărul, s-au făcut eforturi ”uriașe” pentru privatizarea ei”.
În anul 1997, fabrica gigant din România de care s-a ales praful a fost lichidată și vândută. Ea ajuns în mâinile unui afacerist iordanian, iar ulterior 500 de angajați mai lucrau acolo. Declinul definitiv a fost cunoscut în 2008, când, din cauza pierderilor, toți angajații au intrat în șomaj.
Astfel, închiderea oficială a fabricii a avut loc pe 1 noiembrie 2008. Menționăm faptul că fabrica a fost construită de specialiști suedezi în anul 1970. Iar deși producția de aici a fost apreciată cu adevărat la scară largă, lucrurile nu au mai contat ani mai târziu.
Fabrica din România de care s-a ales praful ar urma însă să dispară definitiv. Iar asta se va întâmpla nu doar cu renumele său, dar și cu terenul și construcția, care în prezent arată ca o ruină.
Chiar în vara acestui an, mai multe terenuri din Focșani au fost scoase la vânzare. Și nu vorbim despre orice tip de teren, ci despre parcelele unde a fost amplasată fosta mare fabrică Mopaf. De altfel au fost programate și licitații publice pentru vânzarea lor.
Niște documente obținute de ziaruldevrancea.ro arată faptul că prețul de pornire pentru terenurile respective era de nu mai puțin de 324 236 €. Asta în contextul în acre vorbim oricum despre o suprafață mare.
Tot sursa citată notează că a fost emisă și o autorizație privind demolarea ultimelor rămășițe de pe terenurile fostului CPL -MOPAF. Fabrica gigant din România, va rămâne, deci, doar în amintirea celor care au văzut-o vreodată sau au auzit de ea.
Ce se întâmplă însă cu terenurile respective? Locul unde se afla fabrica încărcată de tradiție, recunoscută și internațional, ar putea deveni un cartier de locuințe în curând. Asta în contextul în care zona respectivă este într-o continuă dezvoltare, iar cei interesați profită de acest lucru.