Fabrica gigant din România de care s-a ales praful. Producea pe bandă rulantă și avea 23.000 de angajați. Astăzi, în locul perlei din industria românească se află un mall și un cartier de locuințe. Investiția se ridică la 350 de milioane de euro.
Uzina uriașă care a dispărut din țara noastră. Pe poarta sa ieșeau multe produse, avea 23.00 de angajați, dar a fost pusă la pământ. În locul său s-a ridicat un mall și o zonă de imobile foarte bine cotată la ora actuală.
Investitorii au scos din buzunar 350 de milioane de euro pentru a construi cartierul care este unul modern, conform bizbrasov.ro. În următorii ani fosta platformă va dispune de magazine, totul fiind planificat de investitorii francezi până în 2030.
Construcția s-a ridicat pe pământul unde odinioară se afla Tractorul Brașov, fabrica gigant care a schimbat complet fața agricultorii din România. Unul dintre tractoarele produse aici a fost modelul U 650.
Vehiculele fabricate în această uzină ajungeau și la export, din America Latină până în Africa, Asia sau chiar Australia. Modelul U 650 a dus la o creștere importantă în agricultură, în străinătate tractoarele fiind vândute sub diferite denumiri.
În 1990 mai bine de 23.000 de persoane lucrau în această fabrică, care a luat ființă în anul 1946, după ce a fost nevoită să își schimbe profilul. Inițial, în 1925 producea avioane românești, care au fost utilizate în al Doilea Război Mondial.
Uzina Tractorul Brașov (UTB) a fost una din cele mai cunoscute și apreciate fabrici românești. Primul tractor care a ieșit pe poarta uzinei a fost un IAR 22, pe data de 26 decembrie 1946. Tractorul cu numărul 1.000 a fost terminat la începutul lui 1949.
Acest model a fost realizat sub conducerea lui Radu Emil Mărdărescu. Vehiculul a fost copiat după modelul Hanomag R 40, la propunerea directorului Ion Grosu. Avea o greutate de 3,4 tone și era echipat cu un motor Diesel de 38 CP.
Primele 5.000 de bucăți au fost comandate de statul român și apoi tractorul a început să fie dat și către export. În 1948 fabrica brașoveană avea să primească denumirea cu care a fost cunoscută ani la rând, până la desființarea sa.
Tractoarele aveau la început motoare Fiat, dar după 1960 au început să iasă pe piață modele 100% românești. Ulterior, uzina a început să fabrice autoturismele de teren Aro, care erau foarte apreciate în rândul șoferilor.
Tractorul Brașov a început să intre în declin în 1990 când societatea a pierdut foarte mulți angajați. Oamenii au ales să plece datorită unei ordonanțe care le dădea un număr mare de salarii compensatorii. În 2007 uzina a intrat în lichidare, după ce s-a divizat în 6 societăți comerciale în 1999.
Acestea au fost scoase la vânzare, aspect care a făcut ca în 2015 să se deschidă cel mai mare centru comercial din Transilvania. Investițiile au continuat și în anii următori, pe pământul fostei uzine prinzând contur un cartier în care stau peste 7.000 de persoane.
Ulterior, a urmat inaugurarea unui magazin de articole sportive, dar și farmacia Bebe Tei. Pentru viitor sunt programate deschideri ale unor Branduri ca Momax, XxLutz și Mobexpert, magazine din domeniul mobilei și bricolajului.
În anul 2025 vechiul hangar al IAR va fi dat în folosință și se vrea a fi transformat într-o zonă de entertaiment. Acesta va face parte dintr-un proiect amplu, urmând a se investi încă 350 de milioane de euro.