Este vorba despre Nokian Tyres, companie de cauciucuri specializată pe pneuri de iarnă și all-season. În Oradea a fost inaugurată prima uzină din lume care nu va avea emisii de carbon. Investiția de peste 500 de milioane de euro este printre cele mai mari din țara noastră din ultimii ani.
Oradea bifează astfel o nouă companie gigant, după ce Nokia sau Dayton s-au stabilit deja în zonă. Nokian Tyres are o cifră de afaceri de 1,17 miliarde de anul trecut și este specializată pe piața de anvelope de schimb. Conform Wall-street.ro, faptul că această uzină este prima din lume cu emisii zero de CO2 nu va crește prețul final al produselor care ies pe poarta fabricii.
Fabrica are o suprafață de 100.000 mp, iar investiția este susținută parțial de Uniunea Europeană, dar și de Banca Europeană de Investiții, cu o contribuție de 250 de milioane de euro. Nokian Tyres vrea să angajeze în acest an 350 de oameni în fabrică, iar în total ar urma să fie 500 de oameni angajați.
Momentan în această fabrică lucrează 180 de persoane, conform Susannei Tusa, Directorul General și Vicepreședinte al Nokian Yres Romania. Interesant, Nokian Tyres nu ia în calcul să angajeze muncitori din străinătate, în special din Asia, și vrea să recruteze exclusiv români din zonă.
Fabrica a devenit operațională încă din vară, dar nu e gata în totalitate. Prima anvelopă a fost gata la începutul lunii iunie, însă aceste anvelope ar fi doar de test, cu scopul de a obține certificarea pentru comerț. Așadar, momentan fabrica a fost pornită doar în faza de testare, pentru ca în viitor să poată produce cauciucuri pe bandă rulantă pentru comerț.
Ce înseamnă, însă, că această fabrică e prima din lume care va opera fără emisii de CO2? Așa cum menționează sursa citată, cu toate că furnizorii Nokian Tyers au procese poluante atunci când produc materii prime necesare în fabricarea de cauciucuri, însă uzina Nokian Tyers este alimentată și funcționează exclusiv cu energie obținută din surse regenerabile.
”Electricitatea utilizată în fabrica din Oradea este, în totalitate, fără emisii de dioxid de carbon. O parte din electricitate este generată de unitățile solare instalate la fața locului. Aburul folosit pentru vulcanizarea anvelopelor este generat de boilere electrice inovatoare care folosesc electricitate fără emisii de dioxid de carbon, în locul combustibililor fosili obișnuiți, cum ar fi cărbunele sau gazul,” a declarat Adrian Kaczmarczyk, Senior VP pentru Excelență Operațională la Nokian Tyres.
Potrivit lui Teppo Huovila, Vicepreședinte pe Calitate și Sustenabilitate al Nokian Tyres, curentul necesar funcționării fabricii vine din producția locală din uzine hidraulice. Cel mai probabil este vorba despre un parteneriat cu Hidroelectrica, deși momentan aceste date sunt ținute secrete.
Nokian Tyres estimează că va demara producția comercială de anvelope la Oradea în 2025, iar în 2027 va fi atinsă o capacitate maximă de producție de 6 milioane de unități anual. Finlandezii dețineau înainte de războiul din Ucraina o fabrică în Rusia, care producea 17 milioane de cauciucuri anual, însă această fabrică a fost închisă și înlocuită cu fabrica din Oradea, dar și Dayton, Statele Unite ale Americii.