News

Fabrica mare din România care se va închide. Zeci de angajați rămân fără locuri de muncă

O fabrică mare din România se va închide, iar angajații vor rămâne fără locuri de muncă. Cine sunt cei afectați de această decizie?
04.03.2025 | 20:32
Fabrica mare din Romania care se va inchide Zeci de angajati raman fara locuri de munca
Fabrica mare din România care se va închide. Sursă foto: Facebook, Cotidianul / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fabrica mare din România care se va închide a fost înființată în urmă cu aproape un secol. Deși s-a făcut remarcată decenii la rând, se pare că în final, aceasta va dispărea din România, iar angajații vor intra în șomaj.

Fabrica mare de șosete din România care se va închide

Este vorba despre fabrica de şosete de la Sebeş. Aceasta este cea mai veche din judeţul Alba și a fost înființată de un german. Aici au lucrat generații întregi, iar o mulțime de români s-au bucurat de produse.

ADVERTISEMENT

Se pare însă că acum, lucrurile se vor schimba. Fabrica mare din România se va închide, iar cei 99 de angajați vor intra în șomaj începând cu data de 17 martie. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, Calman Zolt, a făcut declarații în acest sens.

Potrivit acestuia, în cursul zilei a fost depusă o notificare de concediere colectivă la Ciserom Sebeş. Perioada de concediere va avea loc în perioada 17 martie – 15 decembrie, iar 99 de persoane sunt vizate.

ADVERTISEMENT

Povestea fabricii de șosete de la Sebeș

De ce se închide însă fabrica? În urmă cu doi ani, aceasta a fost achiziționată de un om de afaceri din Sebeş, iar la finele anului trecut, pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de către un sibian, scrie Agerpres.

În 2022, fabrica de șosete de la Sebeș a înregistrat pierderi de peste 1,8 miliarde de lei. De cealaltă parte, profitul a fost de peste 31.500 de lei. Și în anii anteriori, mai exact în perioada 2019-2021, fabrica a cunoscut un declin fără precedent.

ADVERTISEMENT

Menționăm faptul că fabrica mare din România care se va închide a fost înființată în urmă cu 98 de ani. În primă fază a fost cunoscută sub numele de “Uzinele Textile Româneşti” și se afla sub patronajul unui german, Gustav Bahner,.

ADVERTISEMENT

În 1930, fabrica a luat denumirea de “GBL”, iar în anul 1944, a fost preluată de stat. Doi ani mai târziu fabrica a trecut sub administrație sovietică și a luat denumirea de “TEBA” (Textila Banat).

În 1990, fabrica a primit numele “Ciserom”.  Iar în acea perioadă, aproape 3.000 de persoane lucrau aici. Odată cu privatizarea din 1995, lucrurile aveau să se schimbe radical.