Life

Fabrica românească, cu producție uriașă, de care s-a ales praful. Mii de oameni lucrau aici, dar a fost desființată și vândută pe bucăți

Fabrica din România, care se bucura de o producție uriașă, și de care s-a ales praful de peste 30 de ani. A fost un loc de muncă bun pentru mii de oameni.
25.06.2024 | 15:44
Fabrica romaneasca cu productie uriasa de care sa ales praful Mii de oameni lucrau aici dar a fost desfiintata si vanduta pe bucati
Fabrica a fost una dintre cele mai mari din Europa de Est. Sursa foto: Facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai importante fabrici de zahăr din Europa de Est, căreia i se mai spunea și ”perla” zahărului românesc, arată astăzi precum o ruină. După 1990 a fost lăsată în paragină și mii de români și-au pierdut un loc de muncă.

”Perla” zahărului românesc, desființată , vândută și aflată în paragină

În fabrică se obțineau, în doar 24 de ore, 200 de tone de zahăr. Producția era una colosală, locul fiind unul dintre cele mai importante ramuri industriale din țară. Tone de zahăr erau livrate atât în țară, cât și peste hotare.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre fabrica zahăr de la Bucecea, din județul Botoșani, care a fost ridicată într-un an. Construcția a durat din 1959 până în 1960 și s-a întins pe 34 de hectare, într-o zonă cu mare potențial agricol. Sfecla de zahăr era nelipsită.

Sflecla de zahăr plantată în zona fabricii era materia primă. O spune și Ioan Sauciuc, fost angajat al firmei, dar și unul dintre cei care au deținut funcția de directori ai Bucecea. Potrivit lui,  fabrica a fost construită în baza unui parteneriat România-Franța.

ADVERTISEMENT

Parteneriatul ar fi presupus, printre altele, furnizarea unui transport mare de vin, de Cotnari, în Franța. Fabrica dispunea de utilaje de cea mai bună calitate din Franța și Germania, de altfel, iar fundația a fos atent făcută, până la 10 metri adâncime.

Fabrica de zahăr din Botoșani își producea singură curentul electric

Dacă vi se par impresionante cele citite până acum, mai aflați că fabrica dispunea de generatoare de o calitate superioară și că își producea singură energia electrică. Totodată, avea și cazane pentru abur industrial, laboratoare, hale de producție, turnuri și depozite.

ADVERTISEMENT

”Francezii au construit această fabrică de zahăr în 1959, dar prima producţie a fost în 1962. Din câte am auzit, fabrica a fost făcută pe un transport mare de vin de Cotnari în Franţa. Aşa ar fi fost înţelegerea.

Aveau utilaje de foarte bună calitate. S-a turnat beton serios aici. Cu fundaţii de 10 metri adâncime. Totodată fabrica avea generatoare puternice, îşi producea singură energia electrică. Avea şi cazane pentru abur industrial, laboratoare, hale de producţie, turnuri, depozite”, a declarat pentru Adevărul fostul director menționat.

ADVERTISEMENT

Pentru a se asigura permanent materie primă, oamenii din zonă erau încurajați să planteze sfeclă de zahăr. Mii de oameni trăiau de pe urma acestei plante și munceau în fabrică. Cea mai mare parte a zahărului obținut era exportat, a mai mărturisit un alt fost salariat.

 ”A fost cea mai bună perioadă pentru oamenii de aici. Și sflecla era foarte bună. Se lucra puternic din septembrie până în februarie, în trei schimburi, pentru că venea, în valuri, materia primă”, a mai detaliat un alt fost angajat al fabricii.

După 1990, gloria fabricii avea să se stingă. A fost privatizată, redenumită ”Siretul”, iar mulți dintre cei care cereau marfă ”uitau” să mai plătească. Țepele au devenit tot mai dese și fabrica a intrat în faliment. În cele din urmă, locul a fost vândut bucată cu bucată, la fier vechi, în Cehia. În urma lui a mai rămas doar un teren viran, cumpărat de Primăria Bucecea.

ADVERTISEMENT
Tags:
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU...
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”