Life

Fabrica uriașă din România din care n-a mai rămas nimic. Oamenii lucrau zi lumină, în 3 schimburi, pentru un produs pe care îl adorau. Era peste toate importurile și avea un gust deosebit. Astăzi, în locul gigantului se ridică un complex de apartamente și primele lofturi din țară

Fabrica imensă din țara noastră care a fost pusă la pământ. Producea un aliment iubit de toată lumea. În prezent, se construiesc clădiri și primele lofturi din România.
31.08.2024 | 12:00
Fabrica uriasa din Romania din care na mai ramas nimic Oamenii lucrau zi lumina in 3 schimburi pentru un produs pe care il adorau Era peste toate importurile si avea un gust deosebit Astazi in locul gigantului se ridica un complex de apartamente si primele lofturi din tara
Fabrica imensă din țara noastră care a fost pusă la pământ. Producea un aliment iubit de toată lumea. În prezent, se construiesc clădiri și primele lofturi din România. Sursa foto: Facebook. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Fabrica uriașă din România din care n-a mai rămas nimic. Oamenii lucrau zi lumină, în 3 schimburi, pentru un produs pe care îl adorau. Era peste toate importurile și avea un gust deosebit. Astăzi, în locul gigantului se ridică un complex de apartamente și primele lofturi din țară.

Fabrica imensă din țara noastră care a fost pusă la pământ. Producea un aliment iubit de toată lumea. În prezent, se construiesc clădiri și primele lofturi din România

Fabrica imensă din țara noastră care a fost pusă la pământ. Producea un aliment iubit de toată lumea. În prezent, se construiesc clădiri și primele lofturi din România. Proiectul impresionant are în plan și o amenajare peisagistică de vis și multe spații verzi.

ADVERTISEMENT

Toate aceste idei se vor ridica pe solul unde odinioară a fost întreprinderea care făcea bere și care se găsea în zona Basarab din București. Aceasta a fost construită de marele industriaș neamț Erhard Luther și soția sa, Sofia, în anul 1869 și era limitată de Șoseaua Orhideelor și Strada Afluentului.

A fost prima uzină din Europa ridicată pe structură metalică, realizată cu ajutorul unor ingineri structuriști austrieci. A fost unul dintre primele proiecte multifuncționale pentru că integra mai multe centre, locuințe multifamiliale, casa proprietarului, terase, berării, hipodrom și teren de tenis.

ADVERTISEMENT

Întreprinderea avea chiar un obelisc care apare în unele schițe, dar și o șină de tren care ajungea până în incinta fabricii de bere, cunoscută și cu denumirea de Luther. Această linie de tren înconjura Orzăria și avea conexiune directă cu Gara de Nord, pentru exporturi de bere și transport de materie primă.

O perioadă foarte lungă a fost una dintre cele mai bune fabrici de bere din Capitală și din România. A supraviețuit celor două războaie mondiale și perioadei comuniste, însă a încetat să mai funcționeze în anul 2005.

ADVERTISEMENT

Fabrica de bere Grivița producea berea Luther, care a fost una dintre cele mai cerute de oameni în hanuri, restaurante și localuri. În 1883 și-a câștigat statutul de furnizor al Curții Regale a României, lucru care a sporit renumele mărcii.

Fabrica de bere Grivița, transformată într-o zonă de lux

Fabrica de bere Grivița va fi transformată într-o zonă de lux, fiind luate în calcul mai multe planuri. Unul dintre acestea are în vedere construirea unui cartier de lux, după semnarea unui parteneriat cu Kané Group. Acesta vizează în special parterul clădirii Orzăriei.

ADVERTISEMENT

Clădirea reprezintă unul dintre cele patru monumente aflate în proces de restaurare, consolidare și reconversie. Investiția în proiectul Fosta Fabrică se ridică la valoarea de peste 40 de milioane de euro și are în vedere amenajarea unui restaurant, o berărie și o cafenea.

Acestea se vor afla aproape de stația de metrou Basarab, a pasajului Basarab și a Gării de Nord, conform imobiliare.ro. De asemenea, proiectul mai include brutărie, food-court, aprozar, salon de frumusețe și ateliere de pregătire profesională.

În plus, pe terenul de la fosta fabrică de bere Grivița vor apărea elemente muzeale despre istoria Luther, spații culturale și de evenimente, precum și spații de joacă pentru copii, birouri și co-working. Totodată, vor fi ridicate apartamente noi și primele lofturi din România.

Aceste lofturi sunt, de fapt, spații industriale sau clădiri care nu au fost create inițial ca și spații rezidențiale. Au o personalitate aparte și de obicei sunt construite în plan deschis, având o arhitectură inedită.

ADVERTISEMENT
Tags: