Reprezentanții unor fabrici renumite din țară au anunțat că vor să încheie contracte cu fermierii români. Mai exact, să achiziționeze din ceea ce produc aceștia, într-o cantitate destul de mare. Drept urmare, pot beneficia de un profit uriaș, de peste 10 mii de lei la hectar, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.
Fermierii din Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Mureș, Cluj și din restul zonelor țării, care cultivă sfeclă de zahăr, sunt îndemnați să ia legătura cu reprezentanții fabricilor de zahăr Luduș și Bod pentru a încheia contracte de vânzare-cumpărare pentru anul 2024. Mihaela Neagu, acționara celor două unități de producție, a făcut acest anunț, mulțumită fiind de cum au decurs lucrurile în anii anteriori.
”În calitate de acționar al fabricilor de zahăr Bod și Luduș, fac un apel către toți fermierii din Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Mureș, Cluj și nu numai, să ne contacteze și să vină să semneze contractele pentru sfeclă de zahăr, deoarece, încă din luna decembrie, noi suntem în plină perioadă de contractare pentru cantitățile pe care le vom achiziționa în acest an de la ei!
Până acum, de la fermierii din aceste județe am reușit deja să contractăm peste 5.000 ha de sfeclă de zahăr, semn că în Ardeal oamenii încă muncesc, înțeleg importanța muncii lor și se dedică misiunii pe care o au în fața consumatorilor de produse românești”, a transmis Mihaela Neagu.
Mihaela Neagu a dezvăluit că în 2023, fermierii care i-au vândut sfeclă de zahăr au reușit să obțină un profit de peste 10.000 de lei/ha. Aceasta se declară încântată de colaborare și consideră că agricultura țării va fi una și mai înfloritoare dacă vom încerca să producem cât mai mult în continuare.
”Economia trebuie să-și urmeze cursul, iar implicarea fiecăruia dintre noi este în acest moment esențială pentru tot ce se va întâmpla cu agricultura României în 2024. Faptul că anul trecut, fermierii, care ne-au fost parteneri, au reușit să obțină un profit de peste 10.000 lei/ha de sfeclă de zahăr cultivată, este un semn că putem și în România să producem, ca să nu mai fim nevoiți să importăm materie primă pentru a susține consumul autohton.
Dacă încetează importul de produse agricole din Ucraina, iar statul ar fi mai vigilent la punctele de frontieră, multe dintre probleme s-ar rezolva. Mai mult, AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale oferă fonduri pentru culturi, ceea ce iarăși este un semn că se poate face agricultură la standarde, cu mobilizare și implicare”, a mai explicat Mihaela Neagu.
Fabricile din Luduș și Bod sunt singurele din România unde se mai face zahăr din sfeclă. Până în anul 1990, la nivel național aveam peste 30 de astfel de unități de producție. Dacă acestea s-ar închide, ar avea de suferit producția internă, care asigură un maxim de 25% din consum. Mai exact, circa 100.000 de tone dintr-un total de aproape 500.000.
Se spune despre zahărul din sfeclă faptul că menține nivelul de zahăr din sânge sub limita normală. Astfel, se reduce apariția unor riscuri precum diabetul, infarctul sau a celulelor canceroase. Totodată, zahărul din sfeclă oferă și un plus de energie corpului nostru.