Face FIFA jocurile pentru al cincilea Balon de Aur pentru Messi?

FIFA e pe cale să devină o insituţie care nu numai că nu patronează destinele fotbalului la nivel global, dar face paşi mari într-o direcţie periculoasă, de a impune cu forţa anumite...
09.12.2013 | 18:16
Face FIFA jocurile pentru al cincilea Balon de Aur pentru Messi

FIFA e pe cale să devină o insituţie care nu numai că nu patronează destinele fotbalului la nivel global, dar face paşi mari într-o direcţie periculoasă, de a impune cu forţa anumite interese ale sale. După scandalul manipulării tragerii la sorţi a grupelor turneului final al CM din Brazilia o altă furtună se formează din ce în ce mai serios la orizont.

Un trofeu hibrid cu France Football

Subiectul îl reprezintă acordarea titlului de cel mai bun jucătoral lumii în anul 2013. Un trofeu pe care l-a inventat în 1956 ziaristul Gabriel Hanot de la publicaţia France Football pentru a desemna cel mai bun fotbalist al Europei şi-a pierdut semnificaţia.  A rămas sub acest patronaj pînă în 2010, cînd forul mondial a socotit că e mult mai de impact să fie unite premiul său, cel mai bun jucător al lumii cu trofeul France Football, un hibrid evident născut din goana după marketing, care nu are nici o legătură cu creaţia lui Gabriel Hanot. Francezii, avîndu-l pe Platini manta de vreme rea acolo unde trebuie şi ce manta a fost Platini ştim cu toţii, au acceptat noul proiect, care l-a avut permanent pe argentinianul Lionel Messi, marea slăbiciune a bossului FIFA, Joseph Blatter, drept învingător.

Alfabet, care alfabet?

Anul acesta însă în mod clar nu a mai fost anul ”Puricelui” de la Barcelona. Dacă ar fi să ne luăm după performanţe atunci un francez, Frank Ribery, ar trebui să iasă primul, pentru că a luat trei trofee cu Real Madrid. Dacă ar fi după fotbalul jucat şi golurile cu toptanul atunci marele rival din La Liga, portughezul Cristiano Ronaldo ar merita. OK, ierarhia se stabileşte, cel puţin pe hîrtie, în funcţie de voturile selecţionerilor şi căpitanilor echipelor naţionale de pe toate continentele. Luni la prînz FIFA a anunţat cei trei finalişti. Şi a scris pe siteul oficial că i-a pus pe cei trei în ordine alfabetică. Ordinea lor este Messi, Ronaldo, Ribery. După nici un alfabet din lume nu aceasta ar fi ordinea. Dacă ar fi după numele de familie am avea Messi, Ribery, Ronaldo, dacă ar fi după prenume Cristiano, Frank, Lionel. Şi atunci de ce se vorbeşte de aşezarea lor alfabetică?  Dacă ţinem cont şi de avertismentele, deja prezentate pe larg de Fanatik în urmă cu cîteva zile, provenind de la Agencia News, care şi anul trecut a oferit podiumul Balonului de Aur cu zile bune înaintea anunţului oficial, putem interpreta această ordine ceea ce psihologii numesc mesaj subliminal, adică punerea unei informaţii cu care să se obişnuiască toţi care vor intra să citească. Cu alte cuvinte, pe baza unor interese ale FIFA, tot Messi va ieşi pentru a cincea oară Balonul de Aur.

Selecţionerul României este mare fan Lionel Messi. L-a votat anul trecut, a făcut-o şi acum.