News

Un bărbat ar putea primi 300.000 de dolari după ce i-a fost închis contul de Facebook timp de o lună. Ce argumente invocă împotriva lui Mark Zuckerberg

Un bărbat cere daune de 300.000 de dolari de la Facebook după ce a fost suspendat de pe platformă timp de 30 de zile, în urma unor postări despre originea coronavirusului.
13.01.2022 | 15:07
Un barbat ar putea primi 300000 de dolari dupa ce ia fost inchis contul de Facebook timp de o luna Ce argumente invoca impotriva lui Mark Zuckerberg
Un bărbat ar putea primi despăgubiri consistente de la Facebook. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Un bărbat cere despăgubiri substanțiale din partea Facebook după ce a fost suspendat timp de 30 de zile de pe platforma lui Mark Zuckerberg. Partea și mai interesantă este că acest caz a ajuns la tribunal și chiar va fi judecat în lunile următoare.

Situația se întâmplă în Peru, unde o judecătoare a decis că această plângere este justificată și poate fi judecată. Bărbatul care a făcut demersul a fost suspendat de pe platformă după ce a distribuit informații neconfirmate referitoare la Covid-19.

ADVERTISEMENT

Judecătoarea Lila Fuentes, ce își desfășoară activitatea într-o regiune din nordul țării, a dispus ca avocatul petentului, Juan Mejia, dar și Mark Zuckerberg, trebuie să ia parte la o audiere prin teleconferință în data de 17 iunie 2022, prin intermediul platformei Google Meet.

Mejia spune că dreptul său la liberă exprimare a fost încălcat atunci când Facebook l-a împiedicat să interacționeze timp de o lună cu alte persoane de pe platformă, ca urmare a încălcării regulilor. Bărbatul suspendat a distribuit știri cu privire la controversele din jurul originii virusului SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Discuțiile despre originea ”de laborator” a virusului nu au mai fost contestate de Facebook în ultimul an

În data de 13 mai 2021, Mejia a distribuit un material și a afirmat că virusul care a cauzat pandemia de Covid-19 a fost creat într-un laborator din China, pentru a afecta economiile mondiale, iar că această țară ar trebui să fie făcută responsabilă pentru milioanele de morți din întreaga lume.

Deși teoriile conspirației au fost respinse vehement și consecvent de către guvernul de la Beijing, nu există încă date suficient de clare care să trimită către o anumită direcție în privința sursei coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Din această cauză, Facebook a renunțat, începând cu 27 mai 2021, să mai combată publicațiile sau persoanele care sugerează că pandemia ar fi avut ca sursă o eventuală scurgere, voită sau nu, dintr-un laborator.

Decizia rețelei sociale a venit după ce un raport de intelligence din SUA indica faptul că mai mulți cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan au ajuns la spital în noiembrie 2019.

ADVERTISEMENT

Totuși, încercările ulterioare ale OMS să cerceteze mai multe cu privire la originea pandemiei au fost blocate de către guvernul chinez, care consideră că este victima unei politizări a acestui subiect.

Având în vedere situația, judecătoarea din Peru a decis că Mark Zuckerberg trebuie informat de procesul în care este parte prin canalele diplomatice disponibile. Acesta are o perioadă inițială de zece zile în care să prezinte în scris argumentele apărării sale.

Juan Mejia a cerut să fie compensat cu 300.000 de dolari pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare. Peruvianul a mai încercat și în iulie 2021 să deschidă acest proces, însă cererea sa a fost respinsă deoarece nu a depus plângerea și în limba engleză. A revenit ulterior, iar cererea sa a fost admisă în data de 12 ianuarie, arată swissinfo.ch.

ADVERTISEMENT