News

Facebook, decizie de ultimă oră din cauza războiului din Ucraina. Ce se întâmplă cu profilurile utilizatorilor

Facebook a decis să vină în ajutorul cetățenilor din Ucraina care trebuie să își protejeze identitatea și postările de pe rețeaua socială, având în vedere situația de război.
25.02.2022 | 12:10
Facebook decizie de ultima ora din cauza razboiului din Ucraina Ce se intampla cu profilurile utilizatorilor
Facebook ia măsuri speciale pentru utilizatori, în urma războiului din Ucraina. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

În urma izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina, Facebook a decis să instituie o serie de măsuri pentru a proteja conturile utilizatorilor din țara invadată de Vladimir Putin.

Astfel, rețeaua socială condusă de Mark Zuckerberg a decis să lanseze un ”Centru Special de Operațiuni” pentru a putea monitoriza îndeaproape situația din Ucraina. De asemenea, oferă o funcție nouă rezidenților din Ucraina, aceea de a-și bloca profilul împotriva unor activități nedorite asupra conținutului acestora.

ADVERTISEMENT

Funcția se numește ”lock profile” și este menită să ofere acces rapid ucrainenilor la funcții de confidențialitate și de securitate adiționale, pentru ca aceștia să-și protejeze profilul cu ușurință și mai eficient. ”Atunci când profilul lor este blocat, utilizatorii care nu le sunt prieteni nu pot să le descarce sau să le distribuie fotografia de profil și nici nu pot vedea postări din feed-ul acestora”, explică Nathaniel Gleicher, șeful de Politici de Securitate al Meta.

Nu este prima dată când Facebook introduce măsuri suplimentare de securitate pentru utilizatorii care se află în zone nesigure.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent, această funcție de ”lock profile” a fost oferită persoanelor din Afganistan în timpul verii trecute, în timp ce trupele SUA s-au retras din țară, iar talibanii au pornit o ofensivă pentru a prelua puterea în stat.

Compania a afirmat că această funcție este deosebit de utilă pentru jurnaliști, activiști și alte persoane care ar putea prezenta un risc crescut de a fi vizate de măsuri represive.

ADVERTISEMENT

”Ca răspuns la conflictul militar ce se desfășoară în Ucraina, am creat și un Centru Special de Operațiuni pentru a răspunde în timp real situațiilor care apar și care ne privesc”, mai explică Gleicher, referitor la noua structură creată în cadrul companiei. ”Aici lucrează experți, inclusiv vorbitori nativi de limbă ucraineană, astfel că putem monitoriza îndeaproape situația și putem acționa cât se poate de rapid”, conform engadget.com.

Armata rusă a intrat în Kiev. Luptele se dau pe străzile capitalei

Este a doua zi de conflict în Ucraina, după ce forțele armate ruse au declanșat invazia în cursul nopții de 23 spre 24 februarie. La momentul publicării acestui articol, militarii ruși au intrat deja în Kiev, unde se dau lupte crâncene pentru apărarea capitalei.

ADVERTISEMENT

Mii de locuitori ai orașului, care n-au mai apucat să evacueze capitala, s-au orientat către metrou pentru a se proteja împotriva bombardamentelor. Peroanele stațiilor de metrou au devenit, astfel, neîncăpătoare.

La suprafață, se dau lupte chiar pe străzile Kievului. Pentru a împiedica avansul trupelor rusești, ucrainenii chiar au aruncat în aer un pod de la periferia capitalei.

Volodimir Zelenski a declarat, în timpul nopții trecute, că el este principala țintă a lui Vladimir Putin, iar că pe locul doi urmează familia sa. Președintele a fost surprins în imagini, după ce a pus mâna pe arme și a decis să lupte alături de soldații săi.

ADVERTISEMENT