News

Facebook, obligată de instanţă să șteargă un cont fals. Un deputat român a câștigat procesul împotriva companiei americane

16.09.2020 | 19:01
Facebook obligata de instanta sa stearga un cont fals Un deputat roman a castigat procesul impotriva companiei americane
Marius Bodea (USR). FOTO: Facebook/ Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Deputatul Marius Bodea a învins în instanță compania Facebook. Membrul USR a reușit să obțină ștergerea temporară a unui cont fals creat în numele său.

La începutul lunii septembrie, Marius Bodea a înregistrat la Judecătoria Iași două acțiuni împotriva companiei americane. Mai întai, acesta a solicitat judecătorilor să oblige Facebook să șteargă pagina ”Alături de Marius Bodea”. Profilul era creat de persoane necunoscute care postau materiale în numele deputatului USR.

ADVERTISEMENT

În cea de-a doua acțiune, Marius Bodea a solicitat îndepărtarea temporară a paginii până la pronunțarea unei decizii în acțiunea de fond. Marți, 15 septembrie, judecătorii au admis a doua cerere prin care obligă Facebook să șteargă provizoriu pagina falsă.

Marius Bodea e reușit să oblige Facebook să șteargă o pagină falsă cu numele său

” Admite cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamantul MARIUS BODEA în contradictoriu cu pârâta Facebook Ireland LTD. Obliga pârâta la ascunderea, respectiv anularea publicării paginii „Alături de Marius Bodea”, până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 23328/245/2020 aflat pe rolul Judecătoriei Iași Executorie de drept. Executarea se face fara somatie sau fara trecerea unui termen. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare,cerere ce se va depune la Judecătoria Iaşi,” se menționează în minuta deciziei Judecătoriei Iași.

Bodea reclamase inițial judecătorilor furtul de identitate și refuzul rețelei de socializare de a înlătura contul fals creat în numele său. De altfel, acesta a fost ținta mai multor atacuri murdare în perioada de campanie și pre-campanie. El a avut mai multe divergențe cu Costel Alexe, candidatul PNL Iași  la funcția de președinte al Consiliului Județean,

ADVERTISEMENT

”La data de 5.09.2020 am observat că a fost creată, la o dată recentă, în fals și fără drept, pagina de Facebook denumită ”Alături de Marius Bodea”, fiind preluate și introduse, fără drept, pe această pagină, materiale postate pe pagina mea oficială de Facebook.

Prin publicarea fără drept, pe această pagină fictivă, de informații care mă privesc, este adusă atingere întregii activități desfășurate în calitate de deputat și candidat la funcția de Președinte al Consiliului Județean Iași, cu atât mai mult cu cât autorul textelor nu le postează în nume propriu, ci în numele meu, inducând ideea că este vorba despre un instrument oficial de comunicare al unei persoane aflată într-o funcție de demnitate publică și în plină campanie electorală, pentru manipularea utilizatorilor paginii, a simpatizanților mei, creând astfel un fals sentiment că datele de pe această pagină sunt furnizate de mine.” a spus Marius Bodea în demersul din instanță.

ADVERTISEMENT

Deputatul USR a eplicat urgența și necesitatea demersului său. El a susținut că ieșenii erau induși în eroare de o pagină falsă in mijlocul campaniei electorale.

Prin crearea acestei pagini false, în timpul campaniei electorale, au fost lezate drepturile și interesele mele legitime în calitate de candidat la funcția de Președinte al CJ Iași. Crearea unei pagini false și folosirea pozelor și a altor materiale preluate fără acord este un delict și trebuie sancționat conform legii. În mod cert, această pagină a fost creată în scopul producerii de consecințe juridice precum o pretinsă încălcare de către subsemnatul a legii electorale (consecință de îndată) precum și alte consecințe pe care în acest moment nu le pot estima.” se arată în motivarea cererii de chemare în judecată depusă la Judecătoria Iași.

ADVERTISEMENT
Tags: