Facebook poate fi o cauza a depresiei si geloziei

Este clar ca nimic in exces nu ne face bine, iar in ziua de azi putem vorbi cu lejeritate despre o dependenta fata de retelele de socializare, in special fata de Facebook, fara de care multi oameni nu...
10.10.2015 | 20:56
Facebook poate fi o cauza a depresiei si geloziei

Este clar ca nimic in exces nu ne face bine, iar in ziua de azi putem vorbi cu lejeritate despre o dependenta fata de retelele de socializare, in special fata de Facebook, fara de care multi oameni nu ar mai putea trai. Dovada este ca a fost suficient ca reteaua sa nu functioneze timp de o ora pentru ca mass-media sa se umple de stiri pe aceasta tema, iar oamenii sa se agite in jurul acestui eveniment.

Desi simtim ca Facebook ne tine conectati intre noi in permanenta si ne ajuta sa comunicam tot timpul, fara piedici, exista si un revers al medaliei pe care nu prea am vrea sa il recunoastem: nevoia de a sti tot ce se intampla in vietile celor din jurul nostru ne poate conduce catre depresie si gelozie. Aceasta nu este doar o vorba in vant, ci sunt studii care atesta faptul ca suntem in pericolul de a deveni singuri si deprimati din cauza retelelor de socializare, create tocmai cu scop invers.

DIVORŢ CUTREMURĂTOR! SUPERVEDETA A FOST PĂRĂSITĂ DE SOŢ! MOTIVUL E INCREDIBIL! E VORBA DESPRE O SINUCIDERE!

Facebook, un drog care ne poate duce la depresie

Cum tragi linie intre folosirea normala si cea excesiva a Facebook-ului? Desi pare ireal ca vorbim despre o astfel de dependenta, ea face parte din viata noastra si este mai periculos sa o ignoram decat sa o acceptam si sa incercam sa o diminuam. Un nou studiu ii previne pe utilizatorii retelei de socializare ca daca isi petrec prea mult timp pe aceasta ar putea sa se confrunte, in timp, cu probleme de ordin mental. Explicatia nu este foarte greu de dedus. Pentru ca ii urmarim atat de mult pe cei din jur, tendinta umana este sa ii invidiem pe cei ale caror vieti le comparam in permanenta cu a noastra si care par sa le aiba pe toate. Aceasta stare de invidie si lipsa de satisfactie fata de propria situatie pot conduce la instalarea depresiei, conform oamenilor de stiinta.

DESCOPERIRE TERIBILĂ A UNEI FEMEI! CE ÎI FĂCEA SOŢUL DUPĂ CE O ADORMEA CU SOMNIFERE! TOTUL ERA FILMAT! CÎND A VĂZUT, FEMEIA A ANUNŢAT POLIŢIA!

 

Aceasta nu este o regula si nu se aplica tuturor utilizatorilor. In primul rand, trebuie sa retinem ca Facebook nu este facut pentru a ne compara viata cu a celorlalti. Profilul nu trebuie sa fie o expozitie a realizarilor noastre.

DIVORŢ INCREDIBIL! Celebra vedetă TV şi-a părăsit soţul! Românii vor rămîne sideraţi cînd vor auzi ce păţea femeia! Motivul divorţului: vedeta îşi lua bătaie de faţă cu copiii?!

In studiul in care au participat 736 de studenti care foloseau Facebook doua ore pe zi in medie, tinerii au fost rugati sa raspunda la un chestionar in care trebuiau sa spuna in ce masura sunt de acord cu afirmatii de tipul: “In general, ma simt inferior celorlalti oameni”, “Nu mi se pare corect ca anumiti oameni au parte de atat de multa distractie”, “Au inceput sa ma deranjeze lucruri care inainte nu ma deranjau” ori “Am inceput sa comunic mai putin decat de obicei”. Rezultatul a dezvaluit faptul ca, desi Facebook-ul in sine nu provoaca depresie, utilizatorii care au sentimente de invidie sunt mult mai predispusi la a dezvolta aceasta boala. Este vorba exact despre acei oameni care isi compara vietile cu ale prietenilor si ajung sa nu mai aprecieze ceea ce au pentru ca ravnesc la ceea ce au altii.

istock_000018039139_large

In momentul de fata, situatia nu este complet clara. Pe de-o parte, exista studii care afirma ca statul excesiv pe Facebook ne face, in definitiv, mai nefericiti. Pe de alta parte, alte studii afirma ca timpul petrecut pe social media ne poate ajuta sa devenim mai fericiti. Aici trebuie sa luam in considerare faptul ca nu toata lumea este la fel si, desigur, ca orice utilizator are posibilitatea de a filtra informatia primita si de a alege cum sa o interpreteze.

ANUNŢ TERIBIL! E SFÎRŞITUL CELEI MAI IUBITE BĂUTURI DE PE PLANETĂ? Milioane de români o beau zilnic… Şi tu faci asta!

 

Daca persoanele care se simt invidioase isi dau seama ca acest sentiment le conduce catre stari depresive, isi pot controla reactiile si pot incerca o abordare mai rationala. In definitiv, nu trebuie sa uitam ca tot ceea ce publicam pe Facebook este o informatie controlata si de multe ori manipulata. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa crezi tot ce citesti sau vezi pe retelele de socializare. Mai degraba concentreaza-te pe propria ta viata si incearca sa o faci cat mai placuta!

Atunci cand folosesti Facebook, la fel ca in cazul oricarei activitati placute, trebuie sa iti stabilesti niste limite, pentru ca nu degeaba exista vorba “Ce e prea mult strica”.

Sursă: www.divahair.ro

Tags: