News

Facebook vrea să creeze un Instagram pentru copii. Îngrijorări masive din partea publicului

11.05.2021 | 17:53
Facebook vrea sa creeze un Instagram pentru copii Ingrijorari masive din partea publicului
ADVERTISEMENT

Facebook are de gând să creeze o variantă a platformei Instagram pentru copii, însă părerile de până acum sunt deosebit de negative, mai ales din partea oamenilor legii.

Facebook stârnește îngrijorări prin proiectul Instagram Kids

Facebook creează noi îngrijorări la nivelul SUA și dincolo de granițele acestora după dezvăluirea noilor planuri.

ADVERTISEMENT

Astfel, gigantul social are de gând să creeze o alternativă la actuala platformă Instagram, care ar urma să fie destinată copiilor cu vârste de cel mult 13 ani.

Totuși, procurorii generali din 44 de state americane avertizează cu privire la pericolele grave reprezentate de un asemenea demers.

ADVERTISEMENT

Procurorii au semnat o scrisoare deschisă adresată CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg. Aceștia abordează probleme deosebit de serioase în ceea ce privește existența unei astfel de rețele, cum ar fi sănătatea emoțională și psihică a copiilor, posibila expunere a acestora la prădători online și expunerea la cyberbully-ing.

Cei 44 de procurori avertizează că rețelele sociale pot fi dăunătoare minorilor, iar alături de asta, Facebook nu are oricum un istoric prea pozitiv în ceea ce privește protejarea copiilor care folosesc rețelele sale sociale.

ADVERTISEMENT

Compania a cumpărat Instagram în 2012, iar în prezent, are o limită minimă de 13 ani pentru cei ce doresc să-și creeze un cont pe această rețea socială.

Alegerea vârstei nu este neapărat întâmplătoare: legile americane cu privire la confidențialitatea copiilor stipulează că o companie trebuie să ceară acordul expres al părinților pentru a colecta date cu privire la minori cu vârsta de sub 13 ani.

ADVERTISEMENT

Rețelele sociale au efecte deosebit de nocive asupra tinerilor

Oficialii semnatari ai scrisorii fac trimiteri către mai multe cercetări care arată efectele nocive ale Instagram și ale social media în general asupra tinerilor. Între cele mai periculoase efecte ale folosirii rețelelor sociale se numără dezechilibrele mentale, probleme cu privire la percepția asupra sinelui, mai ales asupra propriului corp și chiar apariția gândurilor suicidare.

Oficialii mai subliniază și că o variantă de Instagram pentru copii nu acoperă o nevoie dincolo de ambițiile comerciale ale companiei.

”Fără doar și poate, este o idee periculoasă ce prezintă riscuri asupra siguranței copiilor noștri și îi expune direct în calea pericolului”, a declarat Letitia James, procuror general al statului New York, conform nytimes.com.

”Sunt o mulțime de probleme legate de a permite Facebook să meargă mai departe cu această idee dăunătoare, astfel că somăm public compania să abandoneze proiectul Instagram Kids”, mai afirmă James în scrisoare.

Desigur, Facebook își apără cu înverșunare proiectul. Compania susține contrariul temerilor procurorilor și arată că o astfel de aplicație este creată cu gândul la siguranța și confidențialitatea copiilor. Mai mult, Facebook își ia angajamentul de a nu afișa reclame în aplicație.

”Așa cum fiecare părinte știe, copiii sunt deja online. Noi dorim să îmbunătățim situația prin oferirea de experiențe care le oferă părinților vizibilitate și control asupra a ceea ce fac copiii pe internet, a declarat Andy Stone, purtător de cuvânt al Facebook.

ADVERTISEMENT