News

Proiect: Facebook, WhatsApp și alte aplicații, obligate să permită interceptarea utilizatorilor de către autorități

Conform unui proiect de lege al fostului Guvern, Facebook, WhatsApp și alte aplicații ar putea fi obligate să permită interceptarea utilizatorilor de către autorități.
09.12.2021 | 15:59
Proiect Facebook WhatsApp si alte aplicatii obligate sa permita interceptarea utilizatorilor de catre autoritati
ADVERTISEMENT

Fostul Guvern PNL, condus de Florin Cîțu, a adoptat, înainte de demitere, proiectul de lege pentru transpunerea directivei UE 2018/1972 – Codul european al comunicațiilor.

Acest act normativ introduce o extindere a domeniului şi a spectrului interceptării comunicaţiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conţinut şi la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate.

ADVERTISEMENT

Mai exact, e vorba de conținutul comunicațiilor realizate prin platforme precum Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire, Telegram sau alte aplicații similare, scrie Asociația pentru Tehnologie şi Internet (APTI).

Facebook, WhatsApp și alte aplicații ar putea fi obligate să permită interceptarea utilizatorilor de către autorități, conform unui proiect de lege

Potrivit directorului APTI, în proiectul de lege amintit, apare un nou articol care lărgește în mod nejustificat domeniul și spectrul interceptării comunicațiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic și date de conținut.

ADVERTISEMENT

Acest articol ar fi fost adăugat proiectul de lege pentru transpunerea directivei UE privind Codul European al Comunicațiilor imediat după ce proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege a fost adoptat de Cabinetul Cîțu cu 3 zile înainte să fie demis și trimis pe circuitul parlamentar, unde este adoptat pe 7 decembrie 2021. În prezent, proiectul de află în Senat.

ADVERTISEMENT

Bogdan Manolea susține că între varianta din dezbatere publică și cea adoptată de guvern apare o nouă adăugire în motivație numită ”Schimbări legislative relevante pentru domeniul securităţii naţionale” și un nou articol inserat într-o zonă care n-are nimic de a face cu subiectul celorlalte 299 de pagini.

Ce scrie în proiectul de lege

”Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

ADVERTISEMENT
  • a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;
  • b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii;
  • c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;
  • d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente”, se arată în proiectul de lege.

Serviciile care intră în această acoperire a proiectului de lege

Același specialist din domeniul IT spune că în categoria serviciilor și aplicațiilor vizate de lege intră Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire, Telegram sau deja clasicele Yahoo Messanger, AIM, ICQ sau IRC.

În opinia lui Bogdan Manolea, noul articol lărgește mult spectrul de acțiuni de interceptări și acces, pe care Codul de Procedură Penală nu le prevede.

Acest proiect de lege ar fi declarat neconsituțional, mai spune specialistul APTI. ”Organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”- este aceiași terminologie vagă deja declarată neconstituțională în 2008 (și alte decizii)”.

ADVERTISEMENT