News

„Faci de râs o țară! Jigodia dracu’!” Simona Halep, principala țintă în agresiunile online! Cum sunt afectați sportivii

24.01.2021 | 23:30
Faci de ras o tara Jigodia dracu Simona Halep principala tinta in agresiunile online Cum sunt afectati sportivii
„Faci de râs o țară! Jigodia dracu’!” Simona Halep, principala țintă în agresiunile online! Cum sunt afectați sportivii
ADVERTISEMENT

Dezvoltarea rețelelor de socializare din ultimii ani a permis fanilor să intre într-un contact mai strâns cu sportivii pe care îi apreciază. Ei pot trimite mesaje, pot comenta pe grupurile de fani dedicate unei anumite vedete și, dintr-o dată, vocea lor se poate face auzită.

Însă, din păcate, există și o parte întunecată a acestei interacțiuni, care duce la agresiunile online asupra sportivilor și care poate avea consecințe devastatoare asupra acestora.

ADVERTISEMENT

Mânați de furie, de bani pierduți la pariuri sau de alte motive, mulți utilizatori își revarsă frustrarea asupra starului care a avut, poate, o zi mai slabă, prin mesaje agresive pe internet. Numită „cyberbullying”, agresiunea online i-a făcut pe unii sportivi chiar să se retragă din anumite competiții.

Gabriela Perianu, retrasă de la națională după CM 2019, revenită pentru turneul preolimpic: „Jigodia dracu’ nesimțită!”

Una dintre victimele cyberbullying-ului este Gabriela Perianu. Handbalistă de bază în echipa națională, jucătoarea de la CSM București a hotărât să se retragă temporar din prima reprezentativă a României după un val de mesaje de ură primite la Campionatul Mondial din 2019 de la Kumamoto, Japonia, acolo unde România nu a reușit cea mai bună prestație.

ADVERTISEMENT

Atunci, Gabi Perianu a postat unul dintre mesajele oribile primite: „Fi a dreacu de stramba cu **** de javra la ce dreacu mai joci tu fa handball ca nu stii sad ai o pasa numai la 3 m de poarta, din respect n-as mai juca niciodata la echipa nationala, esti o zdreanta ordinara fara bun simt, du-te in *** *** daca numai poti juca, numai juca, dar nu sa faci de ras o tara ca vrei tu sa joci, jigodia dracu nesimtita”. Ortografia este cea original, aparține autorului…

Selecționerul și celelalte colege au încercat să o întoarcă

Bogdan Burcea, noul selecționer al României, dar și celelalte colege din națională au încercat să o facă pe Gabriela Perianu să renunțe la această decizie, însă deocamdată jucătoarea a fost de neînduplecat. În timpul turneului final de la Euro 2020, Bogdan Burcea a vorbit despre această situație:

ADVERTISEMENT

„Ca în România, foarte pe scurt. Nicicum nu e bine. Nu mă preocupă absolut deloc această problemă, părerologii nu se regăsesc pe lângă mine. Important pentru mine este ca fetele să stea cât mai departe de aceste critici, pentru că ele nu sunt ca noi, mai tăvăliți prin viață. Sunt unele care nu rezistă și sunt afectate (n.a. – cu referire la Gabriela Perianu)”

Din fericire, Gabriela Perianu s-a întors la naționala României pentru turneul preolimpic. Noul selecționer, Adrian Vasile a reușit să o facă să se răzgândească și sunt șanse mari să o vedem pe jucătoarea de la CSM București la următoarele acțiuni ale naționalei.

ADVERTISEMENT

Simona Halep, cea mai expusă „țintă”

În ultimii ani, Simona Halep a devenit cel mai cunoscut nume din sportul românesc. Numai că performanțele extraordinare pe care le-a obținut au atras și „haterii” care aveau nevoie de un singur eșec pentru a da drumul la comentarii injurioase pe Facebook.

Iar cum în tenis, eșecurile sunt foarte întâlnite pentru că niciun jucător din lumea asta nu poate evolua în 10-15 turnee a câte 5,6 sau 7 meciuri fiecare și să nu piardă niciunul, Simona Halep a fost în același timp și cea mai expusă „țintă”.

Atât pe pagina personală, dar și pe grupurile de Facebook ale fanilor Simonei Halep, ea a fost atacată și acuzată că joacă la pariuri, că relația cu Toni Iuruc i-a afectat jocul sau că pur și simplu a câștigat mulți bani și acum joacă „la mișto”. Notorietatea aduce la rândul ei și astfel de aspecte nedorite, iar sportivii trebuie să treacă peste ele.

Copil și Tecău, acuzați că joacă la pariuri! Despre Sorana: „Ești proastă! Lasă-te de tenis”

Și ceilalți jucători de tenis se confruntă cu agresiunile online. Fiind un sport individual, focusul este pe un singur sportiv, nu pe o echipă și acesta este motivul pentru care jucătorii de tenis sunt și mai vulnerabili.

Marius Copil și Horia Tecău au fost acuzați de fani în mediul online că au trântit meciuri pentru pariuri, în timp ce Sorana Cîrstea a fost jignită pe twitter în urmă cu câțiva ani: „Ești o proastă! Lasă-te de tenis! Cum să pierzi în halul ăsta, să ai 3 game-uri avans și să pierzi setul doi?”.

„Internetul mă sperie. Oamenii nu-și dau seama de efectul cuvintelor lor”

Din păcate au fost cazuri și mai grave, în care jucători de tenis s-au lăsat din cauza acestei uri generate online. Rebecca Marino a fost una dintre speranțele tenisului canadian. În anul 2011 avea să joace prima finală WTA și să urce până pe locul 38 în lume.

Fire mai sensibilă, Rebecca Marino a intrat în depresie după ce a fost abuzată pe internet și s-a retras temporar în 2013.: „Internetul mă sperie. Oamenii nu-și dau seama de efectul cuvintelor lor, nu-și dau seama că ajung prea departe”. Ea a revenit în 2017 în competiții, însă nu a mai ajuns la nivelul la care ajunsese în 2011.

„Cuvântul cheie care trebuie rostit în legătură cu această problemă de pe net la Simona este «maturitate». Acesta e cuvântul cheie. Simona a ajuns acum la un grad de consistență psihologică pe care nu l-a avut niciodată”, Cristian Tudor Popescu

Psihologii trag un semnal de alarmă: „Efectele sunt devastatoare și duc la suicid!”

Iuliana Spânu este psihoterapeut și a vorbit pentru FANATIK despre efectele pe care le are cyberbullying-ul asupra sportivilor. Agresiunile online pot să ducă de la o scădere dramatică a randamentului sportivilor, la depresie și chiar la tentative de suicid.

Ce se află în spatele deciziei utilizatorilor de net să devină agresivi, să atace dur din spatele tastaturii?

– Sportivii sunt foarte expuși, în general oamenii publici sunt foarte expuși în mediul online. Acest mediu online poate avea mai multe întrebuințări. În ceea ce privește cyberbullying-ul, acesta reprezintă o agresiune intenționată, cu scopul de a denigra sau umili o persoană. Actele comise de agresor par a fi curajoase în fața acestuia, dar a afișa vulnerabilitatea, de multe ori falsă, a unui om, nu are nimic curajos în sine. Atunci când cineva apelează la astfel de fapte, arată că sigur ceva nu este în regulă cu el, cu agresorul. Dacă încerci să denigrezi o persoană este clar că ai un complex de inferioritate, iar acesta vine cu un deficit al încrederii în sine, cu o nesiguranță de sine, care te face să devii mai puțin valoros. Și atunci, folosești scurtături pentru a-i pedepsi pe ceilalți pentru propria ta nerealizare. În cele mai multe cazuri, agresorul a fost agresat. El produce suferință așa cum i s-a produs și lui cândva. Și efecte ale acestui fenomen, da.

„Toate aceste atacuri vin pe baza unui complex de inferioritate: «De ce nu sunt eu acolo?!»”

Care pot fi efectele resimțite de sportivi?

– Pot fi devastatoare! Pot provoca tentativa de suicid sau chiar suicidul. Să nu uităm că în rândul tinerilor, la nivel mondial, suicidul face parte din principalele cauze de deces. Iar tipurile de consecințe sunt mai multe. Pot apărea gânduri distorsionate, că nu sunt la fel de bun precum alții, nu mai sunt în stare de nimic, oamenii nu mă mai apreciază la adevărata valoare, am făcut degeaba ce am făcut, asta pe de-o parte. Pe de altă parte, avem consecințele emoționale: apare furia. Omul acela a muncit foarte mult să ajungă în acel stadiu. Apare tristețea, apare disperarea, iar la un moment dat, mai ales fizic, ei sunt afectați. Vorbim de palpitații, dureri la nivelul stomacului, ulcer, transpirații. Ei pot să aibă trac în competiție și chiar să confirme ipotezele spuse de agresor că „Uite, nu sunt bun de nimic…”.

Cum pot sportivii să se apere de aceste agresiuni? Ce trebuie să facă?

– Avalanșa este destul de mare. Nu toți au această disponibilitate de a avea un om care să se ocupe de marketing. Pentru conturile personale, mă gândesc că limitarea accesului ar fi de bun augur. La fel, apelez iar la partea de suport psihologic pentru că nu este ușor să faci față. Oamenii când sunt ignoranți și nu știu ce se află în spatele acelei imagini frumoase de pe ecran, cu medalia în mână și zâmbind că ai luat locul 1, atacă. Ignoranța este destul de mare și toate acestea vin pe baza unui complex de inferioritate. Mesajul pe care îl transmit de fapt este: „Aș fi vrut să fiu și eu acolo, de ce nu sunt acolo?”. Pentru a ajunge „acolo”, trebuie să depui oarece efort și de la o vârstă destul de fragedă. Ne gândim că anumiți sportivi de performanță nu au avut bucuriile copilăriei pentru a ajunge acolo unde sunt. Se pot semnala aceste manifestări. În mediul online se pot raporta postările, poți să limitezi accesul. Dar și sportivii se folosesc de conturile online și au conturile publice pentru că este foarte important. Pe lângă latura negativă există și o latură pozitivă prin care lumea te aplaudă și te felicită.

„Un adult care apelează la astfel de acte ascunde în spatele lui un copil vulnerabil”

Cine îi poate ajuta pe sportivi cu astfel de probleme?

– Contează foarte mult suportul familial, prietenii pe care îi ai alături. Ei pot să apeleze la suport psihologic în astfel de cazuri. Mai mult decât atât, nu poți să faci. Nu poți să controlezi mase mari de oameni, poți, în cel mai bun caz, pe bucăți, să le controlezi. Dar, într-adevăr, consecințele pot fi devastatoare. Am văzut, nu neapărat la sportivi, ci la actori. Au fost actori care ajung într-un punct, intră în depresie și, inevitabil, ajung la suicid.

Cyberbullying-ul este o problemă la nivel global și nu doar în sport. Care sunt explicațiile?

– Cyberbullying-ul este o problemă la nivel global. Și se întâmplă asta de la nivel de copii, dar și la adulți. Avem așa: genetica și mediul în care creștem sunt principalele repere când ne raportăm la oameni. Ținând cont de aceste coordonate, să nu uităm de importanța părinților și a persoanelor de îngrijire. Un adult care apelează la astfel de acte ascunde în spatele lui un copil vulnerabil. Vedem o atitudine critică față de copil, compararea inechitabilă cu alte persoane din jur, standarde nerealiste, rigiditate în stilul de viață sau, din contră, o libertate fără măsură, asociată cu lipsa limitelor și un simț iluzoriu că nu se poate întâmpla nimic rău pot fi premisele unor personalități deviante privind din perspectiva valorilor pro-sociale.

„Nu poți să controlezi mase mari de oameni… Poți, în cel mai bun caz, pe bucăți, să le controlezi. Poți raporta postările, poți să limitezi accesul”, Iuliana Spânu

  • 26 de ani are Gabriela Perianu, retrasă temporar din naționala României
  • 4 ani a fost retrasă Rebecca Marino din tenis din cauza agresiunii online
ADVERTISEMENT