Legătura din stres și boala care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță. Specialiștii sunt de părere că trebuie să eliminăm pe cât posibil acest factor din viața noastră, deoarece poate conduce la probleme grave de sănătate.
Gabriel Cotabiță a murit sâmbătă, 23 noiembrie 2024. Marele artist era internat la Spitalul Universitar din Capitală, unde a ajuns în comă din cauza unui accident vascular cerebral. Încă din 2021, mărturisea ca se confruntă cu probleme de sănătate care îi limitau activitatea.
În anul 2015, a suferit un stop cardio-respirator, ceea ce a lăsat urme adânci asupra stării sale și din cauza căruia a fost obligat să modereze volumul de muncă. Totuși, nu a stat complet departe de scenă, continuând să-i încânte pe fanii săi.
Pentru a preveni apariția unui AVC, este important să înțelegem care sunt factorii care îl declanșează. Îmbunătățirea stilului de viață, gestionarea adecvată a stresului și asigurarea unui acces rapid la îngrijiri medicale sunt fundamentele în prevenirea unui accident vascular.
În țara noastră, accidentele vasculare cerebrale (AVC) constituie o problemă majoră de sănătate publică, având un impact semnificativ asupra mortalității și dizabilității, cu aproximativ 68.000 de cazuri înregistrate anual.
Rata mortalității se numără printre cele mai ridicate din Europa, iar numărul persoanelor afectate continuă să crească. Printre factorii principali care contribuie la boala care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță se află hipertensiunea, colesterolul crescut, obezitatea și un stil de viață nesănătos.
Studiile arată că stresul cronic poate avea un impact semnificativ asupra apariției accidentelor vasculare cerebrale (AVC), în special la persoanele de peste 40 de ani, aflate la mijlocul vieții.
Nivelurile mari de stres pot conduce la hipertensiune și la inflamația vaselor de sânge, factori esențiali care pot contribui la apariția unui accident vascular cerebral. De asemenea, stresul poate conduce și la adoptarea unei alimentații nesănătoase și lipsa exercițiilor fizice.
Reducerea stresului este esențială pentru a evita un AVC. Experții recomandă tehnici precum exercițiile fizice regulate și tehnicile de respirație. În plus, așa cum încerca și Gabriel Cotabiță să facă, este esențial să găsim un echilibru între viața personală și cea profesională.
„De 10 ani știm că în grupa de vârstă 45-55 de ani numărul cazurilor crește mult mai rapid decât în alte grupe de vârstă mai mari. Acești pacienți ajung la departamentul meu cu accidente vasculare cerebrale severe. Cei din această grupă de vârstă au aproape întotdeauna toți factorii de risc vascular tradiționali – hipertensiune arterială, diabet, fumat – dar ceea ce mă surprinde este lipsa de activitate fizică.
Munca de acasă și Netflix au creat o generație de persoane sedentară”, a declarat Kwan, consultant senior la Imperial Stroke Centre, din cadrul spitalului Charing Cross, unul dintre cele mai aglomerate departamente de AVC din Marea Britanie, conform adevarul.ro.