News

Factură uriașă la gaze pentru o bătrână din Vaslui: 6,7 milioane de euro pentru luna decembrie. Cum a fost posibil

O bătrână din Vaslui a avut parte de un șoc atunci când a primit factura la gaze pentru decembrie 2021: 6,7 milioane de euro. Uimită, femeia a luat legătura cu furnizorii.
19.01.2022 | 22:26
Factura uriasa la gaze pentru o batrana din Vaslui 67 milioane de euro pentru luna decembrie Cum a fost posibil
Factura uriașă la gaze primită de o bătrână din Vaslui. Sursa foto: Observator
ADVERTISEMENT

Deși își încălzește locuința cu sobă cu lemne, iar consumul de gaze constă în folosirea aragazului pentru gătit și centrala pentru încălzitul apei, bătrâna din Vaslui a primit factura de 6,7 milioane de euro, pentru o singură lună, decembrie 2021.

Concret, pe factură era tipărit un consum de 146.525,153 MWH, de la indexul de 1.251 mc la ultima citire, la un index de 13.626.428 mc.

ADVERTISEMENT

Furnizorii și-au recunoscut greșeala, dar au emis o altă factură mare bătrânei

Speriată, bătrâna și-a sunat fiul și l-a înștiințat de ceea ce i s-a întâmplat, iar mai apoi a luat un mijloc de transport și s-a dus să ceară explicații la ghișeele Gaz Est.

”Săptămâna trecută, când a primit mama factura, eu eram în alt colț al țării. M-a sunat panicată că a venit factura la gaz, de 33 milioane lei vechi.

ADVERTISEMENT

Săraca, era atât de bulversată citind atâtea cifre și probabil că nu îi venea să creadă că, de fapt, factura e în lei noi”, a declarat Gabriel Mereuță, băiatul bătrânei, pentru Ziarul de Vaslui.

După alte drumuri ale bătrânei, furnizorul a emis o factură de 200 lei

Ajunsă la furnizorul de energie, reprezentanții Gaz Est au recunoscut în primă fază că s-a produs o eroare, iar după o recalculare, au emis o altă factură, dar tot ireală, în valoare de 1.700 de lei, în raport cu consumul înregistrat.

ADVERTISEMENT

Astfel, au urmat alte drumuri, alte cereri și nervi ai femeii, care în final a reușit să obțină o facturare potrivită: 200 lei.

”Nu au fost probleme. Au recunoscut că este o eroare și au emis o factură, de 1.700 lei. Normal, și aceea era mult prea mare.

ADVERTISEMENT

În final, după un alt drum, a fost emisă o factură de 200 lei. E bine că totul s-a terminat cu bine, chiar dacă asta a însemnat nervi, timp și câteva drumuri pentru o femeie de 70 ani.

Eu m-am întors abia azi în oraș și am fost șocat când am văzut factura inițială”, a mai povestit băiatul bătrânei.

Reamintim, totodată, că miercuri Guvernul a adoptat o ordonanță prin care furnizorii sunt obligați să recalculeze facturile greșite. De asemenea, ordonanța prevede neperceperea de penalități și interzicerea debranșărilor.

”Astăzi am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, adică neaplicarea mecanismelor de plafonare şi compensare. Furnizorii au obligaţia să le recalculeze fără penalităţi în termen de 15 zile.

Pe perioada acesta se 15 zile se suspendă inclusiv o plată a acestora. Pentru a întâmpina eventuale abuzuri, pe perioada ordonanţei de plafonare şi compensare sunt interzise practic debranşările, de la data publicării în Monitorul Oficial”, a spus ministrul energiei, Virgil Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT