News

Factură record la energie electrică primită de un bărbat din Ilfov: 22.000 de euro. „Ies la iveală toate neregulile din ultimii ani”

Șirul facturilor uriașe la energie electrică primite de consumatorii casnici pare să nu se oprească, din contră, atingând un nou record absolut de 22.000 de euro
09.11.2022 | 16:27
Factura record la energie electrica primita de un barbat din Ilfov 22000 de euro Ies la iveala toate neregulile din ultimii ani
Factură de peste 100.000 de lei la energie electrică. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Șirul facturilor uriașe pe care unii consumatori casnici le-au primit în ultimele luni, de la Mihai Șora la actorul Marius Manole, a atins un nou record miercuri, cu o factură de aproape 22.000 de euro.

Factură record la electricitate: 22.000 de euro

Avocatul Adrian Cuculis, care conduce în instanță un proces colectiv unde mai mulți consumatori contestă facturile uriașe la energie electrică, a anunțat miercuri că a fost stabilit un nou record absolut: o factură de 22.000 de euro.

ADVERTISEMENT

„Dacă până acum vorbeam că cea mai mare factură la energie electrică era de 10000 de euro și că acei consumatori aveau de făcut credit pentru plata ei, furnizorul de electricitate , în mod ilegal face o regularizare din 2019 și emite o factură de 22000 de euro.

Este adevărat, nu pentru un apartament de 2 camere însă așa ceva este garanția faptului că se urmărește falimentarea românilor. O fi sau nu vârful/ platoul sau vom vedea facturi și mai mari, asta rămâne de văzut. Cert este că litigiile în instanță se înmulțesc și magistrații se împuținează”, a transmis acesta miercuri, dând publicității o factură de 108.421 de lei, reprezentând o regularizare a consumului din perioada 12 martie 2019 – 10 iulie 2022, deci 27 de luni de zile.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că ne aflăm în fața unui abuz în contextul în care vorbim de o regularizare pe o perioadă de trei ani în contextul în care legea stipulează că perioada maximă în care furnizorii trebuie să citească contoarele consumatorilor casnici este de trei luni.

„Și în acest caz vorbim de un abuz clar din partea furnizorului de energie electrică, în primul rând pentru că vorbim de o regularizare făcută după o perioadă de trei ani și, în al doilea rând, nu cunoaștem calculele prin care s-a ajuns la această factură de aproape 22.000 de euro, un record absolut.

ADVERTISEMENT

Sigur, nu vorbim de un apartament ci de o casă cu o suprafață mare, unde facturile anterioare ajungeau la circa 6.000 de lei pe lună, dar este ilegal să vină cu o regularizare după o asemenea perioadă. Casa are contoar inteligent, deci furnizorul avea acces în timp real al consumul lunar. Cert este că toate aceste nereguli din ultimii ani ies acum la iveală”, a declarat, pentru FANATIK, avocatul Adrian Cuculis.

factura curent 20.000 euro
Factură la curent de peste 100.000 de lei

Contestarea facturilor uriașe în instanță

De altfel, avocatul Adrian Cuculis a demarat un proces colectiv împotriva furnizorilor de electricitate în luna septembrie după ce chiar el a primit o factură de 3.000 de lei la un apartament de două camere.

ADVERTISEMENT

„Am de plată 3.000 şi ceva pentru un apartament de două camere şi situația asta se repetă la zeci de mii de români în toată țara. Am făcut o notificare către furnizorul de energie electrică, să recalculeze, pentru că este aberant. 3.500 de lei pentru un apartament de două camere. În mod normal venea 200 de lei, cel mult. Disproporția este foarte mare. Regularizarea a fost făcută pentru două luni de zile şi clar s-a făcut un calcul greșit undeva”, declara acesta la jumătatea lunii septembrie.

Anunțul său venea în contextul în care mai multe persoane publice, precum Mihai Șora sau Marius Manole, anunțau că au primit facturi de șase mii, respectiv șapte mii de lei pe o perioadă de câteva luni, fără însă a putea identifica o justificare pentru un astfel de consum. Furnizorul de energie electrică a precizat în ambele cazuri că operatorii săi nu au avut acces la contoarul electric și de aceea a fost făcută regularizarea pe o perioadă atât de lungă de timp.

Avocații consultați de FANATIK au explicat care sunt pașii pe care românii care consideră nedrepte aceste facturi îi pot urma pentru a le ataca în instanță, însă aceștia au subliniat că pentru a evita astfel de situații consumatorii pot preda ei indexul de consum și să ia măsuri în cazul în care în două sau trei luni nu primesc nicio factură.

Tot miercuri ANRE a anunțat că a aplicat amenzi în valoare totală de 380.000 de lei mai multor furnizori de energie pentru emiterea cu întârziere a facturilor de energie electrică. Cea mai mare amendă a fost primită de Electrica Furnizare (120.000 de lei), urmată de Hidroelectrica (70.000 de lei), iar cea mai mică a fost primită de cei de la Enel, 30.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant