News

Factură record la energie electrică primită de un bărbat din Ilfov: 22.000 de euro. „Ies la iveală toate neregulile din ultimii ani”

Șirul facturilor uriașe la energie electrică primite de consumatorii casnici pare să nu se oprească, din contră, atingând un nou record absolut de 22.000 de euro
09.11.2022 | 16:27
Factura record la energie electrica primita de un barbat din Ilfov 22000 de euro Ies la iveala toate neregulile din ultimii ani
Factură de peste 100.000 de lei la energie electrică. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Șirul facturilor uriașe pe care unii consumatori casnici le-au primit în ultimele luni, de la Mihai Șora la actorul Marius Manole, a atins un nou record miercuri, cu o factură de aproape 22.000 de euro.

Factură record la electricitate: 22.000 de euro

Avocatul Adrian Cuculis, care conduce în instanță un proces colectiv unde mai mulți consumatori contestă facturile uriașe la energie electrică, a anunțat miercuri că a fost stabilit un nou record absolut: o factură de 22.000 de euro.

ADVERTISEMENT

„Dacă până acum vorbeam că cea mai mare factură la energie electrică era de 10000 de euro și că acei consumatori aveau de făcut credit pentru plata ei, furnizorul de electricitate , în mod ilegal face o regularizare din 2019 și emite o factură de 22000 de euro.

Este adevărat, nu pentru un apartament de 2 camere însă așa ceva este garanția faptului că se urmărește falimentarea românilor. O fi sau nu vârful/ platoul sau vom vedea facturi și mai mari, asta rămâne de văzut. Cert este că litigiile în instanță se înmulțesc și magistrații se împuținează”, a transmis acesta miercuri, dând publicității o factură de 108.421 de lei, reprezentând o regularizare a consumului din perioada 12 martie 2019 – 10 iulie 2022, deci 27 de luni de zile.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că ne aflăm în fața unui abuz în contextul în care vorbim de o regularizare pe o perioadă de trei ani în contextul în care legea stipulează că perioada maximă în care furnizorii trebuie să citească contoarele consumatorilor casnici este de trei luni.

„Și în acest caz vorbim de un abuz clar din partea furnizorului de energie electrică, în primul rând pentru că vorbim de o regularizare făcută după o perioadă de trei ani și, în al doilea rând, nu cunoaștem calculele prin care s-a ajuns la această factură de aproape 22.000 de euro, un record absolut.

ADVERTISEMENT

Sigur, nu vorbim de un apartament ci de o casă cu o suprafață mare, unde facturile anterioare ajungeau la circa 6.000 de lei pe lună, dar este ilegal să vină cu o regularizare după o asemenea perioadă. Casa are contoar inteligent, deci furnizorul avea acces în timp real al consumul lunar. Cert este că toate aceste nereguli din ultimii ani ies acum la iveală”, a declarat, pentru FANATIK, avocatul Adrian Cuculis.

factura curent 20.000 euro
Factură la curent de peste 100.000 de lei

Contestarea facturilor uriașe în instanță

De altfel, avocatul Adrian Cuculis a demarat un proces colectiv împotriva furnizorilor de electricitate în luna septembrie după ce chiar el a primit o factură de 3.000 de lei la un apartament de două camere.

ADVERTISEMENT

„Am de plată 3.000 şi ceva pentru un apartament de două camere şi situația asta se repetă la zeci de mii de români în toată țara. Am făcut o notificare către furnizorul de energie electrică, să recalculeze, pentru că este aberant. 3.500 de lei pentru un apartament de două camere. În mod normal venea 200 de lei, cel mult. Disproporția este foarte mare. Regularizarea a fost făcută pentru două luni de zile şi clar s-a făcut un calcul greșit undeva”, declara acesta la jumătatea lunii septembrie.

Anunțul său venea în contextul în care mai multe persoane publice, precum Mihai Șora sau Marius Manole, anunțau că au primit facturi de șase mii, respectiv șapte mii de lei pe o perioadă de câteva luni, fără însă a putea identifica o justificare pentru un astfel de consum. Furnizorul de energie electrică a precizat în ambele cazuri că operatorii săi nu au avut acces la contoarul electric și de aceea a fost făcută regularizarea pe o perioadă atât de lungă de timp.

Avocații consultați de FANATIK au explicat care sunt pașii pe care românii care consideră nedrepte aceste facturi îi pot urma pentru a le ataca în instanță, însă aceștia au subliniat că pentru a evita astfel de situații consumatorii pot preda ei indexul de consum și să ia măsuri în cazul în care în două sau trei luni nu primesc nicio factură.

Tot miercuri ANRE a anunțat că a aplicat amenzi în valoare totală de 380.000 de lei mai multor furnizori de energie pentru emiterea cu întârziere a facturilor de energie electrică. Cea mai mare amendă a fost primită de Electrica Furnizare (120.000 de lei), urmată de Hidroelectrica (70.000 de lei), iar cea mai mică a fost primită de cei de la Enel, 30.000 de lei.

ADVERTISEMENT