News

Factură uriașă la lumină primită de o familie din Alba. Oamenii trebuie să plătească 40.000 de lei

O familie din Alba a avut un șoc atunci când a primit factura la curent electric. Pe hârtie scria suma de 40.000 de mii de lei.
02.09.2021 | 17:16
Factura uriasa la lumina primita de o familie din Alba Oamenii trebuie sa plateasca 40000 de lei
Factură record la curent electric, în Alba: 40 000 de lei, pentru o familie. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii continuă să primească facturi mari la energie după liberalizarea pieței. I s-a întâmplat și unei familii din Alba, care a aflat că are de plătit la lumină nici mai mult, nici mai puțin de 40.000 de lei.

De vină pentru această situație ar fi chiar furnizorul de energie, deoarece oamenii pe care i-a trimis pentru citirea contuarului nu au făcut corect acest lucru timp de cinci ani, spune Simona Bartha, cea vizată de factură. Femeia a simitit că-i fuge pământul de sub picioare când a văzut că trebuie să achite 40.000 de lei.

ADVERTISEMENT

”Am simțit că îmi curge pământul de sub picioare, am zis: ‘ce e aici, ce-i cu suma asta așa?’ 

Cei de le Electrica spun că nu s-a citit contorul timp de 5 ani corect. Este un contor care are o rotiță cu ultima cifră care se tot învârte și la contorul pe care îl avem spun că și aia se citește, dar timp de 5 ani nu au citit-o”,  a declarat pentru Antena 3 femeia care a primit factura mare la lumină, Simona Bartha.

ADVERTISEMENT

Foto: Factura la lumină de 40.000 de lei              sursa: Antena 3

Simona Bartha: ”Nu o să plătesc factura”

Simona Bartha este revoltată și a precizat că nu are de gând să-și asume greșeala făcută de furnizorul de energie, adică nu va plăti cei 40.000 de lei.

”De ce pun mai multe tipuri dacă nu știu să le citesca și nu au oameni care să citească? Noi niciodată nu am dat autocitirea, să fie vina noastră… din punctul nostru de vedere e enormă suma pe care ne-au pus-o în cârcă.

ADVERTISEMENT

Când au venit la citire au venit 2 persoane și au zis aici e ceva în neregulă cu citirea, dar nu e nicio problema pentru că e vina lor. Nu o să plătesc factura, pentru că e o factură enormă pe care noi nu am consumat-o.

E o problemă pentru că nu avem cum să consumăm asemenea sumă”, a mai declarat femeia care a primit factura mare curent electric.

ADVERTISEMENT

ANRE a primit peste 10.000 de reclamații de la consumatorii de energie

Cazul prezentat nu este unul singular. Au fost mai mulți români care s-au plâns de facturi majorate atât la lumină cât și la gaze, de când s-a liberalizat piața energiei.

„În cursul semestrului 1 al anului 2021, au fost constatate nerespectări ale legislaţiei, atât în domeniul energiei electrice, cât şi al gazelor naturale, aplicându-se 91 de sancţiuni în suma totală de 1.190.000 lei” a trannsmis ANRE printr-un comunicat de presă.

Totodată, ANRE recomandă oamenilor să ceară explicații furnizorului de energie atunci când au neclarități în ceea ce privește facturarea.

”Clienţii finali care au neclarităţi privind facturarea energiei electrice şi a gazelor naturale trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuţie pentru clarificări, acesta având obligaţia transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real”, a mai transmis ANRE.

ADVERTISEMENT