News
notix pixel id

Românii care nu au trecut pe piața liberă vor avea facturi și cu 85% mai mari la curent. Harta majorărilor

Consumatorii casnici din România care nu au trecut pe piața liberă vor avea facturi și cu 85% mai mari la curent de anul viitor. Care este harta scumpirilor din 2022.
04.12.2021 | 12:22
Românii care nu au trecut pe piața liberă vor avea facturi și cu 85% mai mari la curent. Harta majorărilor
Consumatorii casnici din România care nu au trecut pe piața liberă vor avea facturi la curent şi cu 85% mai scumpe. Sursa foto: presasm.ro
ADVERTISEMENT

Vești cât se poate de proaste pentru consumatorii casnici din România care nu au trecut pe piața liberă a energiei electrice.

Din 2022, acești cetățeni vor plăti facturi mai mari cu până la 85% pentru curentul consumat, anunță specialiștii din domeniu.

Consumatorii casnici din România care nu au trecut pe piața liberă vor avea facturi la curent şi cu 85% mai scumpe

În prezent, conform datelor oficiale, aproximativ 5,5 milioane de consumatori casnici de energie electrică, care nu au trecut în piața concurențială, urmează să primească, sau au primit deja, notificări privind creșterea prețului curentului la 1 ianuarie 2022.

ADVERTISEMENT

Majorările sunt uriașe, fiind cuprinse între 58 – 85%, arată o estimare publicată pe site-ul Asociației Energia Inteligentă.

Aceste creșteri ale prețului energiei electrice pentru consumatorii casnici din serviciul universal, adică acele persoane care încă nu au ales un furnizor de pe piața concurențială, va fi diferit în regiunile țării.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor furnizate de președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, creșterile sunt cuprinse între 58%, în nord-est, zona E-ON Distribuție, și 85%, în zona Olteniei, unde acționează cei de la CEZ Distribuție. Iată harta majorărilor:

hartă majorări preț energie electrică
Românii care nu au trecut pe piața liberă vor avea facturi și cu 85% mai mari la curent. Harta majorărilor. Sursa foto: asociatiaenergiainteligenta.ro

Scumpirile vor fi resimțite doar de la 1 aprilie 2022

Același Chisăliță mai adaugă faptul că deși consumatorii casnici vor primi aceste notificări, ei nu vor trebuie să achite, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, creșterile de preț.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se datorează pachetului legislativ pentru acordarea unui ajutor pentru compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, schemă valabilă între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022.

În aceste luni, consumatorii de energie electrică vor achita 0,71 lei / kWh, urmând ca aceste creșteri importante de preț să fie plătite de la 1 aprilie 2022.

ADVERTISEMENT

”Există o lege a plafonării şi compensării care a intrat în vigoare la 1 noiembrie, dar care încă nu se aplică din cauza faptului că nu există norme de aplicare și, în această situație, furnizorii nu știu cum să procedeze în aplicarea acestei legi. Ca atare, ce pot să le spun românilor este că, într-adevăr, de la 1 ianuarie sau, mă rog, în momentul de faţă plus la 1 ianuarie, nu ar trebui să plătească mai mult de 0,71 lei pe kilowatt.

Majoritatea românilor, adică discutăm undeva de 70 – 75% dintre români, probabil vor achita acest preț, doar că deocamdată acest preţ nu se poate pune în aplicare din cauza lipsei unor norme, fapt care este descurajator pentru români, pentru că probabil ne vom trezi cu o factură care să conțină două luni sau cu două luni facturate pe două facturi.

ADVERTISEMENT

Adică vom avea dintr-odată de achitat o sumă mai importantă de energie electrică, ca urmare a acestei întârzieri”, explică Chisăliță, conform Rador.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 867. 32 pagini + Horoscop 2022!
A apărut noua revistă Taifasuri