News

Facturile la energie, subvenționate din 2027. Prețul la combustibil va crește

Facturile la energie vor fi subvenționate începând cu 2027, pe fondul unor creșteri de preț plănuite de Uniunea Europeană tot în 2027. Ministrul Tanczos Barna a explicat situația.
29.06.2022 | 10:55
Facturile la energie subventionate din 2027 Pretul la combustibil va creste
Tanczos Barna a explicat care e planul Europei din 2027, privind prețul la energie electrică. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul mediului Barna a oferit mai multe detalii și a dezvăluit că prețul la combustibil va crește între 50 de bani și 1 leu pe litru, din cauza unei taxe pe carbon.

Europa subvenționează facturile la energie

”Am decis azi noapte, după o ședință maraton de 20 de ore. E greu să integrezi la nivel european o astfel de decizie. Partea negativă e cea de taxare a carbonului la nivel de persoană fizică, taxare pentru oricine va folosi benzină, motorină.

ADVERTISEMENT

România va primi 6 miliarde din 59. Vom putea finanța din acest fond, vom putea aloca direct compensații pentru această taxă nouă introdusă, la familiile vulnerabile.

Calculul de acum arată o taxă între 50 bani și 1 leu. Nu am fost de acord cu această propunere, dar statele membre sunt extrem de ambițioase.

ADVERTISEMENT

35% din fond poate fi folosit pentru compensări directe, pentru familii cu venituri mici”, a explicat Barna, conform Digi 24.

Așadar, Uniunea Europeană va subvenționa dintr-un fond special de 59 de miliarde de euro, prețul la energie electrică, însă va crește prețul la carburant.

ADVERTISEMENT

România va beneficia de 6 miliarde de euro, potrivit sursei citate. Măsurile gândite de Uniunea Europeană sunt menite să combată criza climatică. Printre reformele gândite sunt anunțate o taxare a carbonului, precum și interzicerea mașinilor clasice la producție din 2035.

Lituania a fost singura țară care s-a opus acordurilor finale, în condițiile în care noile măsuri vor crește prețurile la carburant și la energie. Țările vor fi obligate să justifice fiecare euro primit și redirecționat spre subvenționare.

ADVERTISEMENT

”Criza climatică și consecințele ei sunt clare și, prin urmare, politica este inevitabilă”, a declarat șeful UE pentru politică climatică, Frans Timmermans. Invadarea Ucrainei de către Rusia este prilejul ca Europa să renunțe la gaz, în măsura în care se poate, a punctat oficialul UE.

Europa și-a propus ca, până în 2050, să fie un continent lipsit de poluare, însă acest tip de energie alternativă vine cu costuri ridicate pentru populație.

ADVERTISEMENT