News

Facturi la energie uriașe primite de texanii care au tremurat de frig în case

21.02.2021 | 18:23
Facturi la energie uriase primite de texanii care au tremurat de frig in case
ADVERTISEMENT

Texanii au avut de îndurat un val de frig polar care a dus și la întreruperea aprovizionării cu electricitate. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, unii dintre ei trebuie să plătească facturi la curentul electric care ajung la mii de dolari, scrie Bloomberg, preluată de Agerpres.

Un locuitor din Houston, David Astrein, a primit în luna februarie o factură de 2.378 de dolari pentru o casă cu trei camere, după ce ianuarie valoarea facturii  fusese de nunmai 129 de dolari. Asta în condițiile în care el şi soţia sa au încetat să utilizeze maşina de spălat vase, maşină de spălat rufe şi au redus iluminatul pe timpul nopţii.

ADVERTISEMENT

Ca și Astrein, alți zeci de de texani au postat pe rețelele de socializare fotografii cu facturile enorme primite, cea mai mare apropiindu-se de 8.000 de dolari. Astrein este doar unul din zecile de consumatori care se confruntă cu facturi uriaşe după valul de frig care a lovit Texasul.

Facturile uriașe, determinate de variațiile enorme ale prețurilor

Majoritatea lor sunt clienți ai companiei Griddy Energy care stabilește cuantumul facturilor în funcție de preţul în timp real de pe pieţele angro de electricitate, de aceea clienţii săi sunt expuşi complet la variaţiile de preţuri. Din acest motiv, Griddy Energy și-a îndemnat clienţii să treacă la un alt furnizor, însă numai 20% din clienţii săi au reuşit să facă acest lucru.

ADVERTISEMENT

Suntem blocaţi cu Griddy şi aceste preţuri astronomice. Eşecul statului Texas de a pune la punct un plan de rezervă pentru situaţii de acest timp creează o situaţie de urgenţă financiară pentru toţi consumatorii unor companii precum Griddy”, a declarat David Astrein.

În replică, firma vizată a spus că profitul său de pe urma acestor factori este foarte redus. „Vreau să precizez că dintr-o factură totală de 2.738,66 dolari, Griddy a înregistrat un profit de doar 6,48 dolari” a spus directorul general al Griddy Energy, Michael Fallquist.

ADVERTISEMENT

Motivul este acela că Public Utility Commission din Texas a impus un preţ angro de 9 dolari pentru un kilowatt oră, de circa 300 de ori mai mare decât un preţ normal, pe fondul vremii severe de iarnă cu care s-a confruntat statul din sudul SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, o convocat o reuniune de urgenţă a legislativului local pentru a găsi soluţii „care să garanteze că locuitorii statului nu au de suferit de pe urma unor creşteri nejustificate a facturilor la electricitate”.

ADVERTISEMENT

Subiectul întreruperilor în alimentarea cu energia electrică și prețurile mari l-a determinat și pe procurorul general din Texas, Ken Paxton, să dispună începerea unei anchete.

Concomitent, au apărut site-uri de Internet care îi ajută pe consumatorii afectați să se organizeze pentru acțiuni colective în instanță împotriva furnizorilor. Până acum, patru dintre aceste acțiuni vizează compania Ercot, care asigură aproximativ 75% din electricitatea statului Texas.

ADVERTISEMENT