News

Facturi la gaze și energie electrică mai mici cu 50% în România. Conform legii, doar anumite localități beneficiază de reducere

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a reliefat recent situația în care se află cetățenii din Munții Apuseni, care pot beneficia de prevederile Hotărârii de Guvern nr. 323/1996.
01.08.2022 | 19:26
Facturi la gaze si energie electrica mai mici cu 50 in Romania Conform legii doar anumite localitati beneficiaza de reducere
Hunedorenii din anumite localități pot avea facturi mai mici la gaze și energie electrică. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Conform legii, ei ar trebui să primească facturi la gaze și energie cu 50% mai ieftine. Presa locală a relatat recent că președintele CJ Hunedoara a trimis la 27 iulie 2022 o adresă către premierul Nicolae Ciucă, dar și către ministrul energiei, Virgil Popescu.

Facturi la gaze și energie mai mici pentru hunedoreni

Cei doi erau informați că furnizorul de energie electrică nu aplică prevederile legale în vigoare. În acest context, Laurențiu Nistor a cerut respectarea legii și luarea măsurilor care se impun.

ADVERTISEMENT

În cuprinsul Anexei 1 la Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localităţi din Munţii Apuseni, cu modificările și completările ulterioare, se regăsesc și locuitori ai județului Hunedoara ale căror interese le reprezint în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara”, se arată în scrisoarea trimisă de Laurențiu Nistor.

În documentul preluat de servuspress.ro se arată că este vorba despre locuitorii municipiului Brad și din 15 comune. Printre ele, Baia de Criș, Balșa, Băița, Blăjeni, Buceș, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Certeju de Sus (parțial), Crișcior, Geoagiu (parțial), Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vața de Jos, Vălișoara).

ADVERTISEMENT

Enel anunță că n-a primit solicitările

Astfel, președintele CJ Hunedoara a atras atenția că SC ENEL ENERGIE SA nu aplică prevederile legale în vigoare. De cealaltă parte, în comunicatul de presă remis de Enel s-a arătat că toți clienții sunt susținuți în demersurile lor.

În plus, Enel a transmis că există toată deschiderea pentru a colabora cu autoritățile locale în acest sens. ”Reducerea de care ar putea beneficia locuitorii din zona Munților Apuseni se aplică în baza OG nr. 27/1996 care prevede ca autoritățile locale să transmită către furnizorii de energie o listă a acestor beneficiar”, au transmis reprezentanții companiei de energie.

ADVERTISEMENT

În același context s-a comunicat că până în prezent, compania nu a primit solicitări din partea autorităților locale din zonele menționate în scrisoarea transmisă Guvernului României.

Mai trebuie spus că locuitorii municipiului Brad și din cele 15 comune hunedorene au dreptul să beneficieze și de reducerea tarifelor la energia termică, nu doar de reducerea pentru gaze naturale şi energie electrică.

ADVERTISEMENT

Mai departe va fi foarte interesant de urmărit dacă locuitorii din zonele menționate vor beneficia în cele din urmă de reducerea garantată de lege.

ADVERTISEMENT
Tags: