News

Facturi record pentru Arhiepiscopia Tomisului. Ce sume trebuie sa plătească la utilități pentru lunile noiembrie și decembrie.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Arhiepiscopia Tomisului a prezentat situația facturilor primite pentru lunile noiembrie și decembrie, iar acestea depășesc 52.000 de lei doar pentru sediu.
27.01.2022 | 19:15
Arhiepiscopia Tomisului acuză creșterea facturilor pentru utilități în lunile noiembrie și decembrie 2021. Credit foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Situația facturilor la energie electrică și gaze naturale reprezintă unul dintre cele mai sensibile subiecte de pe agenda publică românească. Creștere costurilor pentru energie fiind resimțită în buzunarele consumatorilor casnici, dar și de diferiți operatori economici și instituții.

Printre instituțiile care se confruntă cu o creștere neașteptată a facturilor se numără și Arhiepiscopia Tomisului. Reprezentanții acesteia au publicat pe Facebook o serie de imagini și un scurt mesaj în care explică situația în care se află acum, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că în lunile noiembrie și decembrie facturile pentru sediul său au ajuns la 52.000 de lei. La această sumă se adaugă și 9.000 de lei pentru catedrala din Constanța.

Societatea de Termoficare Constanța a trimis o factură de aproape 28.000 lei pentru încălzirea sediului aflat pe strada Arhiepiscopiei, nr. 23, din Constanța și 8.000 de ei pentru Seminarul teologic. La acestea se adaugă o factură de 16.300 de lei pentru energie electrică.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu, a comparat facturile din luna ianuarie 2021 și 2022, explicând că acestea s-au dublat.

Preotul Tănăsescu a mai declarat că în acest moment instituția pe care o reprezintă va încerca să discute cu furnizorii cu care a semnat contracte pentru a obține o reeșalonare a ultimelor facturi primite.

ADVERTISEMENT

“Încercăm să discutăm cu furnizorii o reeşalonare a preţurilor şi vedem dacă putem renegocia preţul. Ne mai gândim să reclamăm situaţia autorităţilor statului, dar în acest caz vorbim de persoane juridice şi nu ştiu dacă se aplică acest lucru. Toată lumea a fost lovită de creşterea aberantă a facturilor la utilităţi. Nu ştiu ce se întâmplă, dar dublarea unei facturi înseamnă că şi persoana trebuie să își dubleze veniturile ca să poată plăti. Ei când au făcut chestia asta nu s-au gândit că pot apărea probleme, nu există o predictibilitate”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Preotul Eugen Tănăsescu a atras atenția asupra faptului că, în cele din urmă, această creștere a facturilor se reflectă în buzunarul credincioșilor care aparțin de Arhiepiscopia Tomisului.

ADVERTISEMENT

“Facturile le plătesc credincioşii. Banii Bisericii sunt banii credincioşilor. Noi nu primim bani pentru utilităţi. Credincioşii sunt afectaţi pentru că ei sunt cei care suportă facturile Bisericii. Prin donaţii, prin acele servicii religioase care se fac. Toată lumea întreabă unde sunt banii Bisericii. Aici se duc banii Bisericii”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Reacțiile credincioșilor din mediul online

Postarea Arhiepiscopiei a strâns câteva zeci de reacții din partea celor care urmăresc pagina de Facebook, iar reacțiile acestora au fost cât se poate de variate. Cu toate acestea, mulți dintre cei care au comentat au fost de acord că creșterea facturilor reprezintă o situație anormală.

În comentariile de la postare, unii credincioși au încercat chiar să ofere o serie de soluții pentru această problemă. Astfel, unii au recomandat să se adreseze autorităților, investiții în surse de energie regenerabilă sau instalarea unor sisteme de încălzire prin pardoseală.

ADVERTISEMENT