News

Facturi uriașe pentru cei care nu au contractele pe numele lor. Factură de peste 5.000 de lei pentru o casă

De la 1 ianuarie 2023 intră în vigoare noua lege care poate aduce facturi imense pentru chiriași și alte persoane care nu sunt în legalitate.
12.12.2022 | 20:21
Facturi uriase pentru cei care nu au contractele pe numele lor Factura de peste 5000 de lei pentru o casa
Facturi uriașe la gaz și curent. Foto: GDS
ADVERTISEMENT

Mai exact, facturile la gaze și electricitate vor fi plafonate, însă modul de calcul lovește puternic în cei care nu au contractele pe numele lor.

Facturi uriașe pentru cei care nu au contractele pe numele lor

Practic, plafonarea prețului se va aplica doar la locuința de reședință/domiciliu al titularului de contract. Vor resimți din plin facturile de mii de lei chiriașii care nu sunt în legalitate și acei români care au mai multe imobile pe numele lor.

ADVERTISEMENT

Concret, prețul la gaz va fi de 0.31 lei/kWh, în timp ce la energie electrică plafonările sunt de 0.68 lei/kWh până în 100 kWH, 0.8 lei/kWH pentru un consum între 100.01 și 255 kWH, urmând ca cei care consumă peste acest plafon să plătească prețuri nereglementate de chiar și 3 lei pe kWh.

Vor beneficia de reducerea de 0.68 lei/kWh și clienții casnici care utilizează echipamente medicale indispensabile, precum și familiile care au în întreținere cel puțin 3 copii minori, pentru întreg consumul realizat.

ADVERTISEMENT

”Consumatorul trebuie să realizeze obligatoriu o cerere și o declaraţie pe propria răspundere care trebuie să fie înaintată către furnizor. De precizat că pretul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Având în vedere că această lege încă nu este promulgată și publicată în MO, dar și faptul că ne găsim în preajma sărbătorilor de iarnă, când oamenii au alte preocupări, se va ajunge în situația în care mulți dintre consumatori nu vor trimite cererile specificate în lege către furnizori ceea ce va face ca cel puțin în luna ianuarie și februarie 2023, mulți consumatori să nu beneficieze de aceste avantaje prevăzute de lege.

ADVERTISEMENT

Este posibil ca această întârziere în publicarea legii în MO să nu fie chiar întâmplătoare, deoarece până la apariția legii nu se poate realiza o astfel de cerere”, a transmis Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, conform Adevărul.

În urma acestei noi legi vor avea de suferit românii care au mai multe locuințe, cei care nu au făcut succesiunea, precum și cei care au preluat vechile contracte de vânzare-cumpărare gaze și energie electrică de la foștii proprietari de la care au cumpărat locuința, sau pentru chiriașii care nu sunt în legalitate.

ADVERTISEMENT

Pentru aceste situații vor exista facturi mari mari chiar și de patru ori față de normal, transmit experții în energie.

De exemplu, un cetățean care are o garsonieră, unde locuiește, și o casă de 150 de metri pătrați, va plăti o factură de aproximativ 533 de lei pe lună pentru gaz și curent la garsonieră, însă la casă va plăti o factură de 5468 de lei, față de 1472 anul trecut în decembrie.

Un client care a vândut casa și nu s-a operat modificarea pe noul proprietar și locuiește într-o altă casă, plătea 1162 de lei în 2022, dar va plăti 4438 în 2023, din calitatea de fost proprietar care a rămas cu contractul pe numele lui.

De asemenea, un chiriaș care locuiește într-un apartament cu 3 camere plătea 820 de lei în 2022, iar acum va plăti 3.222 de lei, dacă nu are trecut pe numele său contractul de gaz și electricitate.

ADVERTISEMENT