News

Ce se întâmplă cu facturile la gaze și curent electric de la 1 februarie. Noile prețuri

Luna februarie vine cu schimbări importante pentru facturile la gaze și curent electric. De marți se va aplica o nouă schemă de plafonare a tarifelor, iar limita de consum de la care se va aplica aceasta va crește.
30.01.2022 | 17:59
Ce se intampla cu facturile la gaze si curent electric de la 1 februarie Noile preturi
Schimbare importantă de la 1 februarie. Ce se întâmplă cu facturile la gaze și curent electric. Sursa foto: gds.ro
ADVERTISEMENT

După scandalul uriaș al milioanelor de facturi calculate greșit, Guvernul Ciucă a intervenit și a emis o ​Ordonanță de urgență privind plafonările prețurilor din energie.

La mijlocul săptămânii trecute, măsurile anunțate recent de executiv, introduse prin OUG nr. 3/2022, au fost publicate în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Schimbare importantă de la 1 februarie. Ce se întâmplă cu facturile la gaze și curent electric

Ordonanța de urgență stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale. Aceasta se va aplica începând cu data de 1 februarie.

Potrivit noilor reguli, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru companii.

ADVERTISEMENT

Conform actului intrat în vigoare, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022, plafonul tarifelor pentru clienții casnici la energie electrică și gaze naturale va scădea.

Mai exact, prețul final facturat al energiei electrice va fi plafonat la cel mult 0,8 lei/kWh, în timp ce preţul final facturat al gazelor naturale se va plafona la cel mult 0,31 lei/kWh.

ADVERTISEMENT

Anterior datei de 1 februarie, plafoanele stabilite de OUG 118/2021 sunt de 1 leu/kWh, în cazul prețului final facturat al energiei electrice, și de 0,37 lei/kWh, în cazul prețului final facturat al gazelor naturale.

De asemenea, crește pragul de consum până la care se acordă compensarea, la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 februarie 2021-31 martie 2022, de la 1.000 de metri cubi, anterior.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește energia electrică, limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a noilor reguli va crește la 1.900 kWh. Acum ea este 1.500 de kWh, notează AvocatNet.

Guvernul ajută și companiile de la 1 februarie

De luna viitoare fi plafonate prețurile și pentru firme, atât pentru consumatorii non-casnici mici de tipul IMM sau al instituțiilor, dar și pentru consumatorii mari.

Astfel, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează și pentru clienții non-casnici:

  • preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
  • preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh

Aceste plafoane reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

  • a) pentru energie electrică: componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
  • b) pentru gaze naturale: componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.
ADVERTISEMENT