Desigur, această plafonare ar putea fi prelungită, însă momentan legea îi protejează pe români doar până în primăvară. Momentan, primii care vor avea de suferit sunt clienții cărora le expiră contractul de furnizare la final de an. Acești clienți au primit deja noile oferte de la Electrica Furnizare.
Potrivit specialiștilor, oferta se va aplica doar în prima jumătate a anului, în perioada 1 ianuarie 2025 și 30 iunie 2025. Probabil și pentru că e greu de prezis ce se va întâmpla economic și politic cu țara pe o perioadă lungă de timp. Așadar, după 1 aprilie, prețurile cresc semnificativ.
Momentan, românii plătesc 0,68 de lei, 0,80 de lei sau 1,3 lei în funcție de consum, însă din 1 aprilie 2025 Electrica a propus un tarif unic de 0,775 de lei /kwh, indiferent de consum, valabil pentru energia electrică. Acestui tarif i se vor adăuga diverse costuri de transport, taxe sau distribuție.
Așadar, potrivit specialiștilor contactați de România TV, clienții finali vor plăti prețuri între 1,35 lei/kwh și 1,48 lei/kwh. O scumpire de 98% pentru cei care plăteau 0,68 de lei. În aceste condiții, oamenii trebuie să se pregătească să plătească facturi duble începând cu această primăvară.
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), avertizează că această situație va fi ”un dezastru pentru consumatori”. Momentan e neclar ce se va întâmpla cu plafonarea, în condițiile în care în țara noastră vor avea alegeri și nu se știe din cine va fi formată noua guvernare.
”În luna septembrie 2024, ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, n.r.) a elaborat un Proiect de Ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienţilor finali de energie electrică/gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
Dezinteresul faţă de clienţi a mers până la ignorarea realizării până şi a acestui Ordin, care deşi era departe de ceea ce ar fi trebuie să fie campania ANRE de pregătire a liberalizării pieţei era totuşi o mică acţiune.
Afirmaţiile guvernanţilor că, de la 1 aprilie 2025, se va continua aplicarea plafonării, dar care conform comunicatului de presă, de fapt se va aplica doar clienţilor vulnerabili, reprezintă o dezinformare, care nu face decât să agraveze situaţia şi să se elimine oportunităţile scăderii preţului la energie care se poate realiza doar prin concurenţă”, a arătat specialistul.
Prețurile la energie electrică au fost plafonate în urmă cu mai mulți ani și pe fondul pandemiei, dar și al războiului din Ucraina, care în teorie a dat peste cap economia și a urcat periculos de mult prețurile la gaze și energie electrică.