Asigurătorii germani i-au avertizat pe cetățeni să nu se angajeze în „experimente” riscante cu soluții alternative de încălzire improvizate, pentru a evita izbucnirea unui incendiu. Germania, împreună cu alte țări occidentale, a impus Rusiei sancțiuni pentru invadarea Ucrainei și încearcă să reducă dependența de sursele de energie rusești, îndemnând cetățenii să reducă consumul de energie.
Perspectiva unei crize a gazelor și facturile mari i-au încurajat pe germani să caute soluții alternative la începutul sezonului de încălzire. Asociația asigurătorilor germani GDV a transmis la începutul acestei săptămâni că înțelege încercările cetățenilor de a reduce facturile mari, dar a avertizat că unele metode sunt nepotrivite pentru perioade lungi de timp.
Aceștia au subliniat că idei precum folosirea azotului pentru încălzirea cuptoarelor și înlocuirea arzătoarelor cu gaz de pe sobe, care pot provoca incendii, se răspândesc pe rețelele de socializare și sunt puse în aplicare de tot mai mulți germani.
De asemenea, cetățenii nu ar trebui să folosească încălzitoare de terasă și dispozitive similare în spațiul de locuit, adaugă asigurătorii.
“Suntem îngrijorați de metodele aventuroase folosite de unii chiriași și proprietari de apartamente și case. Îi sfătuim cu fermitate să evite experimentele periculoase“, a declarat CEO-ul GDV, Jorg Asmussen.
Asigurătorii sunt îngrijorați și avertizează și asupra faptului că riscul de incendiu crește odată cu utilizarea lumânărilor, a prea multor încălzitoare electrice sau a șemineelor improvizate. Pentru exemplificare, Asmussen spune că prea multe încălzitoare electrice ar putea crește riscul izbucnirii unui foc, în special în clădirile mai vechi. Înainte de a folosi încălzitoare electrice puternice, consumatorii ar trebui să consulte electricienii pentru a afla dacă este sigur să le folosească.
Guvernul german are în vedere o plată unică a facturilor de gaz către consumatorii germani, ca parte a unui pachet de atenuare a crizei energetice pentru gospodării și consumatorii de afaceri mai mici.
Plata unică va fi efectuată în luna decembrie, în timp ce planul pentru limitarea prețului la gaz ar urma să fie implementat în martie sau aprilie 2023. Într-o etapă ulterioară, o comisie de experți guvernamentali va propune măsuri pentru a reduce impactul creșterii prețurilor la energie asupra marilor consumatori industriali.
Între timp, autoritatea de reglementare a energiei din Germania insistă că sunt necesare economii „semnificative” de gaz și energie, pentru a evita raționalizarea de urgență a gazului, pe timp de iarnă.