News

Facturile la energie pentru consumatorul casnic, compensate. “Nu avem o soluţie şi pentru IMM-uri”

În ședința de luni, guvernul va aproba o compensare a facturilor consumatorului casnic, pentru această iarnă.
04.10.2021 | 15:54
Facturile la energie pentru consumatorul casnic compensate Nu avem o solutie si pentru IMMuri
ADVERTISEMENT

Guvernul a decis ca, în şedinţa de luni, să aprobe o compensare a facturilor, pentru această iarnă, pentru consumatorul casnic, potrivit anunțului făcut, luni, de premierul Florin Cîțu.

Astăzi, în şedinţa de Guvern, vom aproba o compensare a facturilor pentru această iarnă, pentru consumatorul casnic. Din păcate, avem moţiunea mâine. (…) Nu vom mai avea timp să avem o soluţie şi pentru consumatorul non-casnic, pentru IMM-uri. Dar pentru consumatorul casnic avem o soluţie pe care o vom aproba astăzi“, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

ADVERTISEMENT

Întrebat ce procent din compensare cade în sarcina statului și ce procent va fi suportat de către primării, Cîțu a evitat să dea un răspuns concret: “Haideţi să vedem varianta finală, o voi avea astăzi în şedinţa de guvern, înţeleg că va fi 25% pentru energie, dar aşteptăm varianta finală în şedinţa de guvern“.

Premierul a mai precizat că varianta finală a compensării va fi prezentată, la finalul ședinței Executivului. “Va fi prezentată după aceea de ministrul Energiei, exact după şedinţa de guvern. Deci, toate detaliile astăzi le veţi avea şi va merge la publicat ca să fie siguri că oamenii vor beneficia de această compensare şi trebuie liniştiţi oamenii că vor avea această compensare pentru iarnă“, a declarat Cîţu.

ADVERTISEMENT

Și cei care nu se declară vulnerabili beneficiază de compensare

De asemenea, premierul a mai precizat că și consumatorii care nu se declară în categoria celor vulnerabili, potrivit Legii consumatorului vulnerabil, vor beneficia, în mod automat, de prevederile Ordonanței de Urgență care va fi aprobată de Guvern.

Deci, cei care nu se vor declara sau nu vor avea timp să scrie acel formular, să se declare vulnerabili, vor beneficia oricum de compensare. Dacă cineva se declară vulnerabil şi există şi această compensare, atunci poate să primească mai mulţi bani şi din compensare, atunci va primi diferenţa, deci vom merge şi în paralel. Cine se declară vulnerabil poate să beneficieze şi de cealaltă variantă, cine nu se declară vulnerabil beneficiază doar de ordonanţă“, a precizat Florin Cîţu.

ADVERTISEMENT

Premierul a mai afirmat că în ședința Executivului va fi rezolvată şi problema subvenţiei pentru consumatorii vulnerabili din Delta Dunării şi Munţii Apuseni. “Pentru că în Parlamentul României înţeleg că Parlamentul a scos subvenţia pentru clienţii, consumatorii vulnerabili din Munţii Apuseni şi din Delta Dunării, rezolvăm în şedinţa de Guvern de astăzi“, a mai declarat Cîţu.

Iată cum se calculează compensarea

Mecanismul de compensare a facturilor la gaze și energie electrică din această iarnă presupune că statul oferă ajutor populației pentru plata facturilor, însă doar pentru consumul sub un anumit prag. După depășirea acestui prag,  consumatorul va  plăti energia și gazele naturale la preț întreg.

ADVERTISEMENT

Compensarea se aplică facturilor emise în perioada 1 noiembrie 2021 – 30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, indiferent de tipul de factură – estimat sau regularizare. Impactul financiar total asupra bugetul de stat al măsurii de compensare a facturilor este de 1.304.934.197 lei, din care suma de 494.204.246 lei pentru compensarea facturilor de energie electrică, respectiv 810.729.951 lei pentru compensarea facturilor de gaze naturale.

Consumatorii casnici persoane fizice al căror consum de energie electrică, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, se situează între 150 kwh-1000 kwh inclusiv, beneficiază de o compensare în sumă fixă de 0,21 lei/kwh aferentă acestui consum de energie electrică.

Consumatorii casnici, beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de gaze naturale, sunt persoanele fizice al căror consum de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 80 m3 – 960 m3, inclusiv. Compensarea facturilor aferente consumului de gaze naturale se realizează prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preț de referință de 125 lei /MWh.

ADVERTISEMENT
Tags: