News

Facturile la gaze se pot majora şi cu 25% de la 1 iulie. Ce consumatori vor fi afectați de scumpire

De la 1 iulie, facturile la gaze naturale se pot majora şi cu 25%. Doar o parte dintre consumatori vor fi afectați de scumpire.
01.07.2021 | 14:50
Facturile la gaze se pot majora si cu 25 de la 1 iulie Ce consumatori vor fi afectati de scumpire
ADVERTISEMENT

Prima zi a lunii iulie vine cu majorări importante ale facturilor la gaze naturale și energie electrică. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) precizează că cei mai afectați vor fi românii care nu au semnat un contract pe piața concurențială.

Astfel, pentru aceștia, facturile la gaze naturale pot crește chiar și cu 25%. Cele de la energie electrică se pot majora cu până la 7%.

ADVERTISEMENT

Facturile la gaze naturale se pot scumpi cu până la 25%. Majorări și la energia electrică

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege îi liniștește pe cei care încă nu au trecut la o ofertă pe piața concurențială. Acesta spune că data de 1 iulie nu este un termen limită.

Pe de altă parte, prima zi a acestei luni reprezintă o cotitură în ceea ce privește prețurile. Consumatorii casnici care nu au trecut încă pe piața concurențială vor achita noile prețuri de serviciu universal, a explicat oficialul ANRE, joi. Pentru gazele naturale, majorările pot atinge și 25 de procente.

ADVERTISEMENT

”Data de 1 iulie nu este un termen limită de trecere pe piața concurențială. Este un punct de cotitură pentru că se aplică prețurile de serviciu universal pentru următoarele 6 luni la curent și următoarele 12 luni la gaze.

Prețurile pentru clienții care nu au trecut pe piața concurențială vor fi mai mari decât pentru restul populației. Vorbim de majorări cu 1-7% la energia electrică, în funcție de zonă, și până la 25% la gaze naturale”, a spus Zoltan Nagy-Bege, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Oficialul ANRE a explicat care e motivul aflat în spatele acestor majorări consistente pentru cetățeni.

”Creșterile vin în primul rând din evoluția piețelor angro. Nu este vorba doar de piața din România. Prețurile sunt foarte mari în toată Europa.

ADVERTISEMENT

Sunt creșteri spectaculoase, dacă ne raportăm la anul trecut. Atunci, aveam o cerere mai mică. Acum, treptat, restricțiile sunt ridicate, actorii economici se axează pe energie și gaze. Acestea sunt cauzele creșterilor”, mai spune Nagy-Bege.

Zonele din țară cele mai afectate de creșterile de prețuri la gaze naturale

Întrebat cum vor fi dispuse aceste majorări la gaze naturale la nivelul țării, oficialul ANRE a spus că cei mai afectați vor fi locuitorii din sudul țării.

Astfel, dacă în zonele din nord vorbim de creșteri medii de până la 13%, în sud situația este mult mai complicată pentru cetățeni. Aici, majorările ar putea trece de 20%.

Conform datelor furnizate de oficialul ANRE, din cei aproape 9 milioane de consumatori casnici de energie electrică, mai puțin de jumătate, sunt pe piața concurențială.

În domeniul gazelor situația este chiar mai gravă, doar o treime dintre consumatori sunt pe o piață concurențială. Reprezentantul instituției spune că și după ziua de 1 iulie pot fi încheiate contracte, iar de mare ajutor în alegerea celei mai bune oferte este comparatorul de prețuri de pe site-ul autorității.

ADVERTISEMENT