News

Facturile românilor la gaze și energie electrică, mai mari? Legea care este de vină pentru posibilele majorări

13.05.2021 | 09:55
Facturile romanilor la gaze si energie electrica mai mari Legea care este de vina pentru posibilele majorari
ADVERTISEMENT

Facturile românilor la gaze și energie electrică ar putea crește în următoarea perioadă. De vină pentru aceste posibile majorări este o lege votată anul trecut în Parlament.

Acest act normativ prevede ca racordarea cetățenilor la rețelele de gaz și energie electrică să fie una gratuită.

ADVERTISEMENT

Autoritățile anunță că, în ultima perioadă, a apărut un interes uriaș pe racordări de energie electrică pe putere mult mai mare decât consumă o unitate locativă, iar distribuitorii de energie electrică și gaze au ajuns în fața unui blocaj pentru că nu pot onora aceste cereri.

Facturile românilor la gaze și energie electrică, mai mari

Începând din decembrie 2020, racordarea la rețelele de energie electrică și de gaze devenea gratuită pentru toţi românii. Conform unei legi, distribuitorii de energie electrică erau obligați să conecteze gratis clienții casnici la rețelele pe care le administrează, urmând să-și recupereze costurile de racordare din facturile consumatorilor.

ADVERTISEMENT

Între timp, guvernanții au constatat că această lege are mari carențe, iar acestea pot conduce la arderea la buzunare a românilor prin creșterea facturilor.

În prezent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că prevederea s-a dovedit a fi una păguboasă. Din cauza ei, românii s-ar putea alege cu facturi mai mari în lunile care urmează.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului Cîțu spune că au fost persoane care au solicitat racordarea gratuită fie la energie electrică, fie la gaze, dar care se află la o distanță foarte mare faţă de reţea, astfel că aceste costuri nu pot fi suportate. ”Distribuitorul face pe banii lui, dar apoi recuperează prin tariful de distribuție”, avertizează Popescu.

”Nu s-a luat în calcul că racordare gratuită cu recuperare în 5 ani din tariful de distribuție înseamnă creșterea tarifului de distribuție. Practic, este greșit să spui racordare gratuită. Pentru fiecare racord făcut plătim toți. Distribuitorul face pe banii lui, dar apoi recuperează prin tariful de distribuție.

ADVERTISEMENT

La o examinare mai amănunțită a pieței, am ajuns la concluzia, pe lângă acest blocaj, că nu sunt firme care să facă rapid toate aceste racorduri, există și riscul creșterii tarifului de distribuție. Vrem să găsim o soluție să mergem în Parlament și să o aprobăm prin Parlament, nu prin OUG.

Am mai observat că a apărut brusc un interes pe racordări de energie electrică, pe putere mult mai mare decât consumă acea unitate locativă. De exemplu racordare la 2,5 km a unui imobil izolat. Acei 2,5 km vor fi plătiți de toți.

Aceste lucruri au arătat inventivitatea românilor și a clienților români care ne-a pus în situația de a reevalua aceste lucrări”, a spus Popescu la Digi24.

Se elimină gratuitatea racordării la energie

Date fiind problemele întâlnite, Virgil Popescu anunță că racordarea la gaze și energie nu va mai fi gratuită pentru toată lumea.

Acesta acuză că s-a ajuns la această situație după ce, înainte de alegerile parlamentare de anul trecut, a fost aprobată ”ușor populist” în Parlament această așa-zisă racordare gratuită pentru toți consumatorii.

ADVERTISEMENT