Life

Facultatea de doi ani revine în România! În ce meserii poți activa cu acest tip de învățământ

Vești bune pentru cei care vor să înceapă o facultate care are cursurile mai scurte. Facultatea de doi ani revine în România și este soluția perfectă pentru anumiți tineri.
11.03.2023 | 16:39
Facultatea de doi ani revine in Romania In ce meserii poti activa cu acest tip de invatamant
Facultatea de doi ani revine în România. Ce trebuie să știe viitorii studenți. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Având în vedere criza de specialiști de pe piața muncii, autoritățile au venit cu o nouă lege care ar putea avea nenumărate beneficii. Este vorba despre Facultatea de doi ani, care revine în România și care le oferă tinerilor oportunitatea de a urma cursuri mai scurte în sistemul universitar.

Ce meserie poți avea după Facultatea de doi ani

Astfel, tinerii care vor să obțină o diplomă de studii rapid, astfel încât să aibă competențele necesare pentru a se angaja în domeniul mult visat, vor putea să se înscrie la orice universitate din România și să urmeze un astfel de program.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat faptul că programul nu vizează Facultatea de Medicină, cea de Arhitectură și nici cea de Drept. În rest însă, cei care vor să devină informaticieni, economiști, bibliotecari, ori ingineri, pot opta fără grijă pentru Facultatea de doi ani care este din nou disponibilă.

Ce mai trebuie să știe cei interesați? Ministrul Educației spune că studenții au nevoie de doi ani și de 60 de credite acumulate pentru a absolvi facultatea. La aceste lucruri se mai adaugă și practica pentru toți studenții. De asemenea, aceștia vor avea nevoie și de diploma de Bacalaureat pentru admitere.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește motivele pentru care s-a luat o astfel de decizie, ministrul spune că nenumărate companii au solicitat Facultatea de doi ani, în special cele din IT, un domeniu extrem de complex, cu salarii generoase și nu numai, drept urmare, era necesară o astfel de măsură.

„Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a precizat Ligia Deca, ministrul Educației.

ADVERTISEMENT

Burse mai mari pentru acești studenți

O reacție în acest sens a venit și de la Ionescu George Liviu, director tehnic companie energie sisteme fotovoltaice. Acesta menționează că asfel de studii mai scurte sunt esențiale pentru cei care vor să se angajeze în companie, iar salariile nu sunt deloc de neglijat. Un debutant ajunge să încaseze chiar și 4.000 de lei în acest domeniu, a completat el.

Ce mai spune legea? Că tinerii își pot continua studiile de licență standard și după cei doi ani de facultate. Pe de altă parte, există și o condiție aici. Mai exact, studenții trebuie să treacă peste examenul de admitere de la facultatea aleasă.

ADVERTISEMENT

Iar o altă veste bună pentru cei care vor să se înscrie la facultate, în anumite domenii, este cea legată de burse. Printre altele, Ministerul Educației a mai anunțat că bursele pentru cei care studiază științe exacte vor fi majorate cu 33%, în speranța că tinerii vor fi mai interesați de acest domeniu.

ADVERTISEMENT
Tags: