Cele mai mari medii de admitere le găsim în Cluj, la una dintre cele mai bune universități, conform clasamentului britanic QS World University Rankings – Top Global Universities.
Universitatea de care ne mândrim și care este în top 20 este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Aceasta este prima universitate a țării care apare în clasamentul britanic.
Aceasta ocupă locul 14 în Europa de Est și poziția 256 la nivel European. Anul trecut, aceasta se afla pe locul 15 în Europa de Est și 260 la nivel European. De asemenea, se află între primele 37,4% dintre universitățile Europei, incluse în clasament.
Când vine vorba de admiteri de 10, tot în Cluj regăsim performanța. 41 de candidați au fost admiși la buget cu media 10 la Universitatea Tehnică, specializarea „Ingineria Mediului”. Această facultate ocupă poziția 501-510 în clasament.
De asemenea, aceste performanțe ale universității au contribuit la poziționarea orașului ca fiind cel mai bun centru studențesc din România și pe locul 135 la nivel internațional, conform QS Best Student Cities 2025.
Altă universitate din România cu care ne putem mândri este Universitatea din București care se clasează pe locul 272 la nivel internațional și locul 18 când vine vorba de topul pe Europa de Est.
În clasamentul celor mai bune facultăți din Europa de Est mai avem și altele care ne fac mândri. Facultatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, locul 40, Universitatea Politehnică din București, locul 44 și Universitatea de Vest din Timișoara pe locul 52.
Pe primul loc în Europa se poziționează Elveția cu universitatea ETH din Zürich. Pe locul al doilea se află Imperial College London din Marea Britanie și pe locul trei renumita Universitate din Oxford, tot Marea Britanie.
QS World University Rankings este un clasament publicat anual de Quacquarelli Symonds (QS), o companie specializată în analiză educațională și consultanță. Clasamentele sunt utilizate pe scară largă și arată care sunt performanțele universităților pe plan global. De asemenea, sunt luate în considerare reputația academică, reputația angajatorului, citările pe facultate, raportul studenți – facultate, proporția de cadre didactice internaționale și proporția de studenți internaționali.