Life

Facultățile de top care au dispărut din România. Cu ce programe de studiu au fost înlocuite

Facultățile de top care nu mai există în România de mulți ani. Acestea au fost înlocuite, în timp, cu alte programe de studiu.
26.05.2025 | 14:30
Facultatile de top care au disparut din Romania Cu ce programe de studiu au fost inlocuite
Ce facultăți de top au dispărut din România. Sursa foto: Freepik/standret
ADVERTISEMENT

Facultățile de top care au dispărut de la noi din țară erau foarte căutate cu mulți ani în urmă. Au avut generații întregi de absolvenți de-a lungul timpului. Au fost, însă, înlocuite.

Acestea sunt facultățile de top care au dispărut din România

Anumite facultăți din România, celebre cu mai mult timp în urmă, nu mai există și în prezent la noi în țară. Restructurarea învățământului superior, cerințele de pe piața muncii, precum adaptarea la anumite standarde de educație internațională au contribuit la aceste schimbări.

ADVERTISEMENT

Unele facultăți erau foarte importante în perioada interbelică și postbelică, fiind dedicate unor anumite domenii care, în timp, nu au mai fost compatibile cu nevoile economiei sau ale societății.

Facultatea de Pedagogie Universitară, din cadrul Universității din București, nu mai există acum. Au apărut, în locul acesteia, programe de învățământ destinate formării profesorilor din diferite domenii.

ADVERTISEMENT

Nici Facultatea de Chimie Industrială din cadrul Universității Politehnica din București nu mai există acum. Anumite programe mai integrate de inginerie chimică au înlocuit această specializare, iar studenții au la dispoziție o gamă mai largă de abilități tehnice și economice, potrivit news18.ro.

După anul 1990, odată cu tranziția către economia de piață, au fost desființate mai multe facultăți care nu mai erau relevante în noile condiții economice. Printre acestea se numără și Facultatea de Agricultură Industrială sau de Economie Centralizată, ambele fiind înlocuite de alte facultăți.

ADVERTISEMENT

Multe dintre aceste facultăți aveau, înainte de desființarea lor, foarte mulți absolvenți. Universitățile din România au trecut, în ultimele decenii, prin mai multe reforme. Astfel, oferta educațională a fost diversificată. Oamenii s-au concentrat pe domenii mai actuale, dar și mai căutate pe piața muncii.

ADVERTISEMENT

Ce facultăți din România dispar

Unele universități de la noi din țară au luat decizia de a renunța la anumite specializări din cauza ineficienței. Ministerul Educației a semnat decizia prin care a fost aprobată desființarea a 19 specializări din cadrul a 9 universități. Patru dintre acestea sunt instituții de învățământ private.

Specializările Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic și Sisteme de transport operațional, din cadrul Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București, vor fi desființate.

De asemenea, de la Universitatea “Aurel Vlaicu” va fi desființată Tehnologia tricotajelor și confecțiilor​. Universitatea “Hyperion” desființează specializarea Istorie, în timp ce Universitatea  Româno-Americană din București va rămâne fără Economie și afaceri internaționale.

Specializarea Limba și literatura română – O limbă și literatură modernă (franceză, germană), din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, va fi desființată.