News

Fake news demontat. Cum sunt afectaţi, de fapt, fumătorii de coronavirus

18.04.2020 | 10:18
Fake news demontat Cum sunt afectati de fapt fumatorii de coronavirus
ADVERTISEMENT

Încă din momentul declanșării sale, pandemia de COVID-19 a făcut ca o mulțime de informații false să se răspândească masiv, mai ales prin intermediul rețelelor de socializare, producând confuzie în rândul oamenilor panicați de modul în care evoluează boala. Chiar dacă specialiștii din toate colțurile lumii fac eforturi uriașe pentru a le demonta și a fi siguri că populația are parte de date corecte și verificate în prealabil, nu puțini sunt cei care continuă să dea crezare acestor fake news-uri.

Avertisment pentru fumători: nicotina din țigări nu ajută persoanele infectate cu COVID-19

Un astfel de exemplu este știrea conform căreia nicotina din țigări i-ar ajuta pe fumători în eventualitatea infectării cu COVID-19. Nimic mai fals, susțin specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, care avertizează că tutunul nu face altceva decât să agraveze starea pacienților. Ba mai mult, dacă plănuiți să vă lăsați de fumat, acum este momentul ideal să faceți acest pas odată pentru totdeauna.

ADVERTISEMENT

Fumătorul are un risc mai mare de a suferi de această infecție urîcioasă. Circulă pe interne tot felul de postări în care se spune că nu ar fi o perioada propice renunțării la fumat pentru că oameni sunt stresați, supărați, plictisiți.

În realitate, aceasta este o perioada extraodinar de bună pentru oameni să se lase de fumat, mai ales dacă au copii. Dacă ești izolat nu ai ai pretext să ieși în pauză la o țigară, că vrei să scapi de șeful care țipă la tine”, a declarat Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, potrivit stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Atenție la sevrajul de nicotină. Poate avea efecte adverse extrem de grave

Pe de altă parte, o astfel de decizie luată brusc v-ar putea duce în sevraj de nicotină, dat fiind faptul că organismul are nevoie de o perioadă îndelungată de timp pentru a se dezobișnui. Prin urmare, medicii vă recomandă să apelați la diverse medicamente cu nicotină, dar într-o formă modificată. Vorbim despre gumă cu nicotină, plasturi ori spray sublingual cu nicotină. Totul, cu condiția să le folosiți corect.

De exemplu, gumă de mestecat este mestecată pe principiul dacă e gumă trebuie să o mesteci, nu, ea trebuie ținută între gingie și obraz! Sau plasturii. Sunt mulți fumători care și-i pun și așteaptă să se întâmple ceva. Fumează o țigară și consecința e că fac un supradozaj de nicotină”, a mai spus medicul pneumolog.

ADVERTISEMENT

Totodată, pot apărea palpitații, dureri de cap, dar și creșteri accelerate ale tensiunii arteriale. De aceea, înainte de a folosi medicamente cu nicotină, este indicat să sunați la 0800 878 673, linia gratuită pusă la dispoziție de autorități pentru astfel de situații. Trebuie spus că tuburile respiratorii sunt tapetate cu perișori numiți cili care împing impuritățile, dar și mucusul spre exterior.

În prezența fumatului, cilii nu se mai mișcă, ceea ce face ca mucusul să se adune în plămâni. O astfel de situație favorizează pneumonia virală ori bacteriană. Macrofagele sunt părțile circulate ale sistemului imunitar, care luptă în primul rând prin număr. La un fumător, își măresc numărul de până la 10 ori, dar devin, ineficiente, ceea ce înseamnă că nu vă mai pot apăra de virusuri și bacterii.

ADVERTISEMENT

În plus, un fum de țigară poate produce în plămân așa numita inflamație eozinofilă, făcând ca mușchii respiratori să se îngroașe. Acest fenomen este cel mai periculos în copilărie, în cazul fumatului pasiv, explică specialiștii.

Apare fenomenul de remodelare bronșică, adică căile aeriene încearcă să izoleze acest război și se modifică din punct de vedere structural. Acest fenomen de remodelare bronșică apare din prima copilărie, degeaba vrea un copil de 20 de ani să se lase, când părinții lui l-au expus toată copilăria”, a declarat pentru sursa citată Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.

ADVERTISEMENT