Astfel, producătorul va intra sub protecția capitolului 11 din Legea falimentului din SUA și va demara vânzări de active. Potrivit Bloomberg, producătorul de vehicule electrice Nikola este cel mai recent exemplu al problemelor cu care se confruntă industria automobilelor electrice din toată lumea.
Companiile producătoare de autovehicule electrice intră în faliment una după una, cele mai bune exemple fiind Fisker, Proterra sau Lordstown Motors. Aceste companii au invocat lipsa de fonduri, dobânzile ridicate și cererea foarte redusă pentru acest tip de autoturisme, conform Antena 3.
Inclusiv mega compania Tesla, un pionier al eletrovehiculelor, a raportat primul declin major al vânzărilor anuale în 2024. Asta, chiar dacă a primit din partea statului subvenții și a oferit, la rândul său, clienților beneficii la achiziționarea vehiculelor electrice.
Compania Nikola a transmis că până la final de martie 2025 va continua anumite operațiuni pentru camioane și operațiuni de alimentare cu hidrogen. Valoarea activelor listate ale companiei Nikola e între 500 milioane și 1 miliarde de dolari, iar datoriile între 1 și 10 miliarde de dolari.
În numerar, compania deține 47 de milioane de dolari, iar în predeschiderea bursei de la New York acțiunile Nikola au scăzut cu 45%, la aproape 0,41 de dolari, iar titlurile au pierdut peste 97% din valoare în ultimele 8 săptămâni. O altă cunoscută companie americană a dat faliment acum o săptămână.
Este vorba despre Trico Wipers, producător american de ștergătoare auto, care a dus la concedierea a peste 400 de români care lucrau în comuna Ariceștii Rahtivani. Cei 400 de oameni din Prahova își vor pierde locurile de muncă.
Compania a transmis oficial către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova că a început procedura de concedieri colective pentru cei peste 400 de angajați. Concedierile se vor face progresiv până spre final de an 2025 și se va ține cont de criterii de prioritate stabilite de companie.
”Am primit o notificare, astăzi, privind intenția de concediere colectivă de la firma Trico Wipers Ploiești SRL, din Parcul Industrial Ariceștii Rahtivani. Este vorba de aproximativ 400 de angajați. Concedierile vor avea loc în tranșe, până în trimestrul al III-lea al acestui an, cu aplicarea unor criterii de prioritate în procesul de concediere colectivă”, a declarat Cristina Stoichici, directorul executiv al AJOFM.
Compania Trico Wipers a anunțat că va oferi compensații financiare celor care rămân fără loc de muncă. Aceste ajutoare vor fi acordate în funcție de vechimea angajaților în cadrul companiei, iar procesul de disponibilizare va începe în martie 2025.
”Vor exista măsuri pentru atenuarea consecințelor concedierilor și compensații financiare acordate în funcție de vechime. Concedierile vor începe la finalul lunii martie și vor continua până în al III-lea trimestru al anului 2025”, a completat Cristina Stoichici.