News

Falimentul City Insurance crește polițele RCA. Ce se întâmplă cu daunele cu autori necunoscuți sau neasigurați

Intrarea în faliment a companiei City Insurance, fostul lider intern pe piața asigurărilor auto, duce la creșterea polițelor RCA. Afectate sunt și daunele cu autori necunoscuți sau neasigurați.
01.11.2021 | 21:07
Falimentul City Insurance creste politele RCA Ce se intampla cu daunele cu autori necunoscuti sau neasigurati
Falimentul City Insurance crește polițele RCA. Ce se întâmplă cu daunele cu autori necunoscuți sau neasigurați. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

La finele lunii septembrie, Autoritatea de Supraveghere Fianciară (ASF) anunţa că va trimite în faliment compania de asigurări City Insurance, cel mai mare asigurator RCA din Romania cu o cotă de piaţa de 45%, ca urmare a faptului că nu a venit niciun investitor să o salveze, iar indicatorii de capital nu au fost restabiliţi.

Această retragerea a autorizaţiei de funcţionare a societăţii a dus la creşterea preţurilor RCA şi la diminuarea comisioanelor de intermediere a acestor tipuri de asigurări, descurajând companiile de brokeraj să încheie asigurări RCA pentru clienţii din categoriile cu risc ridicat, susţin membrii Asociaţiei Centrul de Consultanţă şi Parteneriat în Asigurări (CCPA).

ADVERTISEMENT

De asemenea, creşterea tarifelor de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie are repercursiuni și asupra acoperirii autovehiculelor asigurate RCA. Acest lucru poate pune presiune pe piaţă, prin creşterea daunelor cu autori necunoscuţi sau neasiguraţi, scrie Agerpres.

Lovitură pentru șoferi. Falimentul City Insurance a făcut ca prețurile la RCA să se majoreze

Potrivit Asociaţiei Centrul de Consultanţă şi Parteneriat în Asigurări, asiguratorii au recurs în ultima perioadă la scăderea comisioanelor de distribuţie privind contractele RCA pentru anumite categorii de autovehicule şi activităţi.

ADVERTISEMENT

“Sunt vizate activităţile de taxi, rent a car, transport internaţional de mărfuri, proprietarii de autovehicule persoane fizice cu vârsta mai mică de 25 – 27 de ani, sau poliţe cu valabilitatea mai mică de 6 luni, pentru care comisioanele tind către 0 (zeRCAro)”, susţin reprezentanţii asociaţiei, citați de Agerpres.

Cei de la CCPA spun că majorarea tarifelor de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie poate afecta şi gradul de acoperire a autovehiculelor asigurate RCA, care poate pune presiune pe piaţă, prin creşterea daunelor cu autori necunoscuţi sau neasiguraţi.

ADVERTISEMENT

”Toate aceste modificări intervenite după scoaterea de pe piaţă a societăţii City Insurance SA vor conduce inevitabil la scăderea veniturilor companiilor de brokeraj, dar considerăm că viitorul în intermedierea asigurărilor aparţine celor mici şi rapizi, care se adaptează repede”, se precizează în comunicat.

Care e poziția ASF

Membrii CCPA susțin că asigurători ar fi decis să micșoreze comisioanele și să ca ar dori ca ”brokerii să nu mai fie menţionaţi ca intermediari nici pe poliţa RCA care urmează să fie intermediată”.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe cei de la ASF, aceștia apreciază că procedura privind gestionarea de către BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) a asiguraţilor RCA cu risc ridicat limitează doar rolul de negociator al unei companii de brokeraj, în ceea ce priveşte valoarea primei de asigurare.

”Doar o piaţă lipsită de atributul negocierilor nu mai este o piaţă liberă, iar preţurile RCA nu mai sunt determinate prin cerere şi ofertă. Falimentul în cascadă al societăţilor de asigurare şi modul în care arată piaţa asigurărilor de la noi a făcut ca în România să nu mai existe interes pentru societăţi noi de asigurare, în special pe segmentul RCA.

Din contră, Asigurătorul Watford s-a retras de pe piaţă, Uniqa Asigurări SA are aceeaşi intenţie, iar Euro Insurances DAC (LeasePlan Insurance) emite poliţe RCA doar pentru vehiculele deţinute de către afiliaţii acesteia din România”, precizează membrii organizaţiei.

Sursa citată mai notează că majorarea tarifelor RCA conduce implicit la creşterea numărului de asiguraţi care intră în categoria cu risc ridicat.

ADVERTISEMENT