Fotbal intern

Ăsta e FALIMENTUL New Dinamo! “Dacă angajezi femeia de serviciu…”

DINAMO. 13 martie 2013. Clubul din „Ştefan cel Mare” are un nou patron: Ionuţ Negoiţă. Fost simplu acţionar, tînărul om de afaceri dădea lovitura. După negocieri dure, Negoiţă cumpăra...
08.04.2015 | 00:03
Asta e FALIMENTUL New Dinamo Daca angajezi femeia de serviciu

DINAMO. 13 martie 2013. Clubul din „Ştefan cel Mare” are un nou patron: Ionuţ Negoiţă. Fost simplu acţionar, tînărul om de afaceri dădea lovitura. După negocieri dure, Negoiţă cumpăra acţiunile de la Nicolae Badea şi Dragoş Săvulescu şi devenea „cîinele” Alpha al „haitei” din „Groapă”. Numărul unu la Dinamo. Deţinea 90 la sută dintre acţiunile titratului club de fotbal.

DINAMO. Ce avea apoi să facă Ionuţ Negoiţă, după ce şi-a văzut visul de ani împlinit? A trecut la treabă, ţintind, aşa cum e tradiţia „cîinilor”, la titlu şi la Liga Campionilor, aceea în care fostul patron, Cristi Borcea, doar în somn a jucat, în viaţa reală doar a visat… Numai că, la doi ani de cînd învîrte pe degete Dinamo, Ionuţ Negoiţă tot la visat a rămas şi el. Nu a reuşit nimic din ce şi-a propus. Mai mult, un an mai tîrziu, clubul s-a „scurs” în insolvenţă, iar acum finanţatorul trage speranţe că-l va repune pe picioare. Cum? Greu de spus, în condiţiile în care nici el nu e hotărît atunci cînd e vorba de stabilitatea băncii tehnice, ba chiar şi mai sus, la nivel de conducere! Deocamdată, Negoiţă se bucură doar de brand. Rezultatele… Rezultatele se lasă, încă, aşteptate.

ISTORIC – A băgat clubul în insolvenţă

DINAMO. Pe 13 mai 2014, clubul FC Dinamo a făcut cererea prin care solicita deschiderea procedurii de insolvenţă, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Bucureşti. O lună mai tîrziu, acelaşi tribunal admitea cererea clubului din „Ştefan cel Mare”. Imediat, Comisia de licenţiere a retras, la 21 mai, licenţa lui Dinamo pentru participarea în competiţiile de club UEFA în sezonul 2014-2015. Conform legislaţiei UEFA, un club nu poate participa în cupele europene în perioada în care se află în insolvenţă. Forul european permite înscrierea cluburilor la un an de la încheierea procedurii de insolvenţă. Astfel, Dinamo rata Europa League pentru sezonul 2014-2015, deşi se clasase pe locul al patrulea, cu Flavius Stoican antrenor.

Dar Ionuţ Negoiţă vrea să se învîrtă mai repede ca titirezul. Şi-a făcut planul ieşirii cît mai rapid din insolvenţă. Pe 25 martie 2015, acţionarul şi toată suflarea dinamovistă au sperat că Tribunalul va decide favorabil, însă magistraţii au amînat sentinţa. Oricum, cel tîrziu în luna mai, Ionuţ Negoiţă va scăpa şi de procedura care i-a blocat echipa între graniţele ţării.

REZULTATE – Instabilitate la nivel de conducere

DINAMO. Scaunul preşedintelui executiv al lui Dinamo, Constantin Anghelache, a început să se clatine rău de tot la finalul lunii decembrie. Negoiţă l-a contactat pe Daniel Stanciu pentru a revigora clubul. I-a propus funcţia de manager general. Iar condiţia fostului număr unu de la ASA Tîrgu Mureş a fost clară: „Eu voi decide la Dinamo!”. A primit OK-ul, iar Anghelache a trecut în planul secund. Fireşte, Negoiţă l-a „mîngîiat” pe cel care se confundă cu Dinamo, spunînd că va fi consilierul său. Fricţiunile Stanciu – Anghelache erau inerente, deşi, de ochii lumii, cei doi declarau că vor conlucra pentru binele echipei. După ce a fost instalat oficial în fruntea clubului, Stanciu şi-a valorificat competenţa de impresar. Transferuri pe bandă rulantă. Anghelache a aşteptat rezultatele, pentru a lovi. I-a ieşit. Două turnee „tragi-comice”, în Turcia şi Spania, au fost primele semne. Apoi, debutul cu stîngul în retur. Schimbarea antrenorului s-ar fi făcut la cererea lui… Anghelache. „Dom’ profesor” îl prindea cu tema nefăcută pe Stanciu, managerul-speranţă care-l adusese pe antrenorul-speranţă Teja. Nemulţumit de rezultate, Negoiţă şi-a întors iarăşi privirea către „unchiu’” Anghelache, cerîndu-i o implicare mai mare în club. Lucru care l-a făcut pe Stanciu să strîmbe din nas. Cel puţin…

CARUSELUL – S-a jucat cu antrenorii

DINAMO. După un meci Dinamo – Petrolul încheiat 1-1, disputat în toamna anului 2013, şeful Negoiţă a strîmbat din nas şi antrenorul Gigi Mulţescu a fost OUT. În locul lui l-a adus pe Flavius Stoican, de la echipa a doua a clubului. Stoican, cu avîntul antrenorului tînăr şi, implicit, dornic să dovedească, a dat oarecare sclipire unei echipe ce părea plafonată. S-a clasat pe locul al patrulea, dar nu a putut participa în cupele europene din cauza insolvenţei în care intrase clubul. Nici o problemă pentru tehnician. El avea alte planuri. Voia să construiască o echipă, dînd credit jucătorilor tineri. Numai că unele dintre „nestematele” care au strălucit în sezonul 2013-2014, între care Lazăr şi Rotariu, au devenit opace. Şi echipa, la fel. Stoican şi-a dat demisia, cu 3 etape înaintea finalului de tur, împins de unele implicări ale conducerii în planul său la nivel de echipă. I-a luat locul Ionel Dănciulescu. Trei etape a rezistat Danciu, umilinţa cu Astra, 1-6, fiindu-i fatală. Pauza competiţională a venit ca o mănuşă pentru Negoiţă. A găsit atunci „proiectul Teja” ca soluţie salvatoare. Dar acţionarul, se vede, are ceva din Ştefan cel Mare. Domnitorul, nu bulevardul: iute şi degrabă vărsătoriu de sînge! Mihai Teja a fost „decapitat” după numai 5 partide oficiale, două victorii, trei înfrîngeri. Cine a venit în locul lui? Gonitul Flavius Stoican… „Fostul şi actualul” se chinuie să scoată echipa din conul de umbră. Deocamdată nu reuşeşte. Ultimele partide, numai umilinţe: 0-1 cu FC Braşov în superioritate numerică, 0-3 cu Chiajna în „Groapă”, 0-6 într-un amical la Debrecen, 0-0 cu Botoşani şi recentul 0-1 la Iaşi. Ştefan cel Mare din bulevardul cu acelaşi nume e un car de nervi!

UMILINŢE – De necrezut: 1-6, 1-7, 0-6!

DINAMO. De neimaginat era, în urmă cu puţini ani, ca Dinamo să fie ciuca bătăilor umilitoare. Doar accidental se mai întîmpla, aşa cum nici o mare echipă nu a scăpat de cîte un meci de coşmar. Umilinţa a ajuns acum materie obligatorie pentru „cîini”, precum limba română, matematica sau fizica la şcoală. Începutul dezastrului, la Giurgiu. Cu Dănciulescu la al treilea meci pe bancă, după două rezultate bune, victorie la Mediaş, egal acasă cu Petrolul, Dinamo a fost zdrobită de Astra, antrenată atunci de Protasov. A fost 6-1, după un joc în care „cîinii” habar nu au avut care le este stăpînul. Nu l-au recunoscut nici în stagiul de pregătire din Antalya, unde au fost „îngropaţi” de tineretul Danemarcei cu 1-7. Umilinţa nu s-a oprit nici aici. De data aceasta cu Stoican pe bancă, şi în campionat, Concordia lui Şumudică a dresat „cîinii” chiar în „Ştefan cel Mare”: 3-0. Pauza oferită de meciul naţionalei cu Insulele Feroe a permis echipelor din Liga 1 să-şi verifice potenţialul în amicale. Dinamo s-a dus la Debrecen, mai bine nu se ducea… A treia umilinţă: 0-6!

REACŢII – Făcuţi praf de foştii jucători: „Îi spărgeam!”

DINAMO. Giani Kiriţă, „cîine” adevărat în vremuri mai bune, a fost cel mai agresiv atunci cînd a vorbit de echipa lui de suflet care tocmai pierduse la Debrecen cu 0-6: „Nişte panarame! Dacă eram acolo, îi spărgeam pe toţi cu bătaia, direct în vestiar! Fac de ruşine numele Dinamo. Dacă mă ridic acum de la cafea şi intru pe teren joc mai bine decît ei, chiar dacă m-am lăsat de doi ani. Îmi leg şi un picior şi joc mai bine!”. Kiriţă a lovit şi în Daniel Stanciu, managerul care s-a ocupat de transferurile din această iarnă: „Cel puţin 90 la sută din actualul lot nu avea ce să caute nici la uşa lui Dinamo! Nu în vestiar, nici la uşă!”.

Un alt fost jucător din echipa de aur a „cîinilor” de la începutul anilor ’90 nu l-a menajat nici pe finanţator. „Să mă scuze domnul Negoiţă, dar de la Dinamo trebuie schimbat patronul înaintea preşedintelui, a antrenorului sau a jucătorilor. Dînsul trebuie să vrea să bage bani. Fără bani nu poţi să faci echipă. Nu poţi face performanţă dacă aduci jucători liberi de contract şi pe care îi plăteşti cu o mie de euro. îl întreb un lucru pe Negoiţă: dacă în loc de zidari aduci sudori, poţi construi blocul? Sau dacă angajeazi femeia de serviciu la recepţia hotelului, se poate descurca acolo?”, au fost întrebările retorice ale lui Dănuţ Lupu.

EŞEC – Proiectul New Dinamo e varză

DINAMO. Bun proiectul la care s-a gîndit Ionuţ Negoiţă. New Dinamo chiar te face să priveşti frumos către viitor. Viitorul apropiat. Doar că, pînă acum, au fost vreo trei „inaugurări” ale proiectului, cu fiecare schimbare de antrenor. New Dinamo a ajuns, acum, să fie luat la mişto de foşti fotbalişti. Lupu a spus-o pe şleau: „E foarte greu să mai poţi controla jucătorii cînd eşti antrenor la Dinamo, te dă afară şi te cheamă înapoi peste trei luni. Au făcut trei transferuri anul ăsta care împreună au 105 ani. Unde mai e New Dinamo?”, a spus Dănuţ Lupu. Cel poreclit „Crosă” pe vremea cînd înşira adversarii are dreptate. Mai mult, un asemenea proiect nu poate fi realizat în condiţiile în care clubul, aflat în insolvenţă, nu-şi promovează juniorii, ci se întinde la transferuri moca sau ia jucători liberi de contract. Şi, implicit, de valoare. Plus că un asemenea proiect nu se poate face de pe o zi pe alta, ci are nevoie de timp. Iar Negoiţă vrea rezultate rapid. Precum puii „injectaţi” cu hormoni, care bat în fizic curcanul în doar două luni!

CONTRADICŢIE – Jucătorii tineri, ca neghina-n grîu!

DINAMO. Odată instalat în fruntea clubului, Daniel Stanciu a ţintit, în primul rînd, întărirea echipei. Aşa că a adus nu mai puţin de 11 jucători. Doar că aceştia nu s-au potrivit deloc cu intenţia declarată a lui Negoiţă, de a ridica o echipă din tineri fotbalişti. Fabien Farnolle (30 de ani), Gordan Bunoza (27 de ani), Rodrigues Serginho (29 de ani), Marian Cristescu (30 de ani), Nicolae Grigore (31 de ani) şi Marius Niculae (33 de ani) sînt şase transferuri care contrazic proiectul New Dinamo. Unde mai pui că, din vechea gardă, Traian Marc (32 de ani), Ştefan Bărboianu (27 de ani), Kamil Bilinski (27 de ani), Mansaly Boubacar (27 de ani) înclină repede balanţa înspre o formaţie alcătuită din jucători trecuţi de prima tinereţe fotbalistică. Astfel, marele proiect al lui Negoiţă stă pe umerii a doar cinci „cîini”: Patrick Petre (17 ani), Ionuţ Nedelcearu (18 ani), Ionuţ Şerban (19 ani), Dorin Rotariu (19 ani), Steliano Filip (20 de ani). Mult prea puţin!

ETERNUL DERBY – În patru labe

DINAMO. Vremea cînd Dănciulescu înscria din foarfecă pe Ghencea, iar Dinamo avea 3-0 la pauză, cu gol valabil al aceluiaşi Dănciulescu anulat aiurea, iar finalul consemna 4-2 cu Steaua, cu Borcea dansînd precum Shakira la oficială, s-a dus… Noul patron, Ionuţ Negoiţă, tînjeşte şi el la aşa ceva, dar tot aşteaptă degeaba de doi ani. Iar la cum se prezintă acum Dinamo, are de aşteptat mult şi bine. Ce a făcut echipa din „Ştefan cel Mare” în cei doi ani de domnie ai lui Negoiţă? în campionatul 2013-2014, Steaua şi-a tras 4 puncte. A fost 2-1 în „Groapă”, iar în retur, dinamoviştii lui Stoican făceau un meci bun, fiind pe punctul de a încheia cu victorie, după golul lui Dragoş Grigore, din 11 metri. A egalat însă Keşeru, în minutul 89.

Cupa României era un nou prilej pentru Negoiţă să arate că Dinamo este gata să bată Steaua. Nu a fost să fie nici atunci. „Cîinii” au fost eliminaţi, după 2-5 şi 1-1. în actuala ediţie de campionat, Steaua a învins clar pe Dinamo în tur, 3-0. Ce poate spera Negoiţă în retur?

6 titluri a cîştigat Dinamo după Revoluţie, în 1990, 1992, 2000, 2002, 2004 şi în 2007
5 antrenori a schimbat Dinamo de cînd Negoiţă a devenit patronul clubului: Ţălnar, Mulţescu, Stoican, Dănciulescu, Teja

„Jucătorii de azi nu ştiu ce înseamnă spiritul Dinamo! Mi-e ruşine, mă întreabă lumea pe stradă ce se întîmplă acolo, eu ce să spun?” (Giani Kiriţă)
„Schimbăm foaia. Eu am abordat o variantă normală: am plătit şi banii şi tot la zi. Au case, maşini, toate condiţiile să-şi facă treaba” (Ionuţ Negoiţă)