News

Familia de români care a uimit Italia. Mai numeroasă ca o echipă de fotbal

13 copii: Familia de români care bate recordul nașterilor în Italia. Penisula se confruntă cu cea mai mare criză demografică din ultimii 160 de ani.
13.05.2023 | 20:12
Familia de romani care a uimit Italia Mai numeroasa ca o echipa de fotbal
Oana și Onisim, alături de cei 13 copii ai lor / Foto: Facebook/ Ulss2
ADVERTISEMENT

Sărbătoare mare joi, 11 mai, la centrul de nașteri Ulss 2, din Treviso, Italia, unde Oana și Onisim Bizu, doi soți originari din România, dar rezidenți în Italia de 21 de ani, și-au mărit familia la 13 copii. Serviciile medicale din Treviso au publicat fotografia în care apar Oana, Onisim și cei 13 copii ai lor, ultimul venit în această familie record fiind micuțul Isaia.

„Mâna lui Dumnezeu s-a așezat peste noi”

Micuțul, care cântărește 3098 de grame, s-a născut prin naștere naturală joi după-amiază, după câteva ore de travaliu. Și el a văzut lumina zilei la spitalul din Oderzo, la fel ca și frății și surorile sale, primul copil al Oanei și al lui Onisim fiind născut în 2007. Cei 12, i-au făcut o primire călduroasă micuțului Isaia, adunându-se cu toții în noua sală a familiei din spital, un spațiu intim și protejat, dedicat primirii apropiaților în orele care urmează nașterii.

ADVERTISEMENT

Soții Bizu sunt o familie ”minunată, numeroasă și veselă” din Mansuè (comună din provincia Treviso, regiunea Veneto), care s-a mutat în Italia din România în urmă cu 21 de ani. ”Mă consider foarte norocoasă”, spune fericită Oana. ”Am o familie foarte numeroasă, dar asta nu mă obosește, nu mă simt obosită. Zilele mele sunt mereu pline de bucurie și zâmbete, soțul meu mă susține, iar copiii se ajută reciproc. Suntem cu toții încântați de sosirea lui Isaia în viața noastră”, scrie Treviso Today.

Onisim a renunțat deocamdată la slujba sa de topograf pentru a se ocupa cu normă întreagă de familia sa, mai numeroasă decât o echipă de fotbal, și conduce o dubiță cu care își duce copiii la școală, la sport și la alte activități. ”Cu siguranță sunt multe sacrificii de făcut”, mărturisește Onisim, care este de credință evanghelică ca și soția sa, ”dar avem Providența de partea noastră: mâna lui Dumnezeu s-a așezat peste noi”.

ADVERTISEMENT

Criză demografică majoră în Italia

Întregul oraș Mansuè se mândrește cu această familie-record, mai ales într-italiaun moment de profundă criză demografică care afectează Italie, cea mai gravă din ultimii 160 de ani. Scăderea ratei natalității este o problemă majoră pentru viitorul unei Italii îmbătrânite și depopulate. În august 2020, populația a scăzut sub pragul simbolic de 60 de milioane de locuitori pentru prima dată din 2013.

Italia se confruntă cu o criză demografică dramatică: nu se mai fac copii sau se fac foarte puțini. 1,24 copii pe femeie. Acesta este cel mai slab clasament european, alături de Spania. În Franța, este de 1,80. Dar aceste câteva zecimi și sutimi fac o diferență uriașă, și nu doar în termeni statistici. Consecința este un viitor incert pentru o Italie din ce în ce mai îmbătrânită, cu o populație care continuă să scadă, cu încă 2% în acest an.

ADVERTISEMENT

Absența de politici familiale

În Italia, numărul nașterilor a scăzut cu aproape 30% în doar 10 ani. Luisa Salaris, profesor la Universitatea din Cagaliari, Sardinia, spune: “În cel mai pesimist scenariu, ne putem imagina că totul va merge din rău în mai rău, cu o populație italiană care ar putea fi înjumătățită în următorii 30 de ani”. Nu există o singură cauză a acestei crize a natalității: este vorba de locuri de muncă precare, de lipsa de perspective sau de incertitudinea economică, dar și – și acest lucru este specific Italiei – de absența unei politici familiale.

O altă particularitate a Italiei este absența creșelor. Dilema femeilor italiene este mai acută decât oriunde în Europa: să crească un copil sau să muncească. Actuala președintă a consiliului de miniștri, Giorgia Meloni, a făcut din familie unul dintre subiectele sale preferate. Ea a creat chiar și un minister dedicat problemelor familiei. Consecințele acestui declin inexorabil afectează toate părțile societății: școlile se închid, sistemul de sănătate este saturat de o populație din ce în ce mai în vârstă.

ADVERTISEMENT

Papa: „Întemeierea unei familii este un efort titanic”

PapaFrancisc a participat la Roma la o conferință dedicată scăderii natalității în peninsulă, care a reunit lideri politici și economici. Papa Francisc le-a cerut, vineri, politicienilor să găsească soluții pentru a contracara ”iarna demografică” din Italia, amintind că tinerii se confruntă cu un  ”efort titanic” pentru a-și întemeia o familie într-un mediu precar.

Suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, a participat la Roma la a doua zi a unei conferințe dedicate scăderii natalității în peninsulă, care a reunit lideri politici și economici. Pentru prima dată, numărul nașterilor în Italia a scăzut anul trecut sub 400.000, la 393.000, potrivit Institutului național de statistică (Istat), față de 713.499 de decese, la o populație de aproximativ 58 de milioane de locuitori.

Papa Francisc, care a fost aplaudat călduros când a urcat pe scenă pentru a se adresa conferinței alături de primul ministru Giorgia Meloni, a spus că tinerii de astăzi ”trăiesc într-un climat social în care întemeierea unei familii devine un efort titanic”. El a vorbit despre dificultatea de a planifica viitorul pe fondul salariilor mici și al chiriilor mari din Italia, a treia economie ca mărime din zona euro, cu o populație îmbătrânită și cu mulți tineri care se luptă să găsească un loc de muncă stabil cu normă întreagă.

Scăderea natalității trage PIB-ul în jos

Georgia Meloni, care a obținut cea mai mare parte a voturilor feminine la alegerile din septembrie, dar care nu se consideră feministă, a făcut din mame și familii o parte centrală a discursului său: ”Trăim într-o perioadă în care a devenit și mai dificil să vorbim despre natalitate, maternitate, familie, uneori pare aproape un act revoluționar”, a spus ea. Populația Italiei a fost în creștere până în 2014, când tendința s-a inversat. Joi, ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a avertizat că scăderea ratei natalității în Italia ar putea reduce produsul intern brut (PIB) cu 18% până în 2042.

 

 

 

ADVERTISEMENT