News

Familia Furdui și-a recuperat doi dintre copiii preluați de statul german. Anunțul ministrului Gabriela Firea

Ministrul Gabriela Firea anunță că doi copii ai familiei Furdui, preluaţi anul trecut de serviciile sociale din Germania în urma unor acuzaţii de abuz, s-au întors acasă.
01.04.2022 | 20:00
Familia Furdui sia recuperat doi dintre copiii preluati de statul german Anuntul ministrului Gabriela Firea
Gabriela Firea: ”Doi copii ai familiei Furdui s-au întors acasă”. Ce se întâmplă cu ceilalți cinci. Sursa foto: captură Antena 3
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea a anunţat, vineri, că apar primele rezultate în urma demersurilor efectuate de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse în cazul familiei Furdui.

Gabriela Firea: ”Doi copii ai familiei Furdui s-au întors acasă”. Ce se întâmplă cu ceilalți cinci

Într-un comunicat postat pe pagina ei de Facebook, Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunţat că doi copii ai familiei Furdui, preluaţi anul trecut de serviciile sociale din Germania în urma unor acuzaţii de abuz, s-au întors în familie.

ADVERTISEMENT

Revenirea celor doi copii de 11 și 13 ani în căminul lor s-a realizat în urma deciziei unei instanţe din Germania, comunicată de Ministerul Afacerilor Externe, anunță Firea.

Justiția din Germania a mai decis că ceilalţi cinci copii ai familiei vor rămâne în continuare temporar sub tutela autorităţii germane pentru protecţia copilului, în cămine şi, respectiv, la familia ocrotitoare.

ADVERTISEMENT

În continuare, părinţii urmează să decidă dacă vor continua demersurile juridice care să conducă la reunificarea întregii familii.

”Este o veste nemaipomenită că doi dintre cei şapte copii – două fetiţe, de 11 şi 13 ani – s-au întors la familie. Este un caz care a provocat o emoţie uriaşă în rândul opiniei publice, încă de la momentul în care s-a aflat de el, anul trecut.

ADVERTISEMENT

Am primit sute de mesaje, la Minister şi la ANPDCA, din partea cetăţenilor români, impresionaţi de situaţia acestor copii, mesaje prin care eram rugaţi să facem tot ce ne stă în puteri – şi ce ne permite legea – să convingem justiţia din Germania că locul acelor copii este în familie”, a scris Gabriela Firea pe site-ul de socializare.

Cazul Furdui, în atenția autorităților din România încă din mai 2021

În primăvara lui 2021 an, doi părinți români, familia Furdui, au rămas fără copii. Aceștia au fost preluați de Protecția Copilului din Germania, în urma unor acuzații de abuz. Acest caz a intrat în atenția autorităților române anul trecut, în luna mai.

ADVERTISEMENT

”Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, s-a aflat în contact direct cu MAE şi a primit informări constante despre evoluţia acestui caz, care a produs ecouri uriaşe în rândul opiniei publice din România”, mai scrie Firea.

Calvarul familiei de români a început pe 26 aprilie 2021. În acea zi, în casa cuplului Camelia și Petru au venit două persoane de la Serviciul de protecție a copilului (Jugendamt) din Germania și i-au ridicat pe cei 4 copii care erau acasă la acea oră, inclusiv fetița de numai un an, spunând-le părinților că ceilalți 3 copii vor fi luați direct de la școală.

”Totul s-a desfășurat rapid, abuziv, FĂRĂ DREPT DE APĂRARE SAU PROTEST”, spuneau părinții, într-o scrisoare de ajutor publicată pe Facebook. Detalii despre acest caz, AICI.

ADVERTISEMENT