Iulian Dumitrescu, președintele PNL al Consiliului Județean Prahova, a fost pus sub control judiciar pe 1 februarie, pentru 60 de zile, fiind cercetat de DNA pentru luare de mită și fals în declarații. Procurorii îl acuză că ar fi primit o mită de 16 milioane lei de la un om de afaceri a cărui firmă avea mai multe contracte în derulare cu CJ Prahova.
Prin intermediul cumnatului său, Dumitrescu ar fi cerut omului de afaceri să achiziționeze, cu 47,5 milioane lei, părțile sociale deținute de sora sa la o societate comercială. De altfel, atât cumnatul, cât și sora lui Dumitrescu, Angelica Lambrea, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.
Procurorii DNA susțin că Dumitrescu a cheltuit peste 600.000 de euro într-un an și jumătate pe vacanțe și shopping, bani ce proveneau prin donație de la sora sa, care îi transfera în conturile acestuia, dar și de la cumnatul său. S-a mai relatat că Dumitrescu plătea 6.000 de euro pe lună chirie pentru un apartament luxos din București și că conducea mașini scumpe care nu se regăsesesc în declarațiile sale de avere.
Procurorii DNA au pus sechestru asupra conturilor bancare ale celor trei, asupra unui imobil al lui Iulian Dumitrescu și asupra a 19 imobile ale surorii și cumnatului șefului CJ Prahova. Angelica Lambrea, sora lui Dumitrescu, a avut probleme în instanță și anul trecut, fiind, în calitate de debitor, dată în judecată de o societate comercială care a figurat drept creditor.
Dosarul a fost înregistrat pe 17 ianuarie 2023 la Judecătoria Sectorului 3, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, obiectul acestuia fiind “ordonanță de plată”. Societatea comercială a solicitat obligarea debitorului Angelica Lambrea la plata sumei de 175.280.29 lei, debit compus din cinci facturi în perioada ianuarie-iulie 2020, dar și 457.499.72 lei reprezentând penalităţi de întârziere.
Creditorul a arătat că, iniţial, relaţia contractuală s-a desfăşurat în condiţii normale. Începând cu luna august 2022, debitorul Angelica Lambrea a încetat să efectueze plăţi pentru a acoperi contravaloarea debitului existent, în ciuda faptului ca nu au existat niciodată probleme de calitate sau de livrare a serviciilor şi a faptului că a confirmat existența soldului. La data de 15.12.2022, societatea comercială a comunicat debitorului o somaţie prin care îi punea în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia.
Debitorul a primit somaţia la data de 19.12.2022, termenul de plată de 15 zile expirând la data de 04.01.2023. Instanța a reținut că între reclamantă și pârâtă s-au încheiat cinci contracte de prestări servicii sondaje de opinie, având ca obiect realizarea de către reclamantă în favoarea beneficiarei pârâte de sondaje de opinie publică pentru evaluarea situaţiei sociale – economice şi politice din diverse regiuni ale ţării.
Potrivit termenilor contractuali, plata serviciilor de cercetare furnizate urma să se facă pe baza facturii emise de furnizor şi va fi plătită în termen de 10 zile după data emiterii facturilor, sub sancţiunea perceperii unei penalităţi de 0,1% pe zi de întârziere calculate la valoarea contractului. Instanța a arătat că, în cazul creanțelor certe, lichide și exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege, se poate emite o ordonanță de plată.
Potrivit articolului 1615 din Codul civil, obligaţiile se sting prin plată, compensaţie, confuziune,remitere de datorie, imposibilitate fortuită de executare, precum şi prin alte moduri expres prevăzute de lege. Întrucât, după introducerea acţiunii, debitoarea Angelica Lambrea a achitat debitul principal restant în cuantum de 175.280.29 lei, instanţa a respins cererea privind plata acestei sume ca rămasă fără obiect, conform dosarului consultat de FANATIK.
În ce priveşte plata sumei de 457.499.72 lei, solicitată cu titlu de penalităţi de întârziere, instanţa a reţinut că, prin contractele încheiate, părţile au prevăzut că pentru întârziere în achitarea debitului principal se percep penalităţi în cuantum de 0,1% pe zi calculate de la data scadentă a fiecărei facturi şi până la achitarea integrală a debitului principal.
Instanța a constatat că aceste penalități au fost stabilite de părți de comun acord, că sunt determinabile conform contractului, iar debitoarea nu a contestat existenţa obligaţiei de plată a acestora, nici nu a criticat modul în care au fost calculate de către creditoare. Astfel, Judecătoria Sectorului 3 a obligat-o pe Angelica Lambrea, pe 18 mai 2023, să plătească creditoarei suma de 457.499,72 lei, contravaloare penalităţi de întârziere, în termen de 20 de zile de la comunicare. Angelica Lambrea a formulat o cerere de anulare a ordonanței de plată, dar instanța i-a respins cererea pe 9 octombrie 2023.exc