News

Familii politice în România. Şi-au trimis copiii, soţiile sau fraţii în Parlament, ca să facă legi pentru ei

23.07.2020 | 18:45
Familii politice in Romania Siau trimis copiii sotiile sau fratii in Parlament ca sa faca legi pentru ei
Andreea Cosma, făcându-și un selfie după intrarea în Parlament/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Copii trimiși de părinți în Parlament, soții puse pe listele la alegeri sau frați promovați la vârful politicii fără merite deosebite, toate acestea nu lipsesc din  partidele românești. Chiar dacă sunt situații în care membrii ai aceleiași familii au avut cariere politice prin merite proprii, nepotismul este un  fenomen recurent în România.

După familia Brătianu, care a marcat istoria României timp de aproximativ 100 de ani, alte familii politice au apărut după revoluția din 1989 însă, de cele mai multe, este vorba de lideri politici care-și promovează copiii sau nevestele, fără ca aceștia să se fi ilustrat prin forțe proprii în politică.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, există și cazuri, mai puține, în care politicieni înrudiți au avut cariere politice în cazul cărora nu există probe concludente că își datorează ascensiunea unor legături de familie.

Familia politică cu probleme penale de la Prahova

Fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, este singurul politician din România, care și-a făcut ambii copii parlamentari. Toți trei au probleme mari cu justiția, având deja condamnări în primă instanță. Cosma a fost președintele CJ Prahova în 2000-2004 și 2008-2016, fiind socotit într-o vreme unul dintre cei mai puternici baroni locali ai PSD.

ADVERTISEMENT

Mircea Cosma a avut grijă să-l promoveze din timp pe fiul său, Vlad. După ce acesta a terminat Facultatea de Management la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, tatăl său l-a trimis la Chicago pentru un curs de scurtă durată în managementul campaniilor  electorale. Cu această patalama la mână, Vlad Cosma a fost desemnat, în 2008, șef de campanie pentru candidatura tatălui său pentru un nou mandat la CJ, iar la alegerile parlamentare din același an a coordonat campania lui Adrian Năstase pentru colegiul de deputat de la Mizil, precum și pe cea a senatorului Sorin Chivu. Toate astea la numai 25 de ani.

Ca  răsplată, Adrian Năstase l-a luat consilier parlamentar, iar în 2012 Vlad Cosma i-a urmat în calitate de deputat de Mizil. Potrivit Adevărul, până atunci Vlad Cosma își deschisese o firmă de IT care a obținut contracte cu statul și i se deschisese și primul dosar penal, pentru instigare la lovire.

ADVERTISEMENT

Situația a devenit mai serioasă în 2016 când, împreună cu tatăl său, a fost trimis în judecată într-un dosar de corupție, în care procurorii i-au acuzat că au perceput comisioane pentru contracte acordate de Consiliul Județean. Mircea Cosma a primit o sentință de 8 ani de închisoare, iar fiul său una de 5 ani. În momentul de față, dosarul este în curs de rejudecare după ce au apărut dubii în  legătură cu modul în care a fost instrumentat dosarul de către celebrul procuror Mircea Negulescu, zis ”Portocală”. Chiar și în pragul sentinței, Mircea Cosma încă trăgea sfori pentru ca fiul său să fie trecut iarăși pe lista PSD la alegerile parlamentare din 2016.

Chiar dacă nu a reușit cu Vlad, Mircea Cosma a reușit să o facă deputat pe fiica sa, Andreea, de profesie notar, într-unul din cele mai penibile episoade din istoria Parlamentului. Andreea Cosma fusese plasată pe lista PSD Prahova pe un loc considerat neeligibil. Ca să ajungă în Camera Deputaților, imediat după alegeri s-au retras de pe lista PSD doi candidați mai bine plasați: primarul din Cornu, cel care obținuse mandatul, și vicepreședinta CJ Prahova, adică subordonata directă a lui  Mircea Cosma.

ADVERTISEMENT

Atunci Andreea Cosma era deja trimisă în judecată în dosarul ”Ciuperceasca”, pentru complicitate la abuz în serviciu, întrucât în calitate de notar a autentificat contractele care au prejudiciat patrimoniul Consiliului Județean. În dosar a fost acuzat și Florin Anghel, președinte al CJ Prahova în 2004-2008, semn că afacerile dubioase nu au culoare politică în Prahova. Imunitatea obținută astfel a ajutat-o pe Andreea Cosma să tergiverseze judecarea dosarului care a trebuit declinat la ÎCCJ.

În decembrie 2018, Andreea Cosma a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, în primă instanță, însă și acest dosar se va rejudeca de la început, după o decizie a Curții Constituționale care prevede că ÎCCJ  trebuia să desemneze complete specializate în dosarele de corupție și pentru prima instanță.

Meritul de a fi fratele lui Radu Mazăre

Cândva atotputernic în județul Constanța, împreună cu Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre și-a permis și luxul de a-și face fratele parlamentar, în trei legislaturi. Astfel, Alexandru Mazăre a fost deputat în 2004-2008 și senator în 2008-2016, fără să se ilustreze în mod deosebit în timpul celor trei mandate. Înainte fusese director general al societății care înființase postul  de televiziune Neptun, deținut de fratele său, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky.

Alexandru Mazăre a fost implicat într-un dosar în care fratele său este acuzat de luare de mită de la omul de afaceri Avraham Morgenstern. În primă instanță, Alexandru Mazăre a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, dar amendat penal pentru fals în declarații. Apelul se rejudecă la ÎCCJ, dar omul de afaceri Elan Schwarzenberg, și el judecat pentru complicitate la luare de mită, a scăpat deja de acuzații prin prescriere.

Ultima declarație publică a lui Mazăre a fost după ce fratele său a fost adus din Madagascar să execute pedeapsa cu închisoarea. ”Am văzut că foarte mulţi se bucură de situaţia în care se află Radu. Mie atitudinea asta a lor, lipsa oricărei culturi politice, a oricărei analize critice a situaţiei de fapt, niciun fel de aplecare spre drepturile şi libertăţile omului îmi aduce aminte de comportamentul gărzilor roşii a lui Mao din perioada marii revoluţii culturale”, spunea Alexandru Mazăre.

Doi traseiști de calibru ai politicii sunt tată și fiu. Victor Mocanu a fost președinte al CJ Buzău în 2008-2012 și, din această calitate, l-a pus pe fiul său, Adrian, pe listele pentru Camera Deputaților, acesta având doar 25 de ani la acea vreme. Pe atunci, ambii erau membri PSD. Înainte de PSD, Victor Mocanu fusese membru PD, dar a plecat din partid după ce nu a reușit să-l dea jos pe Cezar Preda de la conducerea organizației județene.

Familia de traseiști din Buzău

Victor Mocanu a încercat să pună mâna și pe conducerea PSD Buzău, din partea căruia a fost senator în 2012-2016, dar aici a fost blocat de către actualul lider național al partidului, Marcel Ciolacu. În consecință, Mocanu sr. s-a mutat la UNPR. Cariera sa politică s-a încheiat definitiv în iunie 2019, când a fost condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu într-un dosar legat de achiziții făcute de maternitatea din Buzău.

Fiul său, Adrian Mocanu și-a depășit cu mult tatăl în materie de traseism. În 2010, Victor și Adrian Mocanu au trecut la UNPR, Mocanu jr. a stat doar câteva luni în partidul lui Oprea, după care s-a reîntors la PSD. În 2012, i-a mai păcălit o dată pe pesediști să-l facă din nou deputat, tot cu susținerea tatălui său, dar în 2016 a trecut iarăși la UNPR, iar prin fuziune cu PMP, a devenit membru al partidului fondat de Traian Băsescu.

Nici aici nu a făcut mulți purici, chiar dacă datorează acestui partid cel de-al treila mandat de deputat. În 2018, s-a înscris în ALDE, pentru ca în martie anul acesta, să revină în PMP.

La finele a trei mandate de deputat, Adrian Mocanu nu s-a ilustrat decât prin nunți și probleme cu poliția rutieră. În 2011, s-a căsătorit cu fiica unui om de afaceri din Buzău, iar la nuntă au venit 1.200 de invitați, în frunte cu liderul de atunci al PSD, Victor Ponta. În noiembrie 2017 s-a căsătorit a doua oară, de data asta cu numai 400 de invitați, printre care a fost și Traian Băsescu, însoțit de parlamentarii PMP.

În ce privește, problemele cu poliția rutieră, Mocanu s-a ales cu un dosar penal pentru vătămare din culpă și părăsirea locului accidentului, după ce în februarie 2019 a lovit o femeie ce traversa regulamentar o stradă din Buzău, iar deputatul a transportat victima la spital. În octombrie 2019 a fost amendat de două ori în aceeași zi pentru viteză excesivă. Prima dată a fost oprit în Ilfov, polițiștii de acolo suspendându-i permisul pentru trei luni. Când a ajuns în Buzău, iar a fost tras pe dreapta, tot pentru viteză, însă polițiștii de aici nu au mai avut ce permis să-i suspende așa că s-au mulțumit să-i dea o amendă.

Nepotism și servilism la PDL

Cel mai mediatizat caz de nepotism politic a fost cel al Elenei Băsescu. Este greu de spus dacă aceasta și-a datorat cariere politică tatălui său sau servilismului  conducerii PDL, dornică atunci să facă pe placul președintelui. În februarie 2008, Elena Băsescu a fost aleasă secretar general al organizației de tineret a partidului, cu un vot aproape unanim, deși la acea vreme erau deja evidente dificultățile de exprimare ale fiicei președintelui.

În 2009, conducerea PDL a vrut să o pună pe lista candidaților la europarlamentare, însă criticile virulente ale presei au determinat-o pe EBA să candideze ca independentă. Independența a fost una formală, întrucât foștii colegi din organizația de tineret au ajutat-o în campanie, iar lideri ai partidului, precum Roberta Anastase, au fost prezenți alături de ea la evenimente electorale. În alegeri, a obținut un scor de 4,22% din voturi, suficient cât să-i asigure mandatul, la acea vreme existând speculații că o parte din activul de partid al PDL primind instrucțiuni să o voteze pe fiica lui Traian Băsescu.

Farsa independenței sale a devenit și mai clară când, după obținerea mandatului, s-a reînscris în PDL, iar Monica Iacob-Rridzi, șefa Organizației  de Tineret i-a înmânat carnetul de membru. Odată cu plecarea din PDL a grupului  în jurul căruia s-a constituit PMP, Elena Băsescu a urmat același traseu, iar în 2014 a fost la un pas de o nouă candidatură la europarlamentare, însă până la urmă a renunțat la această intenție. Deși a rămas membru PMP, Elena Băsescu s-a retras acum din prim-planul politicii.

Legături mai puțin suspecte

Există și politicieni din aceeași familie în cazul cărora este mai dificil să spui că unul dintre ei își datorează cariera vreunei rude. Manuela Mitrea este soția lui Miron Mitrea, cândva o figură proeminentă a PSD, însă cei doi s-au căsătorit în 2001, când Manuela Mitrea era deja deputat, la capătul mai multor ani în care activase în PSD, inclusiv în staff-ul parlamentar al social-democraților. Pe de altă parte, intrarea la închisoare a lui  Miron Mitrea a influențat și cariera soției care în 2016 nu a mai fost realeasă, după 16 ani în care a fost deputat de Constanța.

Gheorghe și Cătălin Flutur sunt veri primari, însă cariera lor politică s-a desfășurat în județe diferite. Gheorghe Flutur este de multă vreme lider al liberalilor suceveni, ocupând în două rânduri funcția de președinte al CJ Suceava, fiind ministru al Agriculturii în guvernul Alianței D.A. Flutur a avut și funcții importante de conducere în PNL și, ulterior, PDL, în timp ce vărul său nu a aspirat la funcții la nivel național. Cătălin Flutur s-a limitat să candideze în mai multe rânduri la primăria orașului Botoșani, obținând mandate în 2004, 2008 și 2016.

Tiberiu Iacob-Ridzi a stat o vreme în umbra soției sale, Monica, chiar dacă este primar al orașului Petroșani din 2007. Monica Iacob-Ridzi a fost unul dintre ”copiii teribili” pe care Traian Băsescu i-a promovat în PD în pofida tinereții lor. Iacob-Ridzi a devenit deputat în 2004, iar în 2008 a fost numită ministru al Tineretului și Sportului.

Ascensiunea ei a fost stopată de scandalul legat de organizarea Zilei Tineretului din 2009, când mai multe firme au primit 630.000 de euro fără licitație pentru organizarea evenimentului, la care a participat Iacob-Ridzi împreună cu Elena Băsescu, fiica președintelui de atunci. Condamnată în 2015, Iacob-Ridzi a executat 2 ani și 8 luni din pedeapsa primită pentru abuz în serviciu. După eliberare, rolurile în căsnicia cuplului Iacob-Ridzi s-a inversat, ea retrâgându-se din viața publică pentru rolul de soție casnică și mamă a doi copii.

Inamici în familie

Mai puțin cunoscut este faptul că liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut la începutul carierei o ”proptea” în familie. Al doilea soț al mamei sale, Dan Amedeo Lăzărescu, a fost printre liberalii vechi care au reînființat partidul în 1990. Se pare însă că cei doi nu erau în relații foarte bune, mai ales după ce Tăriceanu a plecat din PNL pentru a înființa, împreună cu Dinu Patriciu, Partidul Național-Liberal Aripa Tânără, chiar în 1990.

Lăzărescu avea o părere proastă despre fiul său vitreg, potrivit lui Radu Câmpeanu, scrie aktual24.ro. „Tăriceanu nu avea eforturi intelectuale, în niciun caz (…) Dan Amedeo Lăzărescu era în conflict cu propriul lui fiu: ‘O canalie, un prost…!’. ‘Bine, mă, dar este băiatul tău’. ‘Nu, este băiatul meu vitreg’”, a relatat Câmpeanu.

Pe de altă parte, Tăriceanu încă mai trage ponoasele înrudirii prin alianță cu Lăzărescu, după ce s-a aflat că acesta din urmă a fost turnător plătit la Securitate. În martie 2019, liderul ALDE a comis greșeala să le spună celor din USR că sunt ”urmașii securiștilor”.

Se pare că domnul Tăriceanu face parte din nomenclatura opresivă a comunismului. Cu tată securist. Cine e așadar urmaș de securist? (…) Pur și simplu nu știu pe nimeni de la Uniunea Salvați România – USR cu asemenea trecut. În schimb știu de cazul unuia care se numește Dan Amedeo Lăzărescu, care a lucrat cu Securitatea căreia i-a fost o slugă fidelă. Această colaborare este demonstrată din anul 2000. Lăzărescu turna oamenii pe bani. Și îi băga la pușcărie. Chiar el recunoștea asta. Dan Amedeo Lăzărescu este tatăl lui Călin Popescu Tăriceanu. Tată vitreg și securist turnător dovedit”, a replicat deputatul USR Iulian Bulai.

 

 

 

ADVERTISEMENT