Familiile unor jurnaliști uciși pentru că dezvăluiau acte de corupție cer numirea lui Kovesi la Parchetul European

Claudiu Ilie   
în HotNews
05/04/2019, 10:58
Familiile unor jurnaliști uciși pentru că dezvăluiau acte de corupție cer numirea lui Kovesi la Parchetul European GALERIE FOTO
Laura Codruta Kovesi primeste ajutor din partea familiilor a doi jurnalisti ucisi

Ajutor nesperat pentru Laura Codruța Kovesi, care candidează pentru funcția de procuror șef al Parchetului European, din partea familiilor a doi jurnaliști uciși! Familiile a doi ziariști care au fost uciși pentru că dezvăluiau acte de corupție cer numirea procurorului din România la conducerea Parchetului European!

Laura Codruța Kovesi, susținută de familiile unor jurnaliști uciși

Rudele jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia și a jurnalistului slovac Jan Kuciak, uciși fiindcă au demascat acte de corupție din țările lor, au cerut, într-o scrisoare, Consiliului Uniunii Europene s-o numească pe Laura Codruța Kovesi în funcție.

Consiliul UE îl susține însă pe procurorul francez Jean-Francois Bohnert, în timp ce Parlamentul European o sprijină pe Laura Codruța Kovesi în lupta pentru conducereainstituției europene. Scrisoarea vine după ce a treia rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE a eșuat, iar următoarea rundă, programată inițial pentru 10 aprilie, a fost anulată, potrivit europarlamentarului Cristian Preda.

Familiile celor doi jurnalisti ucisi au trimis o scrisoare Consiliului UE

Scrisoarea a fost postată de Cristian Preda pe pagina sa de Facebook

„Prăbușirea statului de drept în țările noastre, Malta și Slovacia, a dus la uciderea lui Daphne Caruana Galizia și a lui Ján Kuciak, membri ai familiilor noastre. Acum pune în pericol și investigațiile uciderii lor.

Facem un apel la Consiliu să-l aleagă pe cel mai curajos și mai merituos candidat pentru această funcție, o femeie făcută din același aluat ca Daphne și Ján: Laura Codruța Kovesi. Este cel mai calificat candidat și a dovedit că are dorința de a merge mai departe cu anchetele atunci când toate celelalte instituții dintr-un stat membru au eșuat.

Ştim că candidaturile devin piese într-un joc politic între statele membre, dar spălarea de bani şi corupţia autorităţilor naţionale sunt o chestiune gravă de securitate transfrontalieră care nu poate deveni subiect de compromis politic. România se opune candidaturii dnei Kovesi şi face lobby pentru un alt candidat. Să alegeţi un alt candidat în afară de dna Kovesi ar da un semnal cetăţenilor europeni că UE pune pe primul plan un fals simţ al armoniei în detrimentul protejării drepturilor lor fundamentale. Să o alegeţi pe dna Kovesi ar transmite că nu există loc pentru compromis în lupta mortală împotriva corupţiei.

Facem apel la Consiliu să protejeze şi să întărească oameni curajoşi ca soţia şi mama noastră, ca fiul şi fratele nostru, şi oameni ca dna Kovesi. Parlamentul European a stabilit că dna Kovesi are cele mai bune calificări pentru a conduce EPPO. O comisie independentă a plasat-o pe primul loc. Ea are sprijinul nostru şi sperăm să putem conta şi pe al dvs”, mai spun familiile celor doi jurnaliști.

Cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, Daphne Caruana Galizia, care a declanșat alegeri anticipate în țara ei, după dezvăluiri jurnalistice în care a scris despre corupția la nivel înalt, a fost ucisă în luna octombrie 2017 în explozia unei bombe care fusese plasată sub mașina ei.

Jurnalistul slovac Ján Kuciak și iubita lui, Martina Kušnírová, au fost găsiți morți în propria casă, în februarie 2018. Kuciak, în vârstă de 27 de ani, lucra la aktuality.sk, un site de investigații jurnalistice. Jurnalistul era pe punctul de a publica un articol despre corupţia la nivel înalt care implică mafia italiană şi politicieni din Slovacia.

Închide ×